Így tudhatod meg, mi motiválja igazán a munkavállalókat!

Amikor a munkavállalók motivációja szóba kerül, legtöbbünk először a vállalati juttatásokra gondol. Ez viszont csak egy kis része a motivációs tortának. Ha hosszú távon szeretnéd megőrizni alkalmazottaid motiváltságát, tovább kell gondolkodnod!

Külső vs. belső munkavállalói motiváció

Mindkét típusú motiváció fontos, de csak ezek kombinációja hosszú távon előre lendítheti a csapatodat. Az olyan külső motivációs eszközök, mint az anyagi jutalmak, a juttatások, a rugalmas munkaidő, a sportpótlék vagy a fizetett mentálhigiénés gondozás nagyszerű jutalmak a munkáért.

De a jutalom önmagában nem fogja hosszú távon fenntartani a lelkesedést. Tudtad, hogy LinkedIn által készített felmérés szerint az emberek 63%-a tekinti a munka és a magánélet egyensúlyát kulcsfontosságú tényezőnek az álláskeresésnél?

“A munka-magánélet helyes egyensúlyának fenntartása napjaink egyik legégetőbb feladata. Rövid- és hosszútávon is megjelenhetnek negatív hatásai, ha az egyik háttérbe szorul. Mind a munkahelyi, mind a magánéleti téren minket érő ingerekre szükségünk van kiegyensúlyozott működésünkhöz. Ezek lehetnek pl. társas interakciók, érzelmi feltöltődésünket segítő hatások, vagy visszajelzések arról, hogy jó helyen vagyunk-e életünkben.”
Kabai Zsuzsanna a Hedepy pszichológusa

A belső motiváció sokkal erősebb

Mindannyiunknak van egy személyes elképzelése arról, hogy hogyan akarunk élni, vagy kivé szeretnénk válni. A belső motiváció azonban összefonódik a külsővel. Például, ha egy vezető meg akarja őrizni a munka és a magánélet egyensúlyát, hogy több ideje maradjon a családjára, a fizetett mentálhigiénés ellátás és a rugalmas munkaidő külső és belső motiváció is lehet, mivel ezek mindegyike segít a munkavállalók számára közelebb jutni a vágyott élethez.

De a belső motiváció sokféle lehet:

  • karrierfejlesztés
  • önfejlesztés
  • státusz és presztízs
  • lehetőség a kreativitás használatára
  • személyes értékek, mint például a fenntarthatóság

A kulcs az, hogy megtudd, mi motiválja igazán a csapatodat

Nemcsak a csapat egésze, hanem minden egyes csapattag külön-külön is számít. Elengedhetetlen az egyéni motivációk megismerése, hogy lehetővé tegyük számukra, hogy az elképzelésüknek megfelelően dolgozzanak. Ennek megfelelően a juttatási programjukat is személyre szabhatjuk.

De hogyan ismerheted meg az alkalmazottaid egyéni motivációit, és hogyan használhatod ki a legjobban azokat?

  • Hallgass aktívan: tölts időt tartalmas beszélgetésekkel minden egyes csapattaggal! Érdeklődj karriercéljaikról, érdeklődési körükről és elképzeléseikről.
  • Ismerd fel az egyedi erősségeket: próbáld meg úgy testre szabni a feladatokat és projekteket, hogy a munkavállalók kamatoztathassák képességeiket! Ha olyan területen dolgoznak, ahol kiemelkedőek, eredményeket érnek el és megbecsülést kapnak, az előre viszi őket.
  • Kínálj valódi növekedési lehetőségeket: túlnyomó többségünket a haladás és a fejlődés motiválja. Teremts lehetőséget a folyamatos tanulásra, a továbbképzésre és a szakmai előmenetelre, Engedd, hogy megválasszák, hogy miben szeretnének fejlődni.
  • Kínálj autonómiát és rugalmasságot: tűzz ki célokat, de légy rugalmas azok elérésének vonatkozásában. Adj az embereknek több szabadságot, ugyanakkor legyenek felelősek is az elérendő eredményekért.
  • Mutass elismerést: rendszeresen ismerd el és ünnepeld a kisebb és nagyobb eredményeket. Vedd észre a munkavállalók erőfeszítéseit. Ha őszintén értékeled őket, továbbra is nagyszerű munkát fognak végezni.

De ami a legfontosabb, légy rugalmas és alkalmazkodj! A motivációk idővel változhatnak. Tehát tartsd nyitva a szemed, figyelj a körülményekre, és ennek megfelelően alakítsd át motivációs stratégiádat!

“A munkavállaló motivációjára belső és külső tényezők egyaránt hatással vannak. Ideális esetben már jelen van a belső motiváció, amely alapulhat a szakma szeretetén. A munkahelyi környezet a külső tényezők javításával segítheti dolgozóit. Ezt elérhetjük például a munkahelyi jóllét (wellbeing) fejlesztésén keresztül.”
Kabai Zsuzsanna a Hedepy pszichológusa

Motiváld csapatodat a megfelelő kommunikációval

A kommunikáció kulcsfontosságú egy csapatban, sok cég mégse tulajdonít neki kellő jelentőséget. Amikor a motivációval kapcsolatos kommunikációról beszélünk, gondolj a következőkre:

  • Átláthatóság és visszajelzés– nemcsak segíti az embereket a fejlődésben, de megkönnyebbülést is nyújt a kényelmetlen bizonytalanságtól és az önbizalomhiánytól.
  • A munka célja – amikor a munkavállalók megértik, hogy munkájuk hogyan járul hozzá a vállalat víziójához, akkor ismerik fel munkájuk valódi célját, ami egy nagyszerű belső motiváció. Adj kontextust a feladatoknak és projekteknek! Kommunikáljon csapatoddal arról, hogy miért fontos az, amit csinálnak, és mutasd meg nekik, hogy a munkájuknak célja van.
  • Informálás arról, hogy mi történik a cégben – oszd meg a cég sikereit és kihívásait, és tudasd a csapatoddal, hogy éppen mi történik. Ez bizalmat épít a vezetés irányába, és lebontja azt a képzeletbeli gátat, amely a vezetés és a csapat tagjai között áll.

Ha tudod, hogy a csapatod tagjait a személyes fejlődés motiválja, vagy nagyra értékelnék a pszichológiai támogatást, keresd fel oldalunkat és élj a Hedepy által cégek számára kínált mentálhigiénés programmal!

Próbáld ki a Hedepy-t kötelezettség nélkül

Temesvári Eszter
Temesvári Eszter Country manager
  • Szerezd be a Hedepy-t kötelezettségek nélkül

  • Webináriumot készítünk neked a pszichológiai ellenálló képesség támogatására

  • Csapatod hozzáférhet az online leckékhez

A mentális jóléthez vezető út itt kezdődik

Szerezd be a Hedepy-t kötelezettségek nélkül