A mérgező barátság 7 jele és hogy hogyan vess véget neki

A mérgező barátság 7 jele és hogy hogyan vess véget neki


Cikk megosztása

Egy mérgező barátság felismerése nem biztos, hogy könnyű. Gyakran jól indul, és úgy érezzük, hogy megértjük egymást. Talán gyermekkori barátság. De idővel rossz irányba kezd fejlődni, és nem érezzük jól magunkat a másikkal. Egy ilyen mérgező barátság nem tesz jót a lelkivilágunknak. Lerombolhatja önbizalmunkat, leszívhatja az energiánkat, és olyan dolgokra vihet bennünket, amelyeket nem akarunk magunktól.

Honnan tudhatod tehát, hogy egy barát mérgező, hogy a barátság hamis, és ami a legfontosabb, hogyan lehet békésen véget vetni egy ilyen barátságnak, amikor már felismered a problémát?

A mérgező barátság 7 jele

Nézzük meg, tényleg mérgező-e a barátságod. Ráismersz valamelyik pontban?

1. Nem tisztelik a véleményedet és a határaidat

Barátaink az ő véleményüket tartják az egyetlen helyesnek. Megpróbálnak meggyőzni róla, és ellenérveket keresnek arra, amit te gondolsz. Vagy nem is engedi, hogy elmondd mit gondolsz. Életre szóló tanácsokat adnak, amelyek nem veled törődnek, és megkérdőjelezik, hogy mit csinálsz, ha az nem egyezik a saját hitükkel.

ženy se hádají

2. Gyakran kritizálnak téged

Egy egészséges barátságban az egyik fél sem kritizálja folyton a másikat, hanem segíteni próbál neki. Például ahelyett, hogy “Már megint nem sikerült az interjú?” Mondtam, hogy szerkeszd meg az önéletrajzod és vegyél fel végre valami mást.” azt fogja mondani, hogy “Legközelebb biztosan sikerülni fog. Segíthetek felkészülni? Miért nem veszel valamit magadnak, hogy magabiztosabbnak érezd magad. Nézzük meg együtt az önéletrajzodat, hogy finomhangolhassuk?” Mindig úgy fognak beszélni veled, hogy ne bántsanak, és ne próbáljanak meg megváltoztatni.

3. Érzelmileg zsarolnak

Talán néha nincs időd gyorsan visszaírni, és egy idő után kapsz egy szemrehányó üzenetet a következő stílusban: “Megint figyelmen kívül hagysz engem?” vagy “Nos, köszönöm a választ” stb. Ha a másik személy bármilyen módon bűntudatot vagy félelmet kelt benned, az érzelmi zsarolás.

4. Versenyeznek veled

Ha egyszer elértél vagy megszereztél valamit, nem tudják elviselni a gondolatot, hogy lemaradnak tőled. Nekik kell elől lenniük. A legrosszabb esetben a partnereket is érintheti. Ha valaki kedvel téged, flörtölni kezd vele vagy kigúnyol téged. Igen, úgy hangzik, mint valami jelenet egy középiskolás filmből, de tényleg előfordul a felnőttek között is.

5. Nincsenek ott neked, amikor szükséged van rá

Ha problémájuk van, azonnal felhívnak, hogy megbeszéljék veled, vagy, hogy azonnal segíts a megoldásban. De lekicsinylik a te problémáidat, és megpróbálják elterelni róluk a figyelmet. Nem engedik, hogy beszélj róluk, vagy csak azt mondják, hogy nincs idejük (de persze előbb találnak egy remek kifogást).

vyrušena u spaní

6. Nem kívánnak neked sikert

Egy csipetnyi egészséges irigység nem árt, de az igaz barátok mindig sikereket kívánnak egymásnak, és együtt örülnek. Néha első pillantásra még a mérgező barátokkal is így néz ki, de vedd észre, ha egy idő után nem hallasz már ilyen mondatot: „Nem is örültem volna az előléptetésednek, jó veled itt az irodánkban.”

7. Állandóan szívességeket kérnek, de ők maguk nem tesznek érted semmit

Egyszerűen csak adsz, de nem kapsz semmit. A barátságban fontos az egyensúly. Egyszer te segítesz a költözésben, a következő alkalommal ő. Az igaz barátok nem terveznek a napra, amikor tudják, hogy szükséged van rájuk. És ennek nem is kell valami nagy dolognak lennie. Elég, ha csak sosem viszonozzák az ebédmeghívást.

Mikor érdemes harcolni a barátságért?

A mérgező viselkedés nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető bántani akar téged. Lehet, hogy csak úgy bánnak veled, ahogy otthon gyakran látták. Egyszerűen normálisnak tűnik nekik.

Néha azt is érezzük, hogy egy személy mérgező, mert gyakran negatív. Sötétnek látják a világot, megállás nélkül panaszkodnak vagy pletykálnak. Így nem érezhetjük jól magunkat a jelenlétükben. De ez nem jelenti azt, hogy rosszak, és nem törődnek velünk. Lehetnek régi hiedelmek és sztereotípiák körébe ragadva, ahonnan nem tudnak kijutni.

Ha érdekel a barátság, ne közeledj a negatív hullámhoz, és próbálj inspirálni pozitív hozzáállásoddal. Kérdezd meg, miért vannak benne ezek a gondolatok, mi készteti arra, hogy így viselkedjen, és mi zavarja. Próbálj meg például szakmai segítséget javasolni, ha megéri. A tanácsadás kiválóan alkalmas a gondolkodásmód megváltoztatására, és a terápia a traumával való mélyebb munkához.

Hogyan lehet véget vetni egy mérgező barátságnak

Megpróbáltál mindent és a felajánlott segítség nem működött? Nem kényszeríthetsz senkit a változásra. Ha úgy döntesz, hogy véget vetsz a barátságnak, a legjobb megoldás mindig az őszinteség. Talán még nincs veszve minden, és ha közvetlenül elmagyarázod, hogy pontosan mi bánt téged, megértik, és megpróbálnak változtatni.

Ne hibáztasd magad, amiért véget vetsz a barátságnak. A hosszú távú mérgező kapcsolatok valóban kihathatnak mentális és későbbi testi egészségünkre is. Meg kell védened magad tőlük. Ez a négy lépés segít abban, hogy tiszta lelkiismerettel zárj le egy barátságot:

  1. Azonosítsd a mérgező viselkedést – Tegyél egy lépést hátra, és gondold át, milyen konkrét viselkedések mérgezőek és károsak a számodra. Segít megérteni, miért kell befejezni a barátságot, és elmagyarázni ezt a másik félnek is.
  2. Beszélgetés – légy őszinte, és mondd el, milyen konkrét viselkedés bánt téged, és mit nem akarsz tovább tolerálni. Ne hibáztasd a másikat, inkább beszélj a saját érzéseidről. Állíts fel világos határokat, amelyeket a barátodnak tiszteletben kell tartania, ha továbbra is kapcsolatban szeretne maradni.
  3. Tarts távolságot egy ideig – hagyj időt mindkettőtöknek, hogy feldolgozzátok érzelmeiteket, és átgondoljátok az egész beszélgetést.
  4. Adj egy második esélyt, vagy vess véget a barátságnak – ha nem ment jól a beszélgetés, kézenfekvő megoldás a mérgező barátság megszüntetése. De lehet, hogy a barátod nem is értette, mi okozza a problémát, és szeretne dolgozni magán. Ekkor rajtad múlik, adsz-e még egy esélyt neki.

Egy mérgező barátság kezelése egyáltalán nem könnyű. Ha félsz megküzdeni vele, sikertelenül próbálkoztál, vagy nehezen viseled a barátság elvesztését, nem kell egyedül lenned. A tanácsadás vagy a terápia segíthet leküzdeni a nehéz időket, felfedezni, miért vonzunk be hasonló embereket az életünkbe, és megtanít arra, hogy egészséges határokat állítsunk fel. Mindezt azért, hogy a többi kapcsolatod egészségesebb legyen.

A Hedepyben kényelmesen, online csatlakozhat az ülésekhez. Csapatunkban több mint 100 okleveles szakember dolgozik. Csak annyit kell tenned, hogy kitöltesz egy rövid tesztet és megmutatjuk a három legmegfelelőbb szakembert a számodra.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna