Ha azon gondolkozol, hogy pszichológushoz vagy pszichoterapeutához fordulsz, jó helyen jársz. A pszichológiai konzultáció és a terápia nem kell, hogy az utolsó mentsvárat jelentse krízishelyzetben, nem jelenti hogy mentális betegségben szenvedsz.

Mindenkinek segíthet, függetlenül attól, hogy lelki eredetű problémája van, esetleg csak fejlődni szeretne, vagy jobban érezné magát a bőrében.

Mi az a pszichológiai konzultáció?

A konzultáció egy tanácsadási módszerekkel, pszichológiai eszközökkel történő segítségnyújtás, melynek célja a kliens problémáinak enyhítése vagy megszüntetése. Ennek eredményeként általában növekszik az önismeret, az önelfogadás, az önmegvalósítás és az önbecsülés szintje. Segíthet abban, hogy szélesebb perspektívát lássunk önmagunkról, tudatosítsuk a kialakult gondolkodási és viselkedési mintákat.

A tanácsadás inkább a jelen nehézségeire, egy adott területre koncentrál. Rövidebb folyamat, nagyjából 6-12 alkalmat foglal magában, melynek során a szakember támogatást és iránymutatást biztosít, melyek segítségével azonosíthatod és megtalálhatod a saját megoldásaid a problémádra. A tanácsadás segíthet abban, hogy megoldjuk életvezetési problémáinkat, szélesebb képet kapjunk önmagunkról, tudatosítsuk magunkban a kialakult gondolkodási és viselkedési mintákat, feltárjuk életünk értelmét, magasabb életminőséget érjünk el, és kiteljesítsük lehetőségeinket.

Vannak, akik rövid távú problémáik miatt járnak konzultációra, amelyek kezelésében segítségre van szükségük. Lehet, hogy váláson mennek keresztül, úgy érzik, hogy túlterheli őket az új munkahely, vagy gyászolják egy családtag halálát.

Mi az a pszichoterápia?

A pszichoterápia egy mélyreható folyamat, ami segíthet abban, hogy szélesebb képet kapjunk önmagunkról, tudatosítsuk magunkban a kialakult gondolkodási és viselkedési mintákat, feltárjuk életünk értelmét, magasabb életminőséget érjünk el, és kiteljesítsük lehetőségeinket.

A pszichoterápia bevésődött mintákkal, diagnosztizált problémákkal is dolgozik, ezért hosszabb időt is igénybe vehet. Eközben a terápia a belső gondolatainkra és érzéseinkre fókuszál, hogy tartós változás és személyiségfejlődés következhessen be.  Ennek eszközeként feltárhat régi sérelmeket, hogy aztán rendezetten visszazárja őket. A pszichoterapeuta lehet pszichológus, pszichiáter, stb., de el kell végeznie pszichoterápiás képzést.

Vannak, akik azért jelentkeznek pszichoterápiára, mert már régóta depressziósak, szoronganak vagy dühösek. Mások segítséget kérhetnek egy krónikus betegség miatt, amely megzavarja érzelmi vagy fizikai jóllétüket.

Lehetséges jelek amelyek esetén a segítségkérés fontos lehet:

  • Tehetetlenség és szomorúság érzése
  • A problémáid nem javulnak erőfeszítéseid, valamint a család és a barátok segítsége ellenére sem
  • Nehezen tudsz koncentrálni a munkára vagy egyéb mindennapi tevékenységek elvégzésére
  • Aránytalanul aggódsz, a legrosszabbra számítasz, vagy állandóan feszült vagy
  • Viselkedésed változik, például túlzott alkoholfogyasztás, kábítószer-használat vagy agresszió jellemez, ártalmassá válasz önmagad vagy mások számára
  • Szeretnéd jobban megérteni önmagad, megérteni a kapcsolataidat, és fejleszteni szeretnéd a lehetőségeidet, hogy életed a nagyobb elégedettség, a beteljesülés érzése és az egészség felé irányuljon.

Az első ülés megkönnyebbülést hozhat

Mindenki kicsit másképp éli meg, és néhány embernek több időre van szüksége, de gyakran az első ülés sokat segít. Rajtad múlik, hogy mennyit osztasz meg, az a fontos, hogy jól érezd magad. Mivel a konzultáció és a terápia „az emberekről szól”, kritikus fontosságú, hogy a kliens és a pszichológus is biztosak legyenek abban, hogy tudnak és akarnak együtt dolgozni. Az első találkozás általában magában foglalja a megállapodást arról, hogy mivel fogtok dolgozni, milyen gyakran fogtok dolgozni rajta, és esetleg mennyi ideig fog tartani a folyamat. És ha nem vagy meggyőződve arról, hogy a szakember megfelelő-e a te számodra, szánj egy kis időt a gondolkozásra, és ne erőltesd magad az együttműködésbe. Alternatív megoldásként kipróbálhatsz egy ülést valaki mással.

A rendszeres üléseken fogod érezni a konzultáció és a terápia igazi erejét

Több ezer visszajelzés alapján tudjuk, hogy az ötödik ülés után kezdjük érezni az igazi változást. Módszeresen nyomon követjük a változást 8 paraméter alapján (stressz, szorongás, depresszió, jóllét, gyógyszerezés mennyisége, flexibilitás, alvásminőség és koncentráció). Ezekből a paraméterekből számítjuk ki az úgynevezett jólléti pontszámot.

Minél magasabb a pontszám, annál pozitívabb a folyamat hatása.

graf

Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a konzultációból és a pszichoterápiából?

  • Legyél őszinte a szakemberrel. Őszintén meg kell osztanod a gondolataid, érzéseid és tapasztalataid.
  • Legyél aktív résztvevője az üléseknek. A terápia és a konzultáció is partnerségként működik a legjobban: dolgoznod kell magadon.
  • Szánj rá időt. Amit beleteszel, az meg fog térülni. Ne hagyd, hogy a lehetőség kicsússzon az ujjaid között. Eleinte nehéz lehet, de figyelj oda, hogy valóban a számodra fontos dolgokra koncentrálsz-e.
  • Ha nem működik, fontolj meg egy másik megközelítést vagy válassz egy másik szakembert. Beszélj a pszichológusoddal arról, hogy egy másik megközelítés nem előnyösebb-e a számodra. Ezenkívül nagyon fontos a jó „kémia” a szakemberrel, ezért keress valakit, akivel jól érzed magad, és aki bizalmat kelt benned.

Alkalmas-e a témám konzultációra/terápiára?

Az ülésekre sokféle témakörrel érkezhetsz – az aktuális elégedetlenségtől a párkapcsolati problémákon, depresszión, szorongáson át a mély traumákig. Segít mindenben, ami befolyásolja lelki jólléted. Kezdetben célokat tűzöl ki a pszichológussal, és ezek felé haladsz a folyamat során.

Nézd meg a leggyakoribb témákat amellyekkel az emberek az ülések során foglalkoznak.

Nincs semmi komoly problémám, van egyáltalán értelme számomra a segítségkérésnek?

A konzultációnak, terápiának nem csak a súlyos mentális egészségügyi problémákat kell kezelnie. Nem kell depressziósnak vagy teljesen kiégettnek lenni. Még csak nem is kell pontosan megnevezned a problémád. Elég, ha nem érzed magad teljesen jól az életed valamely területén, és ezen szeretnél változtatni. Vagy szeretnéd mélyebben megismerni önmagad, hogy jobban kihasználhasd a benned rejlő lehetőségeket, és kiteljesedettnek érezd magad az életben.

A pszichoterápia és a konzultáció nagyszerű módja annak, hogy megelőzésképp gondoskodj mentális egészségedről, nem csak tüzet oltani lehet vele.

Nagyon rosszul érzem magam. Tud a Hedepy segíteni?

Ha segítségre van szükséged, ne várj tovább! A Hedepy felületén akár 24 órán belül tudsz olyan szakemberrel konzultálni, aki segíthet abban, hogy megkönnyebbülj.

Úgy érzed, most rögtön segítségre van szükséged? Tárcsázd a 116 123-es telefonszámot, ahol anyanyelveden kapsz azonnal segítséget. Az országos segélyhívót nem a Hedepy üzemelteti.

Hogyan válasszam ki a megfelelő szakembert?

A megfelelő szakemberrel nyugodtnak és magabiztosnak kell érezned magad. Csak akkor leszel igazán őszinte és nyitott az ülésen – és ez a siker alapja.

Ezért gyakori, hogy több pszichológust, terapeutát is megismerünk a folyamat kezdetén. Olvasd el részletesebb cikkünket arról, hogyan válaszd ki a megfelelő szakembert és honnan lehet tudni, hogy ők az igaziak. Hogy segítsünk a választásban, rövid videókat készítettünk a pszichológusokkal, amelyek segítségével legalább egy kicsit a foglalkozás előtt megismerheted a személyiségüket.  Érdemes elolvasni más felhasználók véleményét is a profilokban. Illetve ne aggódj, nem kell egyedül végignézned mind a 30+ szakember profilját. 5 perces tesztünk alapján ajánlunk neked három személyre szabottat.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna