Az első ülésem: Hogyan készüljek fel és mire számíthatok

Az első ülésem: Hogyan készüljek fel és mire számíthatok


Cikk megosztása

Mindenkinek sok kérdése van az első konzultációs vagy terápiás ülése előtt. Bátorságra van szükség ahhoz, hogy egy idegenre rábízd személyes problémáidat. A legnehezebb mindig az első lépés megtétele. Ezért összeszedtünk mindent, ami érdekelhet az első üléssel kapcsolatban, hogy az indulást a lehető legegyszerűbbé tegyük.

Normális, ha idegesnek érzed magad és kétségeid vannak

Elég komolyak a problémáim a konzultációhoz vagy a terápiához? Hogyan magyarázzam el őket valakinek? Még magam sem értem igazán. És egyáltalán meg akarok-e bízni valakiben? És ha elítél engem? Ha azt mondja, hogy őrült vagyok?

Voltak már ilyen gondolataid? Nem vagy egyedül. Teljesen normális, ha idegesnek, ijedtnek érzed magad, szorongást tapasztalsz, vagy hogy úgy érzed, nem tudnád pontosan leírni a problémádat. A szakember azért van jelen, hogy segítsen. Azért választotta a munkáját, hogy segítsen az olyan embereknek, mint te. Soha nem fog ítélkezni feletted. Bármivel kapcsolatban megkeresheted.

Mi fog történni az első ülésen?

A pszichológus először megkérdezni, hogy mi zavar, és miért érkeztél az ülésre. De ne aggódj, nem kihallgatás vár rád. Rajtad múlik, hogy mennyit mondasz. Az a fontos, hogy biztonságban érezd magad.

Az is teljesen rendben van, ha nem tudod a pontos választ. Ezért járunk konzultációra, terápiára – hogy eligazodjunk érzéseinkben és gondolatainkban, és megtaláljuk a módot a fejlődésre. A szakember fokozatosan elvezet téged a válaszokhoz. A konzultáció és a terápia sikeréhez a legfontosabb az, hogy őszinte legyél és hogy akarj magadon dolgozni.

Néha a téma kezdettől fogva egyértelmű, és már az első üléseken elkezdtek dolgozni rajta. Máskor először közösen próbáltok eligazodni a helyzetben. A konzultáció vagy a terápia további menete attól függ, hogy mi lesz a fókusz. Megegyeztek a pszichológussal, hogy milyen gyakran lenne jó találkozni, hogy megold a problémáid és elérd a magad elé kitűzött célokat.

Hogyan készülj fel az első ülésre

Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozhasd ki a terápiából vagy a konzultációból, célszerű időt hagyni a tényleges találkozás előtt és után. Íme tippjeink a felkészüléshez:

  • Válassz egy csendes és kényelmes helyet, ahol biztonságban érzed magad, és stabil internetkapcsolattal rendelkezel. Készíts elő valamilyen innivalót és esetleg zsebkendőt.
  • Szánj egy kis időt, kb. fél órát az ülés előtt, arra, hogy leírd a fő okokat, amiért részt veszel a terápián vagy a konzutáción. Gondold át, milyen témákat szeretnél megvitatni.
  • Tűzz ki reális elvárásokat. Vannak, akik nagy megkönnyebbülést éreznek az első alkalom után, de bonyolult és mélyebb problémák esetén az út gyakran hosszabb.
  • Az ülés után is hagyj időt magadnak. Minden bizonnyal sok gondolat fog megfordulni a fejedben, és néhány az ülés utánra is megmarad és tovább motoszkál benned.

Mennyi ideig tart egy ülés?

Az egyéni terápia és a konzultáció 50 percig tart. Ez azért van így, hogy a pszichológusnak ne kelljen félbeszakítania téged a következő kliens miatt, amikor valami fontosról beszélsz. Ugyanakkor a szakembereknek is szükségük van egy pillanatra, hogy levegőt vegyenek az ülések között.
A párterápia egy kicsit hosszabb, 90 perc, hogy neked és partnerednek legyen elég időd, hogy elmondhassatok mindent, ami a szíveteket nyomja.

Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna