Milyen gyakran és mennyi ideig kell szakemberhez fordulnom?

Milyen gyakran és mennyi ideig kell szakemberhez fordulnom?


Cikk megosztása

Talán hetente egyszer vagy havonta egyszer? Milyen gyakran kell az ülésekre járnod, hogy tényleges eredményeket érj el? És mennyi időbe telik, hogy “mindent megoldotok”?

Sajnos erre a kérdésre nem tudunk általános választ adni. Mindannyian különböző kihívásokkal nézünk szembe, és különféleképpen reagálunk rájuk. De segíthetünk abban, hogy jobb képet kapj arról, hogyan nézhet ki egy hipotetikus konzultációs folyamat vagy terápia idővonala. Attól függően, hogy éppen hogy érzed magad.

Mit tudsz elérni egyetlen ülésen

Ha először találkozol a pszichológussal, ő érdeklődni fog arról, hogy mi az a téma, amit magaddal hozol – hogyan érzed magad, és mit szeretnél kiadni magadból, megoldani. Rendben van, ha nem tudod világosan elmagyarázni; a szakember segíteni fog. Vannak, akik a háttered, élettörténeted vagy a szeretteiddel való kapcsolataid felől érdeklődnek. Ezt a módszerük, megközelítésük határozza meg.

Az első alkalom után már érezhetsz megkönnyebbülést. Lehet felszabadító, ha nyíltan beszélsz a nehézségeidről valakivel, aki kívül esik a társadalmi buborékodon, valakivel, aki nem ítél el téged. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a probléma megoldódott. Egyetlen konzultációs vagy terápiás ülés segíthet új megvilágításban látni jelenlegi helyzeted, enyhítheti a kellemetlen érzelmeket, vagy elvezethet a következő lépéshez. De minden a te elképzeléseiden és az érzéseiden múlik.

sezení na online terapii

Milyen gyakran kell járnom az ülésekre?

Mindannyian különbözünk abban, hogy mennyire vagyunk érzékenyek a körülöttünk zajló eseményekre, és hogyan dolgozzuk fel a témákat, eseményeket a folyamat során. Az ülések közötti idő általában 1-2 hét. Erre azért van szükség, hogy időt hagyj a szakemberrel megbeszéltek higgadt feldolgozására. Ennek az az oka, hogy a konzultáció és a terápia is az ülés befejezése után több órán keresztül vagy akár napon keresztül is “működik”. Új felfedezéseket teszel, és lehet, hogy még mindig átgondolsz bizonyos dolgokat, vagy választ keresel kérdésekre. Azt is átültetheted a gyakorlatba, amit megbeszéltél a szakemberrel, vagy végrehajthatod azokat a változtatásokat, amelyek mellett döntöttél.

Ha azonban terápiára életed nehéz időszakában kerül sor, ha sok stressz alatt vagy, és rendkívül mélyen érzékeled, nehezen éled meg a dolgokat, a folyamat intenzívebb is lehet. Ha elárasztanak az érzelmek, és nem tudod, hová fordulj, egy szakemberrel folytatott alaposabb megbeszélés segíthet rájönni. Találkozhatsz vele hetente egyszer vagy többször is.

A prevenciós ülésekkel azonban havonta egy alkalom is elegendő lehet a gondolataidnak rendezésére és az előző néhány hét eseményeinek megemésztésére. Te és a pszichológusod megbeszélhetitek ezt a első ülés során és dönthetsz a legjobb lépésről.

Hosszú távú folyamatok a hosszú távú pszichológiai jóllét érdekében

Ahogy korábban említettük, az első ülés utáni megkönnyebbülés nem jelenti azt, hogy a probléma megszűnt. De jó úton jársz. A hosszú távú konzultáció és terápia a legelőnyösebb és leghosszabb ideig tartó előnyöket nyújtja pszichológiai jólléted szempontjából. Ennek négy oka van.

1. Egyes megpróbáltatásokhoz idő kell

A kisebb problémák néhány ülés alatt megoldhatók, de a komolyabb problémákhoz idő kell. A hosszú távú folyamatokkal mélyebbre áshatsz és felfedezheted a probléma gyökerét, amiről talán nem is tudtál. Ez nem csak a traumákra és az élet legszörnyűbb helyzeteire igaz, mint például egy szeretett személy elvesztése vagy a depresszió. A probléma bármi lehet, ami jelentős negatív hatással van az életedre.

Minden ülés alkalmával a téma új rétegeit fedezheted fel, kapcsolatokat létesíthetsz, és egy igazán hosszú távú megoldáson dolgozhatsz.

trápení

2. A szakemberrel való bizalmi kapcsolat kulcsfontosságú

A tanulmányok szerint a pszichológussal való kapcsolatunk akár 50%-ban befolyásolja a folyamat kimenetelét. Ezért fontos egy olyan szakember felkeresése, akivel bizalmasan beszélhetsz, és akihez rendszeresen eljársz, ez elengedhetetlen a pszichológiai jóllét felé vezető úton. Bizalmad minden üléssel nőni fog, nyugodtabbnak érzed majd magad és még a legmélyebb érzéseiddel is szembenézhetsz, valamint biztonságosabbnak és kényelmesebbnek fogod érezni az üléseket. Pontosan ez kell ahhoz, hogy a terápia vagy a konzultáció sikeres legyen.

Még nincs pszichológusod, vagy tétovázol, hogy ő lesz-e “az igazi”? Akkor olvasd el ezt a cikket is: Honnan tudod, hogy jól választottál-e, és hogyan találhatod meg a megfelelőt?

3. Megtanulod a kihívást jelentő helyzetek megküzdési technikáit

Vegyük fontolóra a következő forgatókönyvet: nehéz kapcsolatban állsz egy családtaggal. Egészséges határokat kell felállítani, hogy a rossz események ne merítsenek ki lelkileg, és el tudj távolodni tőlük. Egy pszichológussal megvizsgálhatod az egész problémát, feldolgozhatod azt, továbbá elsajátíthatod, hogy mit tehetsz legközelebb, hogy elkerüld az ilyen szorult helyzetet a jövőben.

Ha hasonló helyzet jön, és kipróbálod az új stratégiát, a következő ülésen megoszthatod, hogyan ment minden. Fokozatosan megtanulod, hogyan kezeld ezeket az eseményeket úgy, hogy azok a legkevesebb hatással legyenek rád. Hasonlóképpen megtanulhatod kontrollálni a szociális szorongást vagy a bénító félelmet, amit azelőtt érzel, mielőtt nyilvános beszédet mondasz.

náročné problémy

4. A rendszeres ülések megelőzésként is működnek

Akkor is fordulhatsz szakemberhez, ha nincs sürgős problémád, vagy ha már megoldottad azt. Segíthet neked a gondolatok rendszerezésében, a napi feszültség oldásában vagy a kellemetlen érzések feldolgozásában. Mert ha eltitkoljuk, elrejtjük ezeket az érzéseinket, mert “_nem nagy a baj_“, végül felhalmozódnak és utolérnek minket.

A konzultáció és a terápia több nyugalmat biztosít számodra, és a nagyobb akadályokból sem lesz nagyobb probléma.

Kipróbálnád az online üléseket? A Hedepynél több mint 60 hivatásos szakember elérhető. A három legmegfelelőbbet ajánljuk neked az illesztési teszt alapján, és máris kiválaszthatod a megfelelőt a profljaikon található teljeskörű információk alapján.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphetsz a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna