Mi az a pszichológiai konzultáció? És a terápia? Honnan tudhatom mit válasszak?

ha azon gondolkozol, hogy pszichológushoz vagy terapeutához fordulsz, jó helyen jársz.

A pszichológiai konzultáció és a terápia
nem kell, hogy az utolsó mentsvárat jelentse
nem jelenti hogy mentális betegségben szenvedsz.
mindenkinek segíthet, függetlenül attól, hogy lelki eredetű problémája van, esetleg csak fejlődni szeretne, vagy jobban érezné magát a bőrében.

Konzultáció Terápia
Problématípusok Életvezetési problémák, jóllét kérdései, önismeret, mindennapi nehézségek Diagnosztizált zavarok, bevésődött viselkedésminták, traumák feldolgozása, mélyebb, visszatekintő önismereti kérdések
Időfókusz Közelmúlt, jelen eseményei Múltbéli események és azok hatása a jelenre
Szakember végzettsége A pszichológus pszichológia szakon szerzett mesterképzésen diplomát A pszichoterapeuta lehet pszichológus, pszichiáter, stb., de el kell végeznie pszichoterápiás képzést
Időtartam Rövidebb folyamatok, akár 10-12 ülés Hosszabb folyamatok, akár évek

Mi az a pszichológiai konzultáció vagy tanácsadás?

A konzultáció célja a tanácsadási módszerekkel, eszközökkel történő segítségnyújtás, melynek célja a kliens problémáinak enyhítése vagy megszüntetése. Ennek eredményeként általában növekszik az önismeret, az önelfogadás, az önmegvalósítás és az önbecsülés szintje. 

A tanácsadás inkább a jelen nehézségeire, egy adott területre koncentrál. Rövidebb folyamat, nagyjából 6-12 alkalmat foglal magában, melynek során a szakember támogatást és iránymutatást biztosít, melyek segítségével azonosíthatod és megtalálhatod a saját megoldásaid a problémádra. A tanácsadás segíthet abban, hogy megoldjuk életvezetési problémáinkat, szélesebb képet kapjunk önmagunkról, tudatosítsuk magunkban a kialakult gondolkodási és viselkedési mintákat, feltárjuk életünk értelmét, magasabb életminőséget érjünk el, és kiteljesítsük lehetőségeinket.

Mi az a pszichoterápia?

A pszichoterápia egy mélyreható folyamat, ami segíthet abban, hogy szélesebb képet kapjunk önmagunkról, tudatosítsuk magunkban a kialakult gondolkodási és viselkedési mintákat, feltárjuk életünk értelmét, magasabb életminőséget érjünk el, és kiteljesítsük lehetőségeinket.

A pszichoterápia bevésődött mintákkal, diagnosztizált problémákkal is dolgozik, ezért hosszabb időt is igénybe vehet. Eközben a terápia a belső gondolatainkra és érzéseinkre fókuszál, hogy tartós változás és személyiségfejlődés következhessen be.  Ennek eszközeként feltárhat régi sérelmeket, hogy aztán rendezetten visszazárja őket. A pszichoterapeuta lehet pszichológus, pszichiáter, stb., de el kell végeznie pszichoterápiás képzést.

 

Hogyan válasszak szakembert?

A megfelelő szakemberrel nyugodtnak és magabiztosnak kell érezned magad. Ezért gyakori, hogy több pszichológust, terapeutát is megismerünk a folyamat kezdetén. Hogy segítsünk a választásban, rövid videókat készítettünk terapeutákkal, amelyek segítségével legalább egy kicsit a foglalkozás előtt megismerheted a személyiségüket. Érdemes elolvasni más felhasználók véleményét is és kitölteni az illeszkedési tesztet.

Nagyon rosszul érzem magam, segítségre van szükségem, Hedepy megfelelő nekem?

Ha azonnali segítségre van szükséged, ne várj tovább! A Hedepy felületén akár 24 órán belül tudsz olyan szakemberrel konzultálni, aki segíthet abban, hogy megkönnyebbülj.

Úgy érzed, most rögtön segítségre van szükséged? Tárcsázd a 116 123-es telefonszámot, ahol anyanyelved kapsz azonnal segítséget. Az országos segélyhívót nem a Hedepy üzemelteti.

Keresd meg a neked legmegfelelőbb szakembert!

Nem számít, honnan kerestél fel minket.
Dr. Olteanu Lucian Líviusz PhD. (10000+ óra gyakorlat)
STRESSZ MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK VEZETŐI COACHING
Ellenőrzött szakmai képzés
„Mindennapjaink során számos problémával, nehézséggel szembesülünk, amelyek veszélyeztethetik lelki egyensúlyunkat. Hivatásom, hogy segítsek minél hamarabb felülkerekedni ezeken.“
17 900 HUF / ülés
Koczor Nóra (500+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK ÉNKÉP
Ellenőrzött szakmai képzés
„Az alapvetően egészséges embernek képesnek kell lennie élvezni egy gazdagabb, teljesebb, éntudatosabb életet. (Wildflower, 2013)“
13 900 HUF / ülés
Mayer Judit (300+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK SZEXUALITÁS
Ellenőrzött szakmai képzés
„Nincsen egységes megoldás egy élet helyzetre, mindenki magában hordozza a saját megoldás kulcsát. Ehhez biztosítanék egy bizalmi légkört, hogy közelebb kerüljön erőforrásaihoz.“
13 900 HUF / ülés