Pszichiáter, pszichológus, pszichoterapeuta: mi a különbség köztük és kihez forduljanak?

Pszichiáter, pszichológus, pszichoterapeuta: mi a különbség köztük és kihez forduljanak?


Cikk megosztása

Többféle mentális egészségügyi szakember létezik. Hogyan válasszuk ki tehát a megfelelőt, aki tud segíteni? A következő sorok elolvasása után egyértelműbbnek kell lennie. Nézzük meg közelebbről a pszichiáter, pszichológus, terapeuta és coach szakmát, és mondjuk el, mikor honnan érdemes segítséget kérni.

A különbség a pszichológus, a pszichiáter, a terapeuta és a coach között

Mindegyiknek más a végzettsége vagy képzettsége, máshogy segítenek vagy gyógyítanak, és más-más bajokkal is foglalkozhatnak.

Aki pszichiáter

A pszichiáter egy orvos, aki orvosi egyetemen szerzett doktori fokozatot. Így 5 éves tanulmányi háttérrel, gyakorlattal és pszichiátriai képesítő vizsgával kell rendelkeznie. Szakosodhat a pszichiátria különböző részterületeire, mint például a gyermekpszichiátria vagy a szenvedélybetegségek kezelése.

A pszichiáter felállítja a diagnózist, elkészíti a kezelési tervet és gyógyszert ír fel. Ellentétben a pszichológussal vagy a pszichoterapeutával, ő nem kezel szavakkal, így nem fogsz hozzá menni terápiára (hacsak nem rendelkezik pszichoterápiás képzéssel is a végzettségein felül). Azonban javasolhatja a terápiát a kezelési terv részeként.

Mikor kell pszichiáterhez fordulni

Nagyon egyszerűen: bármikor, amikor olyan nagy a szenvedésed, hogy úgy érzed, nem tudsz vele megbirkózni gyógyszer nélkül. Egy pszichiáter tud segíteni súlyos és krónikus állapotokon, mint például a súlyos depresszió és szorongás, súlyos alvás- és hangulatzavarok, étkezési zavarok, súlyos függőségek, a valósággal való kapcsolat elvesztése és még sok más.

sezení s terapeutem

Aki pszichológus

A pszichológus egyetemi mesterképzést végzett, esetleg doktori fokozatot vagy szakpszichológusi végzettséget szerzett arra építve. Lehet specifikus fókusza, vagy terület, amin dolgozik, például iskola- vagy börtönpszichológusként.

Pszichológus kiegészítő képzés nélkül pszichológiai tanácsadást, konzultációt vagy pszichodiagnosztikát végez. A terápiával ellentétben a tanácsadás valamivel rövidebb távú, időnként egyszeri. Az első találkozás alapján a pszichológus a konzultációtól eltérő, megfelelő kezelést javasolhat. Például tanácsolhatja pszichiáter felkeresését vagy egy bizonyos típusú terápia megkezdését. Gyakran azonban pszichoterápiás képzésben is részesül, és maga is felajánlja a terápiát.

Mikor érdemes pszichológushoz fordulni

Soha nem járhat rosszul, ha felkeres egy pszichológiai tanácsadást. Ő javasol egy ideális kezelési módot, és szükség esetén más szakemberekhez irányít. Komolyabb problémák esetén is tudnak segíteni. Egyszerűen fogalmazva: a pszichológus szavakkal, míg a pszichiáter gyógyszerekkel kezel.

Aki pszichoterapeuta

A pszichoterapeuták több éves akkreditált pszichoterápiás képzést végeztek, amely vizsgával zárult. Különféle végzettségűek lehetnek, gyakran pszichológiából, pszichiátriából vagy szociális munkából végeztek. A pszichoterapeuta szakértelmét és professzionalizmusát egy pszichoterápiás egyesületben való tagságával is igazolhatja.

Pszichoterápia pszichológiai eszközökkel, azaz szóval gyógyít, és hosszú távú. Elérhető online, ahol hetente, kéthetente vagy havonta találkozhatsz egy terapeutával. Attól függően, hogy érzed magad. Tudj meg többet róla ebben a cikkben.

Mikor érdemes pszichoterapeutát felkeresni

A témakörök skálája, amelyekben a terapeuta segíthet, nagyon széles. Bármilyen pszichés fájdalommal, szomorúsággal, a depresszió és szorongás enyhébb formáival, párkapcsolati problémákkal, stresszel és kiégéssel, traumákkal, alacsony önértékeléssel, motivációvesztéssel, önismereti, önfejlesztési vággyal fordulhatsz hozzá.

klient na online sezení

Ki a coach

Egy coach segít, hogyan tűzz ki célokat és érd el őket. A pszichoterapeutákkal ellentétben a coach jobban a jelenre és különösen a jövőre koncentrál. Kevesebbet dolgozik a múlttal.

A coaching nem kezelési módszer. A coachok jól célzott kérdéseket használnak, amelyek elvezetnek saját döntésedhez, erősen elgondolkodtatnak. A coach nem fogja megmondani, mit kell tenned, hanem segít megtalálni a saját válaszaid.

A probléma az, hogy sajnos majdnem bárki nevezheti magát coachnak. Nem kell speciális képzettséggel rendelkezniük. Egy szakembert arról ismerhetsz meg, hogy elvégzett egy hivatalos képzést, például az ICF által akkreditált coaching képzést.

Mikor kell coachot keresni

A gyakori coaching témák közé tartozik a motiváció vagy döntéshozatal, munkával, párkapcsolatokkal, pénzügyekkel és egyéb témákkal összefüggésben. Egy coach segít megtalálni a saját elképzelésedet, megtudni, mit szeretnél valójában, és elmozdulni onnan.

Még mindig nem tudod, kihez fordulj? Szívesen segítünk a megfelelő szakember kiválasztásában. Csak írd meg nekünk a jobb alsó sarokban található chat mezőbe, hogy milyen problémával küzdesz, és mi ajánlást teszünk a legjobban illeszkedő szakemberekre, akikkel kapcsolatba léphetsz.

Ne dőlj be a hamis szakértőknek

Sajnos azok az emberek, akik nem rendelkeznek a szükséges végzettséggel, egyre gyakrabban kínálnak pszichológiai segítséget. Ez pedig súlyos következményekkel járhat egy nehéz időszakon átmenő ember számára.

Tehát mielőtt bárhol foglalnál egy ülést, győződj meg arról, hogy egy igazi profi, diplomával vagy képzettséggel rendelkező szakemberről van szó.

A Hedepynél csak ellenőrzött szakemberekkel dolgozunk. Velük így tudsz időpontot egyeztetni online.

A Hedepynél a következő szakembereket találod:

  • pszichológusok,
  • képzésben lévő vagy végzett terapeuták, akik megfelelnek a szakmai szervezetek kritériumainak 
  • terapeuták, akik szakmai szervezetek tagjai.

Mindenkinek saját profilja van, ahol megtalálható végzettségük, szakirányuk, saját bemutatkozásuk és videóüzenetük. Így biztos lehetsz benne, hogy igazi szakértővel fogsz dolgozni.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna