A szeretet táplálék a lelkünknek, születésünk óta szeretetet kapunk és kínálunk, először a szülőknek és a családnak, a barátoknak, majd a partnereknek. De volt-e időd átgondolni, hogyan adsz és hogyan kapod szívesebben ezt a szeretetet ? Milyen az alakja?

A szeretetnek 5 nyelve van:

-ajándékozás: azok az emberek, akik ezt a nyelvet kedvelik, akkor érzik magukat a legjobban szeretve, amikor partnereik ajándékok formájában figyelnek oda rájuk. Virágok, üdvözlőlapok, kézzel készített ajándékok vagy esetleg valami komolyabb. Az a fontos, hogy közvetítsd: „Rád gondoltam”.

szívességek: ebben a kategóriában azokat az embereket találjuk, akik kedvelik, amikor partnereik tevékenységet végeznek helyettük. Rendet raknak a szekrényben, takarítanak, asztalt rendeznek a vacsorához, bármilyen optimizmussal és melegséggel végzett tevékenységet, hogy kellemesebbé tegyék a környezetet. Energiát, szervezettséget és hatékonyságot foglal magában, olyan befektetéseket, amelyeket a partner a szerelem formájának tekint.

elismerő szavak: legyen szó biztatásról, dicséretről, szelíd, udvarias hangnemben megfogalmazott kijelentésekről, bókokról. Minden olyan ember szívét felvidítja, akinek ez a szeretetnyelve. Számukra az elismerő szavak többet nyomnak a latba, mint bármi más. Ez empátiában, megbecsülésben, tiszteletben nyilvánul meg, amelyeket fejlesztened kell, ha partnered a kijelentéseket részesíti előnyben, mint a szeretet fő nyelvét.

–**minőségi idő:**csak a partnernek szentelt időt jelenti, zavaró tényezők nélkül. Legyen szó egy estéről a kanapén, egy koncertes kiruccanásról vagy egy sétáról a parkban. Minden közös tevékenység, amely örömet okoz, és lelkesedéssel és érzelmi jelenléttel történik.

testi érintés: ölelésből, érintésből, csókokból, szexuálits érintkezésből stb áll. Anélkül, hogy állandóan jelen lennének a kapcsolatban, a partner elhanyagoltnak, elhagyatottnak és szeretet nélkülinek érzi magát. Tehát szánj időt a kapcsolat tapintható részének felfedezésére.

Tökéletes ajándék a szerelem nyelvétől függően

Nagyon sokféle módon kommunikáljuk szerelmünket, és néha partnereink immunisak az általunk kínált szeretetre, egyszerűen azért, mert nem ismerik szeretetünk nyelvét. Fontos, hogy azt a szeretetet biztosítsuk, amit partnerünk igényel, és ami a legfontosabb, ahogyan igényli.

Ezért kínálunk néhány ötletet, amelyeket partnere szeretetnyelvei alapján hasznosíthat.

Ha a partnered jobban szereti az elismerő szavakat, meglepheted egy szerelmes levéllel, egy videóval a kapcsolatotok fontos pillanatairól, egy listával arról, hogy mi mindent szeretsz benne, esetleg egy üdvözlőkártyával is emlékeztetheted, mennyire fontos és értékes a kapcsolat. Lehetsz kreatív és szervezhetsz “kincsvadászatot” saját otthonodban, és minden kincs lehet egy jegy, amellyel kifejezheted háládat, elismerésed vagy tiszteleted.

Ha a partnerednek a szeretet nyelve a szívességek, meglepheted azzal, hogy rendbe rakod a házat vagy a dolgait, szervezel egy romantikus vacsorát, egy illóolajos fürdőzést, esetleg autótisztítást vagy bármilyen más tevékenységet, ami mentesítené őt a kötelezettségek alól.  A gyertyák és a párod kedvenc dalait tartalmazó lejátszási lista biztosan nem rontja el a romantikus hangulatot.

Az együtt eltöltött minőségi idő sokféle formát ölthet, színházjegytől, koncerteken, spontán kirándulásokon vagy egyszerűen egy romantikus estén át, ahol egyedül vagytok, telefon, tévé vagy laptop nélkül. Elég az egyszerű jelenlét és érdeklődés a partnered felé. Természetesen csak a csillagos ég szab határt, szóval egy hőlégballonos utazás is szóba jöhet. Fontos, hogy a partnered megkedvelje ezt a tevékenységet, te pedig megszakítás nélkül odaadd neki a figyelmedet és jelenléted.

A szerelem jelképe az ajándék is, ezért ha a pénztárcád sovány is, mégis adj párodnak egy felejthetetlen meglepetést. A klasszikus doboz csokoládé és egy csokor virág, egy fotóalbum kellemes emlékekkel a kapcsolatodról, egy cipő, amit ő akart, egy parfüm vagy esetleg egy általad készített kártya. Elengedhetetlen, hogy szeretettel és lelkesedéssel tegyük.

Amikor partnered számára a testi érntés a szeretet fő nyelve, elég lehet egy romantikus séta a parkban kézen fogva. De ne korlátozzuk magunkat erre, egy romantikus este gyertyákkal, rózsaszirmokkal lehet párod kedvére, egy kényelmes, otthoni masszázs. Vagy a kreatívaknak tapintható élményt nyújtó helyszínek, például egy fény nélküli vacsora is.

Hogyan ismerheted fel a szeretet fő nyelvét?

Ha tudni szeretnéd, mi a te szeretetnyelved vagy a párodé, az leggyakrabban a családban tükröződik. Ezért előfordulhat, hogy te és édesanyád ugyanazon a nyelven beszélsz, mint a partnered az apjával. A szerelem azonban dinamikus, ezért próbáld meg azonosítani a kapcsolatodban, hogy melyek voltak azok a pillanatok, amikor a másik a leginkább szeretettnek érezte magát. Hogy mondtad ezt neki? Vagy átnézhetitek ezt a cikket együtt, biztosan lesznek olyan tevékenységek, amelyek jobban vonzanak, mint mások, és olyan nyelv, amelyről úgy érzitek, hogy a legerősebben rezonál hozzátok. Ne aggódj, ha nem tudsz csak egyet választani, az embereknek van egy elsődleges és két másodlagos szeretetnyelve, ezért normális, hogy a szeretetet sokféle formában értékeljük.

A legfontosabb, hogy ezt kommunikáld a pároddal, fejezd ki a szeretetedet, ahogy a másiknak szüksége van, és úgy fogadd, ahogy neked kell. Így szerelmed tartálya mindig tele lesz.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna