Energialöket, tavaszi fáradtság, vagy akár depresszió – mindenféle lehetőség van. Milyen pszichológiai hatásai vannak a tavasznak?

Testünk a természet ciklusaihoz kapcsolódik. Nem csoda, hogy nappal tele vagyunk energiával, éjszakára pedig kimerülünk. Az évszakok is óriási hatással vannak testünkre és lelkünkre.

Milyen pszichológiai hatásai vannak ránk a tavasznak? Miért váltja néha a tavaszi letargia az energikusságát, és hogyan használhatjuk a természet ébredését lelki egészségünk javára?

A nap regenerál bennünket, de a tavaszi fáradtságtól nem feltétlen ment meg.

Sok kutatás megerősíti a napfény hatását a pszichére. Nem kell azonban bizonyítékokat keresned a tudományos irodalomban; egyszerűen figyeld meg a tested. Nemhiába, a napot gyakran természetes antidepresszánsnak nevezik (bár semmiképpen sem helyettesíti a hagyományos terápiákat súlyos mentális állapotok esetén).

tavaszi napsütés az arcodban

Annak ellenére, hogy szívesen iszunk egy kávét a kertben vagy heverünk a fűben, a tavasz időnként letargiát és rossz hangulatot hozhat inkább, mint életerőt.

Ennek többféle magyarázata lehet, beleértve:

  • Szervezetünknek fel kell épülnie a téli félálomból, amikor sötétben ébredünk, kevés időt töltünk kint, és kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. Nincs gombunk, amivel a testünket tavaszi üzemmódba tudnánk kapcsolni, így egy hosszú tél után tavaszi fáradtság is betörhet.
  • Lehet, hogy belekapaszkodtál a tavaszba és nagy elvárásaid vannak vele szemben. Néhány napsütéses pólós nap után azonban visszatért a fagy vagy az eső, és teljesen tönkreteszi a hangulatod. Ennek eredményeként az energiaszinted még alacsonyabbra eshet, mint a tél vége felé volt.
  • Vagy esetleg annyira lelkesen és grandiózus szándékkal vágtál bele a tavaszba, hogy túlterhelted a szervezetedet és az nem bírta. A hibernált állapotból való kiugrás és a kemény edzés a fürdőruha szezonra, az egész lakás kitakarítása és az első grillezés a vendégekkel teljesen kimeríthet.

Hogyan kezeljük a tavaszi fáradtságot

A tavaszi fáradtság a hosszú tél következménye, és évente a lakosság egynegyedét érinti, a nőket valamivel jobban. Ez nem betegség, hanem szervezetünk reakciója a több hónapos napfényhiányra, a szabadban való mozgásra és így tovább.

rugófáradás

Ennek eredményeként semmi sem segít jobban a tavaszi fáradtság ellen, mint a saját testedre való odafigyelés:

  • szánj rá több időt és menj ki a napra. Nem kell azonnal sportolni, ha nincs rá energiád. A hosszú séta is élvezetes lehet.
  • Használd ki a szupermarket egyre zöldebb polcait és tölts fel a készleteid friss gyümölccsel és zöldséggel. Egy színes turmix vagy gyümölcssaláta feldobja a napot.
  • Aludj annyit, amennyit a szervezeted megkíván. Ne légy túl kemény magaddal szemben; hamarosan tele leszel energiával, és képes leszel minden tervedet megvalósítani. Napi hét óra az abszolút minimum. Az alváshiány negatív hatással van ránk és mentális egészségünkre.
  • Integrálni is lehet táplálék-kiegészítőket is. Kimerült szervezetünkből hiányozhat az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin, a magnézium és a vas a tél után.

Mi van, ha ez több, mint a tavaszi fáradtság?

Úgy érzed, hogy a tavaszi letargiád több mint néhány hétig tart? Akkor ne utasítsd el a lehetőséget; ez komolyabb probléma jele is lehet. A legrosszabb esetben mondjuk a krónikus fáradtság szindrómáé.

Arról is tudunk egy keveset, hogy tavasszal, akárcsak ősszel, hajlamosabbak vagyunk depresszióra vagy egyéb hangulati zavarokra. A „tavaszi depresszió” fogalmát használjuk ebben az időszakban.

Ha érzelmileg, mentálisan nem érzed jól magad, ne félj segítséget kérni. Egy hozzáértő szakember segíthet a megoldások megtalálásában és az élet élvezetének visszanyerésében. A Hedepynél több képzett pszichológust és terapeutát találsz, és otthonod kényelméből csatlakozhatsz az ülésekhez.

tavaszi depresszió

A tavasz, mint új kezdet

A természet körforgásának új szakasza életünk új szakaszaira hív bennünket. A tavasz ideális évszak az újrakezdéshez. Ez motivál bennünket, és elősegítheti a változás iránti vágy érzését. Ez magában foglalhatja a dohányzás abbahagyását, rendszeres testmozgás elkezdését vagy meditáció gyakorlását. A tavasz azonban ezzel együtt arra is ösztönözhet bennünket, hogy foglalkozzunk a korábban figyelmen kívül hagyott, halogatott aggályokkal. Például családi vagy párkapcsolati problémákkal.

Bármilyen változtatást tervezel, légy kedves magaddal, és kerüld a túl magas elvárásokat. Ez az egyetlen módja annak, hogy mosolyogva és életerővel érkezz meg a célodhoz.

Foglaljon időpontot online ülésre ha szeretnél továbblépni életed olyan régóta megoldatlan nehézségein, amelyek rontják mentális jólétedet. Az első ülésre akár már holnap is sor kerülhet.

Töltsd ki ezt a gyors tesztet és három szakembert ajánlunk neked, akik a leginkább megfelelőek lehetnek a számodra.

Ne legyél egyedül.

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

Keresd meg a neked legmegfelelőbb szakembert!

Nem számít, honnan kerestél fel minket.
Mayer Judit (300+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK SZEXUALITÁS
Ellenőrzött szakmai képzés
„Nincsen egységes megoldás egy élet helyzetre, mindenki magában hordozza a saját megoldás kulcsát. Ehhez biztosítanék egy bizalmi légkört, hogy közelebb kerüljön erőforrásaihoz.“
13 900 HUF / ülés
Dr. Olteanu Lucian Líviusz PhD. (10000+ óra gyakorlat)
STRESSZ MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK VEZETŐI COACHING
Ellenőrzött szakmai képzés
„Mindennapjaink során számos problémával, nehézséggel szembesülünk, amelyek veszélyeztethetik lelki egyensúlyunkat. Hivatásom, hogy segítsek minél hamarabb felülkerekedni ezeken.“
17 900 HUF / ülés
Koczor Nóra (500+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK ÉNKÉP
Ellenőrzött szakmai képzés
„Az alapvetően egészséges embernek képesnek kell lennie élvezni egy gazdagabb, teljesebb, éntudatosabb életet. (Wildflower, 2013)“
13 900 HUF / ülés