Hogyan segíthet a pszichológiai konzultáció és a terápia a függőségben?

A terápia az egyik legfontosabb és leghatékonyabb eszköz, amely a szerfüggőknek, illetve a folyamatok (szerencsejáték, fogadás) rabjainak segíthetnek. Mind a személyiség, mind a kapcsolatok megváltoztatását célzó, a személyiség növekedését és érését támogató pszichoterápia (pszichoanalízis, pszichodinamikus és interperszonális pszichoterápia, egzisztenciális és humanisztikus pszichoterápia), mind a viselkedés megváltoztatására (tünetekre) összpontosító konzultáció eredményes. Ez magában foglalja a viselkedési és kognitív viselkedésterápiát, de a szisztémás, strukturális és kommunikációs terápiákat is, beleértve a családi egységekkel való munkát is.

Mi a függőség és hogyan alakul ki?

A függőség lényege az, hogy elveszítjük a kontrollt valamely szer használata vagy viselkedésünk felett. Fiziológiai szinten, a gondolkodás és a viselkedés szintjén is zajlik. Fékezhetetlen vágy, elzárkózó állapot, valamint az addiktív viselkedés megállítására és megszüntetésére való képtelenség kíséri. A függőség okai nagyon összetettek. Leggyakrabban fiziológiai (akár veleszületett, akár szerzett), pszichológiai és szociokulturális tényezők összetett kombinációja.

 

Mitől lesz függő az ember?

A függőség szindróma egy adott anyag (pl. alkohol), egy anyagcsoport (pl. opioidok) vagy különféle anyagok szélesebb köre esetén fordulhat elő. Ezek leggyakrabban alkohol-, dohány-, illegális kábítószerek (marihuána, metamfetamin, heroin) és gyógyszer-függőségek (nyugtatók, altatók, opioid fájdalomcsillapítók). A szerencsejáték-függőséget addiktív és impulzív rendellenességnek tekintik. Ezeknek a rendellenességeket is nagyon hasonló módon kezelik, mint egy tárgyspecifikus függőséget. A neurobiológiai kutatások egyre gyakrabban igazolják, hogy mind a pszichoaktív anyagok, mind a szerencsejáték hasonló módon stimulálja a neurobiológiai rendszereket és a dopamin jutalmazó rendszert, amelynek elsődleges szerepet tulajdonítanak a függőség kialakulásában és fenntartásában.

Hogyan állapíthatom meg, hogy függő vagyok? Mik a függőség tünetei?

A függőség fő jellemzői közé tartozik a sóvárgás, az ellenállhatatlan vágy, amely arra kényszerít bennünket, hogy olyan szert használjunk vagy olyan tevékenységeket végezzünk, amelyek kellemes állapotot hoznak nekünk. Továbbá egy elvonási állapot, ami kellemetlen pillanatokat okoz, amikor az anyag, tevékenység nem áll rendelkezésünkre. Nehézségek adódnak az önkontrollban, amikor nem tudjuk kontrollálni a felhasznált anyag mennyiségét, vagy a használat vagy a játék kezdetét és végét. A tolerancia nő, egyre többet kell “fogyasztanunk” a kívánt állapot eléréséhez. Fokozatosan figyelmen kívül hagyjuk a kötelezettségeket, örömöket vagy egyéb érdekeket a felhasznált anyag vagy játék javára. Végül azt tapasztaljuk, hogy az anyagot annak ellenére használjuk, hogy az ártalmas magunkra vagy környezetünkre, és ennek tudatában is vagyunk.

hedepy-petr-3-w

Hogyan lehet megszabadulni a függőségtől?

Ha valaki meg akar szabadulni a függőségétől, a motiváció elengedhetetlen. Fel kell ismernie, milyen hátrányokat okoz neki a függőség, ugyanakkor milyen előnyökkel jár neki, ha absztinenciába kezd. Ha meg akarunk szabadulni a függőségtől, elengedhetetlen a változás. A változás nem csak abban rejlik, hogy abbahagyjuk egy-egy függőséget okozó szer fogyasztását vagy a játékot. Az absztinencia szükséges feltétel, de önmagában nem elég, és nem garantálja az élettel való elégedettséget. Fontos, hogy az élet más területein is változtassunk. Ezzel kapcsolatban időnként olyan szakembereket kell keresni, akik ebben tudnak segíteni, orvos-pszichiátert, addiktológust, pszichoterapeutát, pszichológust, szociális munkást és másokat.

 

Hogyan segít a pszichológus a függőségben?

A pszichológus segít a pozitív mentális egészség lehetőségének fejlesztéséhez szükséges változás elérésében. A konzultáció vagy a terápia céljai egy meghatározott fókusznak felelnek meg. A függőség szempontjából ez lehet a teljes gyógyulás, a tünetek enyhítése vagy mérséklése, a magatartási változtatása , a pszichoszociális alkalmazkodás javítása, a növekedés és érés támogatása, a megküzdés, az életproblémák és krízisek megoldása.

Egy kliens valódi története, és hogy hogyan segített neki a terápia:

„Egy teljesen katasztrofális gyerekkortól eltekintve a bátyámat és engem az üzleti élet köt össze. Ő vitt el az online pszichoterápiára. Azt mondta, segített neki. Minden tekintetben azonban engem sokkal jobban megnyomorított a múlt. Hogy mindentől elmeneküljek, a világ másik felére költöztem, ritkán aludtam el józanul és gyakorlatilag soha nem voltam egyedül, a szex volt a mániám. Tudtam, hogy elviselhetetlen vagyok, de lehetetlen volt megállítani. Sokáig a terápia lett az egyetlen erős pont abban a káoszban, amit életnek neveztem. Mt köszönhetek a terapeutámnak? Hogy velem van, amikor szembenézek a múltommal. Nem akarok többé futni, de végre élni szeretnék.”

Próbálja ki a pszichológiai konzultációt videohíváson keresztül

Keresd fel a függőségre specializálódott szakembereket
Váczi Alexa (3000+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS ÉNKÉP KAPCSOLATOK FÜGGŐSÉG
Ellenőrzött szakmai képzés
„A hajó nem süllyed el, ha víz veszi körül. Akkor süllyed el, ha a víz a belsejébe jut. Ne amiatt aggódj, ami körülötted van. Azzal törődj, ami benned zajlik.“
17 900 HUF / ülés
Bálint Emma (500+ óra gyakorlat)
DEPRESSZIÓ SZORONGÁS ALVÁSZAVAR MOTIVÁCIÓ
„Bármely korosztályt szívesen fogadom, akár pszichológiai, akár pályaorientációs tanácsadásra.“
17 900 HUF / ülés
Sfirlea Victor (1500+ óra gyakorlat)
DEPRESSZIÓ SZORONGÁS HIPERAKTIVITÁS ÉNKÉP
Frekventant terapeutického výcviku
„Ne higgy el mindent, amit gondolsz!“
11 900 HUF / ülés

Segítségkérésen gondolkodsz?

Ebben az esetben egy próbát megér