Mi a közös a zaklatásban, a családon belüli erőszakban és a bántalmazásban? Az, hogy mind bűncselekménynek minősülnek. Olyan kapcsolatokban játszódnak le, amelyek eredendően rosszul működnek, és általában nem elszigetelt cselekmények, ellenkezőleg, tovább tartanak. Mivel az ilyen erőszakot az esetek túlnyomó többségében zárt ajtók mögött követik el, nincs tanú és gyakran nincs meggyőző bizonyíték. Hogyan lehet tehát kilépni a félelem és a fájdalom ördögi köréből?

Mi az a családon belüli erőszak?

A családon belüli erőszak fő jellemzője, hogy együtt tartózkodó személyek között történik, legyen szó élettársról, gyermekről vagy idősről. A nők a leginkább veszélyeztetettek. A jelentések szerint a nők több mint egyharmada átélt már élete során valamilyen családon belüli erőszakot. A veszélyeztetett csoportok közé tartoznak még az idősek, a fogyatékkal élők, a gyerekek, és a családon belüli erőszak jelentős százaléka érinti a férfiakat is. A családon belüli erőszak számos formát ölthet. Megesik az is, hogy a veszélyeztetettnek magának sokáig fogalma sincs arról, hogy élettársa, a hozzá közeli személy viselkedése lassan átlépi jogainak határait. Általában ennek formái a fizikai (verés, rúgás, hajrángatás), pszichológiai (megaláztatás, figyelmen kívül hagyás), verbális (káromkodás, sértegetés), gazdasági (személyes tárgyak megsemmisítése, pénz csak étkezésre), szociális (a külvilággal való érintkezés megakadályozása), és szexuális (abúzus) erőszak.

Honnan ismerhetünk fel egy mentálisan bántalmazott gyereket?

A gyerekekkel szembeni pszichés bántalmazás a legkevésbé észrevehető a környezet számára, mert első pillantásra nem nyilvánvaló. De általában a visszaélés egyéb formái is kísérik. A gyermekek elleni pszichológiai erőszak abból áll, hogy a bántalmazó felsőbbrendűségét és hatalmát gyakorolja a gyermek felett, és nem fél ezt ismételni. Ez lehet gyakori megrovás, a gyermekkel szembeni magas követelmények és a többi gyerekkel való állandó összehasonlítás. Formája akár a figyelem megvonása, elhanyagolás is lehet. A lelki bántalmazás másik formája az, amikor egy gyermek szemtanúja egy másik családtag elleni erőszaknak. Az ilyen gyerekek zárkózottan viselkedhetnek, kerülik a társas érintkezést, nem koncentrálnak, idegesek, ijedtek. Észrevehető dadogás vagy tikk, éjszaka bevizelés, vagy gyakori has- vagy fejfájásra panaszkodhatnak.

Hogyan kezeljem a családon belüli erőszakot?

Magad is tudod, hogy az, ahogy a partnered bánik veled, régóta rossz. Senki nem tud semmit, de tudod, hogy fogy az energiád, és mielőtt teljesen elfogy, meg kell próbálnod változtatni valamin. Mielőtt további erőszakra kerülne sor, felveheted a kapcsolatot a családon belüli erőszak kockázatának kitett emberek intervenciós központjaival. Ezek a helyek szociális és jogi támogatást, pszichológiai segítséget nyújtanak. A gyakorlati információkon kívül, amelyek megismertetnek a lehetőségeiddel, szakértők segítenek a biztonsági terv elkészítésében. Segítségükkel jobban felmérheted a kritikus helyzetet, és menekülhetsz úgy, hogy megvéded magad és esetleg a háztartás többi tagját is.

Milyen következményei lehetnek a családon belüli erőszaknak?

A mentális élmény szintjén az erőszak közvetlen következménye a sokk, a hosszan tartó trauma vagy a poszttraumás stressz-zavar. Gyakran kétségek merülnek fel a saját értékünkkel kapcsolatban, amelyet az erőszakos személy szisztematikusan becsmérelt. Bűntudat és szégyenérzet is előfordulhat.

Hogyan segíthet nekem egy pszichológus, ha bántalmazás vagy családon belüli erőszak áldozata vagyok?

Lehet, hogy olyan kapcsolatban élsz, amivel kapcsolatban már nincsenek illúzióid. Nem vagy biztos abban, hogy inkább szereted vagy utálod a párodat, a félelem hajt. Félsz elmenni, kétségeid vannak. Képes vagy a dolgokra egyáltalán egyedül? A zavartság és a félelem olyan dolog, amivel nem kell egyedül maradnod. A pszichológiai konzultáció és a terápia célja a megértés és támogatás mellett a belső erőforrások és az önbizalom aktiválása is. Ekkor felbukkan a rejtett bátorság és a tudat, hogy másképp is, boldogan élheted az életed. A manipuláló partner azonban általában elég gyorsan érzékeli, ha a korbácsot cukorral kell helyettesíteni. Bocsánatkérésekkel, ígéretekkel és a közös jövő képzeletbeli terveivel próbál közeledni. Nehéz nem elhinni, bár ez már sokszor megtörtént. A folyamat segít megérteni, hogyan működik kapcsolata dinamikája. Lehet, hogy gyermekkorod már egy domináns szülő árnyékában töltötted. Azok a meglátások, amelyeket a pszichológus segít megérteni, és azok a kontextusok, amelyek mélyebb értelmet adnak helyzetednek, jó alapot adnak más kapcsolataidhoz is.

Hogyan segíthet az online pszichológiai munka a családon belüli erőszakban?

Talán azt a tényt oldja meg, hogy nincs olyan szakember a környezetedben, aki segítene a helyzetedben. Az online pszichológiai konzultácó vagy a terápia lehetőséget kínál arra, hogy az interneten bárhonnan kapcsolatba léphess a családon belüli erőszak témájában tapasztalt szakértővel. Az online tér diszkréciója, amelyhez nincs szükség a pszichológus munkahelyére történő utazásra, fontos lehet a kliens számára, különösen az első találkozások alkalmával. Egy online pszichológus támasz lehet a folyamat minden szakaszában. Lehet, hogy ő az első, akiben megbízol majd, vagy akivel átélheted korábbi kapcsolatodnak következményeit.

Egy kliens valódi története, és hogyan segített a terápia:

“Először azután kerestem fel a terapeutát, hogy elhagytam férjemet, aki tizenkét évig kínzott testileg és lelkileg. Mindennel szembe kellett néznem, és főleg bele kellett nyugodnom abba, hogy megengedtem neki, hogy így bánjon velem. A terapeutám és én úgy találtuk, hogy az a meggyőződésem, hogy megérdemlem, hogy a férjem így bánjon velem, az volt, ami megtartott a házasságomban. Rájöttem, hogy gyerekkorom óta így éltem. Ezért kezdtem el azon dolgozni, hogy ezt a gondolkodási mintát felszámoljam, és növeljem az önbizalmamat.“

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna