Újév konzultációval. Kezdj bele akár most

Újév konzultációval. Kezdj bele akár most


Cikk megosztása

Az új év az új kezdeteket jelképezi. Ezért sokan úgy tekintenek rá, mint egy olyan változásra, amely jobbá teszi az életüket. Nem kell csak a testi egészséggel kapcsolatos tevékenységekről szólnia, a lelki jóllét is fontos. Ennek az elérésében segíthet a terápia vagy a konzultáció.

Egészen a közelmúltig az emberek inkább magukban tartották azt, hogy terápiára járnak. De az idők változnak, és manapság sokkal nyíltabban beszélhetünk a mentális egészségről. És csak azért, mert valaki segítséget kér egy szakembertől, még nem jelenti azt, hogy őrült lenne vagy súlyos mentális betegségben szenvedne. Talán csak rendezni akarja gondolatait, és meg akarja beszélni érzéseit egy elfogulatlan személlyel, aki nem ítélkezik.

A terápia nagyon hasznos lehet olyan problémák kezelésében, mint a szorongás, a depresszió, a kiégés vagy az élet- és kapcsolati válságok. A konzultáció ugyanilyen jól működik a személyes fejlődés részeként, ha szeretnél magadon dolgozni, de nem tudod, hol kezdd. A szakember támaszod lehet a nagyobb életváltozások során, de átvezethet a mindennapi és banálisnak tűnő problémákon is, amelyekkel szembesülsz.

Ne félj megtenni az első lépést

Ha úgy döntesz, hogy bármilyen okból előnyös lehet számodra a konzultáció vagy a terápia, egy lehetőség a folytatásra, hogy megismered a különböző megközelítéseket. Mindegyik kissé eltérő módon közelíti meg a klienst, így általános képet kaphatsz arról, hogy melyik irány lesz a legmegfelelőbb a  számodra.

De fordítva is eljárhatsz, amikor a szakember kiválasztásával kezded. Először megkérdezheted szeretteid és barátaidat, akikről tudod, hogy terápiában vesznek részt. Így személyes ajánlást kapsz, amely megkönnyíti a döntést. Ezután kereshetsz az interneten is, ahol számos referenciát és konkrét szakértőkkel kapcsolatos tapasztalatokat találsz.

Figyelembe kell venned azonban, hogy a megfelelő szakember kiválasztása első próbálkozásra nem biztos, hogy sikerül. Ez azért van, mert a szakember egy olyan személy, akivel nagyon érzékeny információkat és belső érzéseket osztasz meg, ezért szükséges, hogy ne csak szakmailag legyen felkészült, hanem emberként is illeszkedjen hozzád. Valószínűleg hamar rájössz, ha ez nem így van. Ha az első próbálkozásra nem működik az ülés, ne adj fel mindent, és keress tovább.

první krok

Az online konzultáció és terápia ugyanazokkal a hatásokkal jár, mint a személyes terápia

A modern technológiáknak köszönhetően nem fizikailag, hanem online üléseken is találkozhatsz a szakemberrel. Ezek az ülések ugyanúgy működnek, mint a klasszikus találkozások, csak nem igényelnek utazást vagy hosszú várakozást. Egyszerűen kiválaszt egy szakembert, aki tetszik a profilja alapján, majd online időpontot egyeztetsz vele. A közted és a szakember közötti minden kommunikáció az online platform gondos biztonságának köszönhetően teljesen bizalmas marad.

Az első foglalkozáson a szakember röviden bemutatkozik, és megkérdezi, mivel fordulsz hozzá, mi zavar jelenleg, vagy mit vársz a segítségétől. Rajtad múlik, hogy mennyi információt biztosítasz neki az elején, fontos, hogy biztonságban érezd magad. Ne feledd, hogy valószínűleg sokkal többet fogsz beszélni, mint a szakember, és ez teljesen rendben van.

Előfordul, hogy a téma, amelyre közösen fogtok összpontosítani, már a kezdetektől nyilvánvaló, és már az első találkozás során elkezd kialakulni, máskor a kliens egy meglehetősen összetett problémával érkezik, amit nem tud pontosan megnevezni, és a szakember inkább próbál eligazodni. A megközeltéstől függően a szakemberek kérdezhetnek a problémák történetéről, családi háttérről és egyéb körülményekről.

Mivel a konzultáció és a terápia során önmagadba mélyedsz, előfordulhat, hogy a foglalkozások időnként érzelmileg megerőltetőnek bizonyulnak. De egy tapasztalt szakember tudja, mit csinál, és ismeri azt a határt, amelyen túl elengedheti a kliensét. Ezért tekintsd a szakembert útmutatónak, ne pedig olyan személynek, aki szívesen kérdez rá a kellemetlen dolgokra. Csak így fedezheted fel problémáid forrását, hogy később jobban érezhesd magad.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna