Az imposztor szindróma visszaveti a csapat teljesítményét.
Hogyan küzdhetjük le?

A becslések szerint az emberek 70%-a tapasztalja meg az imposztor szindrómát élete során, amely komolyan visszavetheti a teljesítményt. Éppen ezért cégként mindenképpen oda kell figyelnünk rá. Vessünk egy pillantást arra, hogy az imposztor szindróma hogyan tartja vissza a csapatot, hogyan lehet felismerni, és ami a legfontosabb, mit tehetsz ellene HR-szakemberként.

Pontosan mi is az az imposztor szindróma?

Az imposztor szindróma olyan pszichés állapot, amikor az emberek nem hisznek saját képességeikben és eredményeikben. Úgy érzik, hogy nem kompetensek, és mindent véletlenül értek el. Vagy egy kis csalással. Innen ered az imposztor szindróma elnevezés. Érdekes módon ezt az érzést gyakran még a nagyon sikeres és tehetséges emberek is átélik.

Ilyen mondatokat mondanak maguknak:

  • ,,Csak szerencsém volt.”
  • ,,Nem érdemlem meg ezt.”
  • ,,Nincs ebben semmi csodálatra méltó, bárki megteheti.”
  • ,,Mi van, ha rájönnek, hogy nem vagyok képes többre, mint bárki más?”

Az imposztor szindrómára jellemző az a félelem, hogy mások rájönnek, és lelepleződik az ,,átverés”.

Hogyan veheted észre, hogy imposztor szindrómában szenved valaki a csapatodban?

Az imposztor szindróma tünetei sokfélék, és nem igazán könnyű felismerni. De a statisztika alapján a nők, az Y generáció, a Z generáció és az LMBTQ+ közösség tagja hajlamosabbak rá.

Jellemző az olyan szektorokra is, mint a tudomány, az egészségügy, az üzleti élet, a marketing és a PR, a HR, vagy más, nagy felelősséggel járó és gyors tempójú területek.

impostor syndrom

Az imposztor szindrómát a következő tünetek alapján ismerheted fel:

  • perfekcionizmus,
  • a segítségkérésre való képtelenség,
  • a dicséret elfogadásának nehézségei,
  • a teljesítmény csökkenése,
  • habozás, amikor új kihívásokkal kell szembenézni.

 

Miért jelent problémát, ha jelentkezik az imposztor szindróma a csapatban?

Az imposztor szindróma több okból is korlátozza a csapatot és így a céget is.

  • Csökkenti az önbecsülést és a motivációt – az imposztor-szindrómás ember nem hisz magában, és úgy érzi, nem tud megbirkózni a kisebb kihívásokkal sem. Nehezen megy neki a nyilvános beszéd, új projektek, ötletek megosztása. Az ilyen jellegű kihívások annyira megterhelőek számára, hogy inkább azt mondja, nem ért hozzájuk. Ám az imposztor-szindrómás emberekben gyakran rengeteg lehetőség rejlik, így új kihívások nélkül csökken a motivációjuk. Ami már önmagában is egy paradoxon.
  • Kiégéshez vezethet – az imposztor szindróma perfekcionizmusra való hajlamot hordoz. Ez túlzott stresszt eredményez, ami a legrosszabb esetben kiégéshez vezethet. Folyamatosan bizonyítani és félni a hibáktól kimerítő állapot, ami hosszú távon nem fenntartható.
  • Korlátozza a szakmai fejlődést – a kudarctól és a lelepleződéstől való félelem gátolja a szakmai fejlődést, mert félünk kockázatot vállalni és új kihívásokkal szembenézni.

Végső soron az imposztor szindróma hatással lesz a vállalat eredményére. Szerencsére azonban ez nem egy megoldhatatlan probléma.

“Kellemetlen a dicséret, mert úgy gondolod, mások tévesen tartanak kiemelkedőnek? Esetleg valamiben más vagy, és a többieket jobbnak hiszed magadnál? Nem vagy imposztor! Ha a teljesítményedről van szó, írd le a Tényeket, vond ki a hozzájuk kapcsolódó negatív Érzelmeket, és keretezd át a Gondolkodásod. MEGÉRDEMLED!”
Szűr Andrea a Hedepy pszichológusa

HR-szakemberként segíthetsz leküzdeni csapatodnak az imposztor szindrómát

Valójában kulcsszerepet játszol benne. Nagyon sok eszköz van a kezedben, hogy segítsd a csapatod. Lássuk, mi mindent tehetsz HR-menedzserként!

syndrom podvodníka

Teremts pszichológiai biztonságot

Amikor pszichés biztonság van egy vállalkozásban, a munkavállalók kérdéseket tesznek fel, vitáznak, megosztják gondolataikat, és nem félnek ésszerű kockázatot vállalni. Tudják, hogy emiatt nem fogják kinevetni őket, és nem is büntetik, nem zárják ki őket a csapatból, ha hibáznak. Pontosan ilyen környezetet kell kialakítanod a cégben, hogy megszüntesd a hibázástól való félelmet.

A menedzserek és vezetésük kulcsszerepet játszik ebben. Nyíltan kell tudni beszélniük a nehézségekről, a saját hibáikról, és olyan környezetet kell teremteniük, ahol senkit sem ítélnek el, ha hibát követ el.

Ösztönözd a nyílt kommunikációt

A pszichológiai biztonság is összefügg a nyílt kommunikációval. Ösztönözd az alkalmazottakat, hogy fejtsék ki véleményüket, mondják el azokat az ötleteket is, amelyek megfelelőségéről nincsenek meggyőződve, és mindig legyen lehetőségük visszajelzést adni, akár névtelenül is. Az embereknek érezniük kell, hogy véleményük mindig számít, és azt szívesen fogadják.

 

Professzionális támogatás felajánlása

Képzések, workshopok, illetve online pszichológiai konzultáció és terápia elérhetővé tétele a csapattagok számára. Segíts csapatodnak építeni az önbizalmukat, akár tréninget is szervezhetsz az imposztor szindrómáról. Ha tudják, hogy foglalkozunk velük, az segít legyőzni a nehéz helyzetet.

Az online terápia a munkavállalóknak, személyre szabott webináriumok és még sok más oktatási tartalom a Hedepy vállalatok számára létrehozott, átfogó, mentális jólétet támogató programjának része.

Amit minden kötöttség nélkül kipróbálhatsz cégedben.

Fedezd fel mindazt, amit a Hedepy céges programja kínál! >>

Próbáld ki a Hedepy-t kötelezettség nélkül

Temesvári Eszter
Temesvári Eszter Country manager
  • Szerezd be a Hedepy-t kötelezettségek nélkül

  • Webináriumot készítünk neked a pszichológiai ellenálló képesség támogatására

  • Csapatod hozzáférhet az online leckékhez

A mentális jóléthez vezető út itt kezdődik

Szerezd be a Hedepy-t kötelezettségek nélkül