Gyerekkorunkban percek alatt élet-halál barátságot kötöttünk a játszótéren, de ugyanez felnőttkorban már kicsit nehezebb. Szinte rémálom, ha állandóan új emberekkel találkozunk, és próbálunk módot találni a beszélgetés megkezdésére, különösen az introvertáltak számára.

Bár ez mindenképp szükséges lehet, rengeteg gyakorlati tippünk van, amelyek segítenek új barátokat szerezni. Előbb-utóbb találkozni fogsz valakivel, akivel igazán kijössz.

Barátságon keresztül erős egészséghez

Először is kell egy kis motiváció? Az adatok szerint, a barátság hatással van testi egészségünkre és élettartamunkra. A tudósok összefüggésbe hozták az alacsonyabb szívnyomással, riktább cukorbetegséggel. A barátság még a boldogságérzet kulcstényezője is egy Harvard tanulmány szerint. A család is rendkívül fontos, de nem jó ha az az egyetlen szociális terünk.

Teljesen normális, hogy 25 éves kor után a barátságok átalakulnak vagy megszűnnek. Családot alapítunk, karriert építünk, és egyre kevesebb szabadidőnk van. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy “furcsa” vagy, és biztosan nem kell hibáztatnod magad. A felnőtteknek átlagosan 3-5 közeli barátjuk van. Introvertáltként lehet, hogy kevesebb. Ha úgy érzed, elegendő barátod van, akkor nincs semmi baj, a lényeg, hogy neked jó legyen. De ha magányosnak érzed magad, itt az ideje, hogy új barátságokat köss. Megmutatjuk, hogyan.

přátelé

7 praktikus tipp, hogy hol találhatsz barátokat

Úgy érzed, hogy mindig ugyanazokkal az emberekkel találkozol? Próbálj meg elmenni az alábbi helyekre:

 • Munka – Persze, te állandóan munkába jársz. De ismersz-e olyan embereket, akik a közvetlen csapatodon kívül esnek? Lehet, hogy sokan mások is vannak az épületben. Találkozz a munkahelyi eseményeken vagy akár a konyhában olyan emberekkel, akiket még nem ismersz.
 • Tanfolyamok és workshopok – Frissítsd fel az angol tudásodat, iratkozz fel tánc-, festő-, főzőtanfolyamra. Biztosan találsz valamit, amin szeretnél dolgozni. Főleg a hosszabb tanfolyamokon lesz lehetőséged igazán megismerni a többieket.
 • Önkéntesség – Annyi lehetőség van! Dolgozhatsz gyerekekkel, gondozhatsz elhagyott állatokat, vagy segíthetsz a természetben. De felajánlhatod segítséged a szakterületedben működő szervezetnek is. Hamarosan egy csapat tagjává válhatsz.
 • Csoportos sport- és szabadidős tevékenységek – a Facebook-csoportokon keresztül biztosan találsz olyan csoportot, akik együtt röplabdáznak, hétvégente kirándulnak a hegyekben, vagy edzenek egy szabadtéri edzőteremben. Rengetegen keresnek sporttársat.
 • Munkahelyi hálózatépítés – keress egy érdekes munkahelyi eseményt, vagy jelentkezz csoportos mentorálásra.
 • Fogadj örökbe egy kutyát vagy egy macskát – Csak akkor, ha nagyon akarsz egyet. Az edzéseken, a séták közben vagy bemutatókon sok érdekes emberrel fogsz találkozni.
 • **Mi van a régi barátságok leporolásával?**– Lehet, hogy volt egy jó barátod az iskolában, de az érettségi vagy az egyetem után új feladatok jöttek, és lassan elváltak az útjaitok. Ha fontos neked egy barátság, próbálj meg írni neki, és hívd el egy kávéra. Nincs benne semmi rossz.

Csak menj az emberek közé, és légy türelmes

Nem kell azonnal beengedned az életedbe mindenkit, akihez közeledsz. De minél több emberrel találkozol, annál valószínűbb, hogy tényleg illeszkedsz valakivel. Ráadásul teljesen váratlan helyzetekben is találkozhatsz emberekkel. Tehát ne félj igent mondani még azokra a meghívókra sem, amelyek elsőre nem dobnak fel. Soha nem tudhatod, kivel találkozol.

Ne feledjd, hogy időbe telik a mélyebb barátságok kiépítése. A tudósok kiszámolták, hogy körülbelül 164 óra együtt töltött idő kell egy barátság megalapozásához.

Hiking.jpg

Hogyan lehet rávenni az embereket, hogy beszélni akarjanak veled?

Már tudod, hova menj, hogy új embereket ismerj meg. De talán úgy érzed, hogy senki sem akar veled beszélni. Mert néha öntudatlanul olyan jeleket küldünk, amelyektől megközelíthetetlennek tűnünk. Az első benyomás fontos.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy változtass, hanem támaszkodj néhány pszichológiai tippre amitől az emberek jól érezhetik magukat a társaságodban.

 • Először is fontos, hogy mosolyogj. Banális dolog, de gyakran elfelejtjük, és öntudatlanul összeráncoljuk a homlokunkat.
 • Ne tedd keresztbe a karod, hanem inkább mutasd a tenyeredet. Főleg beszélgetés közben. Nyíltnak és őszintének fogsz tűnni.
 • Amikor beszélsz valakivel, nézz egyenesen a szemükbe. Akár kissé előre is hajolhatsz, hogy megmutasd, valóban figyelsz.

meeting_2.png

A nonverbális kommunikációról egyelőre ennyit. Most pedig nézzük meg, hogyan kezdjünk el egy beszélgetést, hogy néhány mondatnál tovább folytatódjon:

 • Kezdve rögtön a bemutatkozásoddal vagy a kötelező “Hogy vagy?”-gyal: nem a legjobb kezdés. Próbáld meg elindítani a beszélgetést lazán a témában. Például: „Te értetted a feladatot?” Aztán bókolhatsz, és például azt mondhatod, hogy szép a tornacipője, és megkérdezheted, honnan szerezte. Csak néhány kedves mondat, és már indulhat is a szórakozás.
 • Tegyél fel nyitott kérdéseket, hogy ne csak egy egyszerű igen/nem legyen a válasz.
 • Próbálj meg emlékezni a nevekre és használd őket gyakran a beszélgetés közben. Mind szeretjük hallani a nevünket. Viszont ha valaki elfelejti vagy eltéveszti, rögtön kevésbé kedveljük.
 • Adj teret a másiknak a beszélgetésben és ne vágj közbe. Érdeklődj őszintén és hallgasd meg.
 • Ne ossz meg túl személyes dolgokat már az elején. A válás részletei, a szüleiddel való veszekedés vagy bármilyen intim kapcsolat jellemzően nem olyan dolog, amelyet az első vagy a második beszélgetés során fel kell hozni.
 • Ne próbálj tökéletes lenni, hanem mutasd meg hibáidat és sebezhetőségedet. Általában nem szeretjük azokat az embereket, akik tökéletesek.

Ebben a könyvben még több ehhez hasonló tippet találhatsz: Hogyan szerezzünk barátokat és hogyan befolyásoljunk embereket, nemhiába évtizedek óta bestseller.

Ideje kilépni a közös buborékból

Már találkoztok egymással rendezvényeken, hobbiklubokban vagy akár tanfolyamon. De hogyan hívjam meg őt valahova úgy természetesnek tűnjön, és ne érezzem magam hülyének? Próbáld ki ezt:

 • Innék egy kávét. Ismerek errefelé egy nagyszerű kávézót. Nem akarsz te is jönni?”
 • Nagyon szeretném megnézni az XY filmet, de egyik barátomat sem érdekli igazán ez a téma. Téged?” (Ideális, ha a közös témáról van szó.)
 • Azt terveztem, hogy hétvégén elmegyek squashozni, de egy barátom megbetegedett és nem tud jönni. Szeretnél játszani?” (Válassz egy pár sportot, amelyről tudod, hogy űzik.)
 • „Hétvégén elviszem Tamást a vidámparkba, jönnél velünk? A fiúk játszhatnának együtt.” (Kisgyermekes anyukáknak.)

Ha introvertált vagy, ez nehéz feladat, teljesen megértjük. De ha szívesen szerzel új barátokat, akkor új embereket kell megismerned, és néha még beszélned is kell velük.

Lehet, hogy úgy érzed, hogy ez tényleg túltesz rajtad, és bár magányosnak érzed magad, szorongsz az emberek közelében. Ekkor jusson eszedbe, hogy a konzultáció vagy a terápia egy szakemberrel segíthet. A szociális szorongás egy olyan probléma, amellyel nehéz egyedül megbirkózni. És bárki tapasztalhatja.

A Hedepy online üléseket kínál, kényelmesen otthonról. Csak annyit kell tenned, hogy kitöltöd ezt a tesztet, ami alapján a három, neked legmegfelelőbb szakembert ajánljuk a számodra. Nem kell egyedül lenned.

non verbal_2.png

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna