Teljesen normális negatív érzelmeket érezni például a nemrég Ukrajnában kialakult helyzet miatt, még akkor is, ha nem vagyunk közvetlen veszélyben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hagynunk kellene érzelmeinket, hogy átvegyék az irányítást, és ne hagyjuk magunknak örömet érezni, amíg a világ vissza nem tér a normális kerékvágásba. Mit tehetünk tehát, hogy nyugodtak maradjunk, ha lehetséges?

Mit tehetünk ilyen kritikus időkben?

Pavlína Rasochová és Dr. Barbora Rodi kollégáink egy online webináriumon foglalkoztak ezzel a témával. Szerintük a jelenlegi helyzetet ugyan nem tudjuk befolyásolni, de mi magunk és szeretteink érzéseit igen. Először is fontos felismerni, hogy normális a félelem, a tehetetlenség, a harag vagy a sajnálkozás. Tehát ne féljünk elfogadni érzéseinket és beszélni róluk szeretteinkkel, valószínűleg mindenki felszabadultabbnak fogja érezni magát, miután elmondja, amit érez. A napló vezetése is hasznos lehet, mindössze napi 10-15 perc erre a tevékenységre képes pozitívan befolyásolni állapotunkat.

Örüljünk egymásnak továbbra is

Az is előnyös, ha folytatjuk szokásos napi tevékenységeinket, és amennyire csak lehetséges, élvezzük azokat. Mindannyiunknak van olyan tevékenysége, amitől elveszítjük az időérzékünket, ellazít és boldoggá tesz. Ez lehet testmozgás vagy mozgás vagy kedvenc lejátszási listánk hallgatása, olvasás, forró fürdő stb. Engedjük át magunkat ezeknek az apró örömöknek minél gyakrabban – tovább élhetjük a boldogságot, és ez nem baj! Ráadásul, ha lelkileg támogatni akarjuk szeretteinket, először magunknak kell nyugodtnak lennünk.

Ápoljuk a hálát

Nézzük meg, mi van itt és most, és vegyük észre, mi az, amiért hálásnak kell lennünk. Ez lehet jó munkahely, anyagi biztonság és kényelmes otthon, de akár gyermekeink, házi kedvenceink vagy barátaink is. Ez a „gyakorlat” arra is jó alap, hogy a jövőben tudatában legyünk boldogságunknak (bár talán nem minden területen).

Média diéta

Általában minél több információval rendelkezünk, annál magabiztosabbnak érezzük magunkat. Ebben a helyzetben azonban a több információ több szorongáshoz vezet. Ezért célszerű korlátozni a médiát és a közösségi hálózatokat, egyetlen megbízható forrást választani, és nem ezt folyamatosan követni. Egyszerűsíthetjük a híreket, például úgy, hogy kiválasztjuk a reggeli és esti megtekintési időpontot. Ha a hírek közvetlen fogyasztása túlságosan lehangolónak tűnik, megkérhetjük szeretteinket is, hogy mondja el nekünk a három legfontosabb dolgot, ami a nap végén történt.

Szelídítsd meg az elmédet, a gondolataid nem egyenlők a veled.

Többek vagyunk, mint gondolataink. Használhatjuk például a tudat kifejezést. Tudat, amelyben gyakran önkéntelenül áramlanak különböző gondolatok – néha érdekesek, néha bizarrok, akár úgy tesznek, mintha valós veszélyre figyelmeztetnének. Ismered a kényszeres és vad gondolatokat, amelyek újra és újra belopóznak az elménkbe? Általában azok ezek, amelyek valamilyen érzelmhez kapcsolódnak. És az érzelem, amelynek a legnagyobb hatalma van felettünk, a félelem. Minden forgatókönyv a következővel kezdődik: “Mi van, ha”, “Mi lesz, ha megbetegszem?” Mi van, ha elveszítem a munkámat? Mi van, ha egyedül maradok?”

A kérdés az, hogy ezek a kérdések mire jók az életünkben? És hogyan lehet megtalálni a megoldást?

Te is segíthetsz

Mások segítése is megkönnyebbülést jelenthet nekünk. Vagy kitűzzük az ukrán zászlót, vagy adományt küldünk egy humanitárius szervezetnek, vagy más módon támogatunk. De legyünk mindig érzékenyek saját szükségleteinkre is; mindannyiunknak megvannak a korlátai, és személyes energiaforrásaink sem kimeríthetetlenek. Másrészt nem kell sajnálnod, ha valamilyen okból nem tudsz segíteni, vagy nem tudod, hogyan tehetnéd.

Vigyázz a testedre

Pszichés közérzetünk javul, ha gondoskodunk testünkről. A jó életmód, amely magában foglalja a jó minőségű fehérjéket és zsírokat, a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, az elegendő alvást, a folyadékpótlást és a testmozgást, sok jót tesz a szervezetnek. Amit ajánlott korlátozni, az a koffein és az alkohol.

Hogyan kezeljük az akut stresszt

Ha túlterheltek vagyunk és pánikba esünk, kipróbálhatunk egy egyszerű légzőgyakorlatot. Hogyan kell csinálni?

Lélegezz be az orrodon, majd lélegezz ki a szádon keresztül. A kilégzés körülbelül kétszer olyan hosszú legyen, mint a belégzés. A belégzéskor négyig, a kilégzésnél nyolcig számolj. Koncentrálj magára a légzésre és a levegő áramlására. Figyeld meg, hogyan halad át a levegő a légutakon.

Ha bármi más is felbukkan a figyelmedben, akkor is próbálj nyugodtan lélegezni.

Fontos, hogy a tapasztalatainkra összpontosítsunk most, az itt és mostra. Ha szorongással nézünk szembe, nem a jelen pillanatban vagyunk. Főleg a stressz fizikai megnyilvánulásai, mint például szívdobogás, légzési problémák vagy emésztési zavarok esetén segíthet a térben való lehorgonyzás – érezni, ahogy a lábad érinti a padlót, vagy tudatosan nekidőlni a falnak vagy a szék támlájának.

A segítségkérés a bátorság jele

Ha még mindig nem érzed magad a legjobb formában, ne félj kihasználni az ajánlatot, és foglalj egy ülést valamelyik szakemberünknél. Mi itt vagyunk neked :).

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna