Elég benyúlni a zsebünkbe, és pillanatokon belül megbeszélhetjük egy ebédet, vagy elhívhatjuk egy barátunkat nyaralásra. Nincs korlátozott számú karakter, nincs időkorlát. A közösségi média segít fenntartani a kapcsolatokat, sőt néha újakat is találunk a segítségével. De elég bonyolulttá is teheti őket.

Összehasonlítgatások, féltékenység, függőség, ami megzavarja az együtt töltött időt… Hogyan óvjuk meg kapcsolatainkat a közösségi média csapdáitól?

Miért nem írtál vissza?

A közösségi hálózatok sokkal gyorsabbá tették a kommunikációt. És ennek van egy árnyoldala is. Szeretteink gyakran elvárják, hogy mindig elérhetőek legyünk. És nem csak ők. Ha most kezdtél randevúzni valakivel, és néhány óráig nem írsz vissza, akkor személyesnek is vehetik. Még rosszabb, ha esetleg el is olvastad az üzenetet.

Mit tegyünk? Két lehetőség van:

  • Beszélj erről nyíltan, és szabj határokat az online kommunikáció számára. Nem mindenki érzi jól magát, ha egész nap üzeneteket küldenek neki. És ez rendben van. Próbáld meg elmagyarázni a nézőpontodat, és nyugtasd meg a másik személyt, hogy ez nem bizonyíték arra, hogy mennyire (nem) szereted őt.
  • Ha napközben nem volt időd bejelentkezni, mit szólnál egy későbbi híváshoz? Így kinyilváníthatod érdeklődésed, gyorsabban elmondasz mindent, ami fontos, és nem lesz feszült a hangulat.

Ha gyakrabban telefonáltok, akkor könnyebben érthetitek is egymást. Könnyen előfordulhat, hogy az üzenetek másképp jelennek meg, mint ahogyan azt tervezted. Az emberek nem látják az arcodat, a maguk módján értelmezhetik az emojikat, és odafigyelhetnek arra, hogy mennyi ideig tartott visszaírni. Ez nem opció egy beszélgetéskor.

člověk na mobilu

Találkozhatunk még offline?

Akinek még nem volt legalább egy rövid online randija/találkozója, az vesse az első követ. Sokan azt mondják, hogy nincs elég szabadidejük ahhoz, hogy folyton elmenjenek emberekkel találkozni. A Tinder vagy az Instagram hatékonyabb, mert ezeken a felületeken több embert ismerhetnek meg.

Ez határozottan igaz. De ilyenkor jellemzően elsősorban a megjelenés alapján választunk, és beleszeretünk a személynek annak a verziójába, amelyet úgy dönt, hogy megoszt a világgal. Ezért érdemes minél előbb személyesen találkozni, legalább egy gyors kávé erejéig, hogy tudd, tényleg passzol-e hozzád. Természetesen mindezt körültekintően szervezve.

být na sociálních sítích

Tipp: Az is segít, ha leírod, mit vársz el leendő párodtól. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Könnyebb megtudni, hogy egy új internetes ismeretség valóban megfelel-e neked, vagy inkább az online változatát idealizáltad.

4 módja annak, hogy ne engedjük, hogy a közösségi hálózatok beavatkozzanak kapcsolatainkba

Továbbra is túl sok gond nélkül kezelhetjük a randevúzási és kommunikációs lehetőségeket, miközben figyelemmel vagyunk a közösségi hálózatok buktatóira, amelyek felforgathatják kapcsolatainkat. Egy 2021-es tanulmány azt találta, hogy az Instagramon töltött hosszabb idő alacsonyabb párkapcsolati elégedettséget és több konfliktust eredményez. Hogyan védhetjük meg kapcsolatainkat a közösségi hálózatoktól?

1. Kerüld el az összehasonlítgatást

Már most is gyakran beszélnek arról, hogy a közösségi médiában egészségtelenül hasonlítjuk össze magunkat a szép és sikeres emberekkel. Magukon a hálózatokon és a mainstream médiában egyaránt. De kevesen említik, amikor más kapcsolatainkhoz vagy közvetlenül partnereinkéhez hasonlítjuk sajátunkat. Miért nem ad nekem is egy egzotikus nyaralást a születésnapomra? Miért nem vagyunk annyira szerelmesek? Miért nem vagyunk olyan ragyogóak?

Az igazság az, hogy az emberek sok szerelmes videót töltenek fel, és amit a hálózatokon látsz, az csak egy töredéke egy pár életének. Így próbáld meg abbahagyni, hogy magadat, a partneredet és az egész kapcsolatodat is ezekhez hasonlítod.

2. Gondold át, hogy reálisak-e az elvárásaid

Az irreális elvárásokat egy kapcsolatban okozhatja a partner. Röviden: jobbnak mutatja magát a közösségi hálózatokon, mint a valóságban. Több haja van, fehérebb a mosolya, vagy akár egészségesebb életmódot folytat – mindig az edzőteremben van a neten, de valójában az egy hete tett edzőtermi látogatásáról tesz fel újabb és újabb képeket. Aztán, miután személyesen jobban megismertük, csalódás ér bennünket. Érdemes tehát nem túl magas elvárásokat támasztani.

Elvárásainkat azonban befolyásolhatják mindazok a sikeres és gyakran megszépült emberek, akiket az interneten látunk. Nagyon magasra tettük a képzeletbeli mércét és a hétköznapi emberek az offline világban unalmasnak és alkalmatlannak tűnhetek.

Tehát próbálj meg két lábbal a földön maradni, és ne az internet valóságát tekintsd valódinak. Alapozd elvárásaid saját értékeidre és a való világra.

3. Dolgozz a féltékenységgel

A kapcsolatokban nagy téma a féltékenység, amelyet a hálózatok szíthatnak fel. Féltékenykedhetsz azokra az emberekre, akiknek a tartalmára a partnered reagált “_Mit lát benne, amit bennem nem?” Vagy fordítva, olyan emberekre, akik reagáltak a partnerünk posztjaira “_Miért ír egy kolléga az edzőtermi fotójához?”.

Erre csak egy gyógymód van. Beszélgessünk erről nyíltan, és ami a legfontosabb, ne tegyük azt, ami a fordítva zavarna minket. Kommunikáljuk határainkat, hogy partnerünk tudja, mi bánt minket, és bízzunk egymásban. Ha a féltékenység nagy probléma a kapcsolatodban, az online párterápia segíthet.

partnerka žárlí

4. Ne hagyd, hogy a hálózatok ellopják az együtt töltött időt

Megbeszéltétek, hogy együtt vacsoráztok, de amint jelez a telefon, a kezedben van. Mi van, ha kimaradsz valamiből? Ha meg akarod erősíteni a kapcsolatodat, akkor a másikra kell fordítanod a teljes figyelmet, az együtt töltöd az időben. Ha csábítanak az értesítések, kapcsold ki őket vagy állítsd le az alkalmazásokat néhány órára. Utána egy percen belül visszakaphatod őket.

De ez nem csak a párkapcsolatokra vonatkozhat. Te is felsóhajtottál már azon, hogy nincs elég időd a barátaidra, és minden kevés szabadidődet otthon töltöd a pároddal? Ellenőrizd a telefonod statisztikáit, hogy megtudd, mennyi időt töltesz naponta a hálózatokon. Képzeld el, hogyan változna meg az életed, ha ennek felét azokkal töltenéd, akik fontosak neked.

Honnan tudhatod, hogy a közösségi hálózatok irányítanak-e téged, vagy te irányítod őket?

Életünk annyira összefonódott a közösségi médiával, hogy nagyon nehéz megállapítani, mikor lesz túl sok. Ha nem vagy biztos magadban, íme néhány intő jel, amely arra utal, hogy a hálózatok túlságosan behatoltak az életedbe:

  • Amikor felébredsz, az első dolog, hogy ellenőrizd a fiókjaid.
  • Ha valamilyen okból nem tudsz online lenni, akkor is ezen gondolkodsz.
  • Jobban élvezed az interneten töltött időt, mint a szeretteiddel töltött időt.
  • Amikor megosztasz egy bejegyzést, néhány percenként lelkesen ellenőrzöd a reakciókat.
  • A közösségi hálózati platformok az utolsó dolgok, amelyeket lefekvés előtt látsz.
  • A közösségi médiában eltöltött idő miatt gyakran nem tartasz lépést a terveiddel. Legyen szó munkáról vagy megbeszélésről.

Egyetértően bólintottál néhányszor? Ha úgy érzed, hogy elveszíted az irányítást a közösségi médiával való kapcsolatod felett, ne maradj ezzel egyedül. A hálózati függőségektől, mint minden mástól, nem könnyű véglegesen megszabadulni.

Gondoltál már a konzultációra vagy a terápiára? Egy tapasztalt szakember segíthet megtalálni a módját, hogy biztonságosan és gond nélkül átvedd az irányítást. Hogy ne csak a kapcsolataidat, de a mindennapjaidat se befolyásolják negatívan.

A Hedepy segítségével egyszerűen, néhány perc alatt online csatlakozhatsz az üléshez. Több mint 100 minősített szakember áll rendelkezésedre, és szívesen segítünk a legmegfelelőbb kiválasztásában. Egyszerűen tölts ki egy ötperces kérdőívet, és három szakembert ajánlunk neked.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna