A kapcsolatok fontos részei az életünknek. A minőségi emberi kapcsolatok erősítik a szervezetünk ellenállóképességét, jó hatással vannak a teljesítményünkre, segítenek megbírkózni a stresszel. Egyszerűen fogalmazva: oroszlánrészük van abban, hogy elégedettnek érezzük magunkat az életünkkel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a kapcsolatainkra és érezzük, ha nehézségeink vannak a kialakításukban és fenntartásukban. A pszichoterápia és konzultáció, legyen az egyéni vagy páros, segít fejleszteni a képességeinket, megtartani a kapcsolatainkat vagy újakat kialakítani.

Hogyan ismerkedjek másokkal?

Az ember természetes igénye, hogy ismerkedjen. Sajnos ahogyan kikerülünk az iskolai környezetből és elhelyezkedünk, a lehetőségeink csökkennek. Szerencsére manapság az online ismerkedés és más alternatívák is lehetőséget jelentenek arra, hogy szélesebb körből találkozzunk emberekkel. Nem csak a kollégákkal, iskolatársakkal lehet ismerkedni. Ilyenkor érdemes nyitottnak maradni, türelmesnek lenni és nem csak az első megérzésre hallgatni.

Mi történik azzal, aki messzire szakad otthonról? Hogyan működnek a távkapcsolatok?

A globalizációnak és a technikai forradalomnak köszönhetően ma már jóval könnyebb távkapcsolatot fenntartani. A távkapcsolatban nagyon fontos, hogy mind a két fél kommunikálja az igényeit és közösen dolgozzon azon, hogy tudják tartani egymással a kapcsolatot. Célszerű ilyenkor megbeszélni, mikor tud a pár több időt együtt tölteni, mikor válhatnak függetlenné a technológiától. Jó ötlet előre megtervezni, hogyan élhetnek a felek később együtt. Ez segít célokat kitűzni és elviselni a másik hiányát.

Hogyan kezeljük a hűtlenséget? Meg lehet-e bocsátani a hűtlenséget egy kapcsolatban?

A hűtlenség gyakran annak a jele, hogy valami nem működik egy kapcsolatban. Ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, hogy ki a tettes és ki az áldozat, hasznos, ha mindkét partnerrel és magával a kapcsolattal dolgozunk. Hogyan történt? Hogyan érezzük magunkat a kapcsolatunkban? Min megyünk keresztül? Mit okozott nekünk a hűtlenség? A párterápia biztonságos teret kínál, ahol mindkét partner megbeszélheti szükségleteit, a kapcsolatukat kísérő sérüléseket, érzelmeket, és választ kereshet a fenti kérdésekre. A kapcsolat javítására irányuló tudatos munka során a sértő és fenyegető hűtlenség olyan tünetként fogható fel, ami mutatja, hogy a kapcsolat helyrehozásán kell dolgozni, megbeszélni a szükségleteket, azt, hogyan figyelhetünk jobban a másikra.

Párkapcsolati problémáink vannak. Hogyan mentsük meg kapcsolatunkat?

Minden párkapcsolat (formájától függetlenül) előbb-utóbb párkapcsolati problémákkal szembesül. Ezek a partnerek sokszínűségéből és egyediségéből, valamint az együttélési elképzeléseikből, elvárásaikból, igényeikből és lehetőségeikből fakadnak. A párkapcsolatban a leggyakoribb problémák általában a szex, a pénzügyek, a szabadidő eltöltése stb. kérdéseiben mutatkozó eltérő igények. El kell fogadni, hogy ezek a problémák az egészséges kapcsolatnak is részét képezik. Ezek lehetőségek arra, hogy megismerjük önmagunkat és egymást és jobban megtanuljunk együttműködni a másikkal.

Mikor forduljunk szakemberhez kapcsolati problémákkal?

Hasznos szakemberhez fordulni akkor, ha a pár nem tudja egyedül megoldani a problémát, ha a felek ördögi körbe kerülnek és ahelyett, hogy kibékülnének csak további sérüléseket okoznak egymásnak.
A terápiás ülés ilyenkor biztonságos és semleges teret tud adni a feleknek, hogy nyugodtan tudják rendezni a problémát. A szakember nagyon sokat segíthet a kommunikációs készségek javításában is. Ezek segítségével a felek később önállóan is rendezni tudják a nézeteltéréseket.

Honnan tudhatom, hogy jobb szakítani? Hogyan lehet véget vetni egy kapcsolatnak?

Természetes, hogy olyan problémákkal állunk szemben, amelyek zavarnak bennünket, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal szakítanunk kell. Mindazonáltal akadhatnak olyan akadályok, amelyek esetén a szétválás lehet a megfelelő választás. A szakítás egyértelmű indoka lehet az erőszak (fizikai és lelki) jelenléte vagy a függőség, akár egyik, akár mindkét partner esetében. Más esetekben ez a személyes tapasztalatoktól, igényektől függ. Általánosságban azonban elmondható, hogy ha egy kapcsolat hosszú ideig nem tölt fel érzelmileg, lelki vagy egészségügyi problémákat okoz, vagy olyan érzést kelt, hogy könnyebb lenne a másik nélkül, akkor érdemes a lezárás mellett dönteni.

Hogyan segíthet a pszichológus szakítás esetén?

A pszichológus szakember segíthet a nehéz döntések meghozatalában. Az ülések során anyagi, érzelmi, logisztikai szempontból is segít közösen mérlegelni a szakítás lehetséges hatásait. A szakember mindkét felet támogatni tudja abban, hogy kölcsönös tisztelettel bánjanak egymással a szakítás során. Ha vannak közös gyermekek, vagyontárgyak, ezek felosztását is békésebben lehet intézni. A megfelelő önismeret birtokában könnyebb dönteni a jövőről és kialakítani egy olyan rendszert, amelyben mindenki békésen élhet.

Egy kliens valódi története – így segített a terápia:

“A hetedik szakításom után kezdtem terápiára járni. A közös munka során megértettem, hogy miért nehéz velem és miért okozok bizonytalanságot másoknak. A szakember segített feltárni azt is, hogy gyermekkoromban milyen bonyolult kapcsolatom volt az édesanyámmal. Mióta felismertem, hogy kötődési nehézségeim vannak, könnyebben ismerkedek, nagyobb az önbizalmam, mert már tudom, hogyan ne bizonytalanítsam el a másikat és hogyan kezeljem az érzelmeimet."

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna