Elérkezett a sorsdöntő pillanat: a vizsgák előtti este. Nagyon régóta készültél erre a pillanatra, de most mégis szorongsz. Nem tudsz aludni, egyetlen testhelyzet sem tűnik kényelmesnek, és ezer kérdés támad benned, a következő nap minden lehetséges kimenetelével kapcsolatban. Mi van, ha elrontod? Mi van, ha elakadsz? De mi is az a vizsgaszorongás, milyen funkciója van és hogyan győzhetjük le?

Mi az a vizsgaszorongás?

A szorongás adaptív funkciót tölt be az egyén számára, és lehetővé teszi, hogy elérd azt az állapotot, amiben megbirkózol a környezet által felkínált helyzetekkel. A tanulóknál a csökkent szorongás az egyén teljesítményének kedvez, növeli tudatosságukat, motivációjukat a megfelelő felkészülésre, valamint a vizsgakérdések megértéséhez és a megfelelő összefüggések kialakításával történő megválaszolásához szükséges aktivációt.

A vizsgaszorongás azonban kikerülhet az irányítás alól, intenzív pszichofizikai tüneteket generálva, ezért az egyén nehezen kezelhető helyzetbe kerül. Ilyenkor a vizsgaszorongás olyan magas szintet ér el, amely hatással lehet a tanulmányi teljesítményre is.

Mikor válik a vizsgaszorongás patológiává?

A vizsgálati szorongás akkor válik kórossá, ha különböző, kimutatható jellemzőket észlelünk az alábbi szinteken:

  • szomatikus szint (fejfájás, hányinger, szapora szívverés, izzadás)
  • pszichés szint (aggodalom, idegesség, félelem a kudarctól, alkalmatlanság érzése)
  • viselkedési szint (izgatottság, álmatlanság, megnövekedett vagy csökkent étvágy, a félelmetes helyzet elkerülése a vizsgán való meg nem jelenés által, vagy olyan zavaró tényezők, mint például okostelefonok és közösségi oldalak használata, amelyek elhalasztják a napi tanulás megkezdését)
  • kognitív szint (koncentrálási nehézség, zavartság a gondolatokban, érzés, hogy nem emlékszel semmire, amit tanultál)

A vizsgák során a szomatikus agitáció jellegzetes tünetein túl gyakoriak a blokkolási epizódok, amelyek a semmire sem emlékező érzéshez kapcsolódnak, jellemző az utólagos frusztráció és harag megélése is.

Hosszú távon a blokk kiterjedhet a tanulmányi helyzetre általában, és oda vezethet, hogy egyes hallgatók hosszú ideig nem jelennek meg a vizsgákon.

Mik a vizsgaszorongás okai?

A vizsgaszorongás a teljesítményszorongás egy sajátos formája, amely az adrenalin hormon felszabadulásával kapcsolatos. Néha abból a tudatból fakad, hogy nem tanultunk eleget, de lehet indokolatlan félelem is, ami ezért a legfelkészültebb és legmagabiztosabb tanulókat is érintheti.

A perfekcionizmusra és a túlzott aggodalomra való hajlam kedvez a vizsgaszorongás kialakulásának. A helyzetet rontja az a tendencia, hogy a figyelem a vizsga sikertelenségével összefüggő lehetséges negatív következményekre összpontosul, amit téves gondolatok követnek, amelyek például ahhoz kapcsolódnak, hogy a vizsga az intelligencia értékelését szolgálja, vagy a felnőttkori sikert jósolja be. Ezek a megfontolások összekapcsolják az önbecsülés érzését a vizsgák teljesítésével, ami ezért egyre több félelmet kelt a vizsgázóban.

Végül, a korábbi sikertelen tapasztalatok és negatív vizsgajegyek negatív elvárásokat generálhatnak, és tovább erősíthetik a félelmet, hogy ez a negatív esemény megismétlődik.

Tippek a vizsgaszorongás kezelésére: 4 technika a leküzdésére

Először is a szorongást kell megfigyelni és megfelelően kezelni.

Az alábbiakban felsorolunk néhány tippet a negatív hatások csökkentésére:

  • Szabadulj meg a kudarctól való félelemtől, csökkentsd az esetleges kudarc következményeit.
  • Használj hatékony tanulmányi stratégiákat, hogy növeld önbizalmad az elért felkészültség szintjével kapcsolatban. Pl. lépésről lépésre tervezd meg a napi tanulandó oldalak számát és a vizsga előtti napokban elvégzendő ismétlések számát, készíts vizsgaszimulációkat, ismételd meg a tananyagot a vizsga előtti utolsó órákban stb.
  • Csökkentsd a vizsgával kapcsolatos aggodalmak és kudarcok gondolatait.
  • Kerüld el a túlzott stresszt a vizsgára való felkészülés időszakában, biztosítsd a megfelelő egyensúlyt a szabadidő, a pihenés, a fizikai aktivitás és a tanulás között, ne felejtsd el a megfelelő időt szentelni az alvásnak és a relaxációs technikáknak, ha szükséges.

A vizsga során pedig figyelmesen olvasd el a tesztek szövegét, és maradj nyugodt. A vizsgaszorongást gyakran az is jellemzi, hogy a kezdet után nem csökken, ami az egyén által adott kérdésekre és válaszokra összpontosító töprengő tevékenység elhúzódásában nyilvánul meg.

És ha rosszul sikerül a vizsga?

A vizsgaosztályzat nem a te személyes értékedet mutatja, hanem az adott vizsgára való felkészülést értékeli: a sikertelen vizsga nem jelent általános kudarcot.

Cseréld le a negatív gondolatokat pozitívakkal, például korábbi sikeres tapasztalatokkal.

Tanulj és próbálj megnyugodva eljutni a következő vizsgáig, tudatában szorongásod állapotának, de elfogadva azt saját részedként.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna