Ne becsüld alá a szakemberrel való kapcsolatod. Honnan tudhatod, hogy jól válaszottál-e, és hogyan találhatod meg a megfelelő szakembert?

Ne becsüld alá a szakemberrel való kapcsolatod. Honnan tudhatod, hogy jól válaszottál-e, és hogyan találhatod meg a megfelelő szakembert?


Cikk megosztása

Minden nap beszélünk szerelmi vagy családi kapcsolatainkról, de mi a helyzet a szakemberrel való kapcsolattal? Ha pszichológushoz jársz, mindenképp érdemes odafigyelni rá. Mert ő is óriási hatással van a pszichológiai jóllét felé vezető utad sikerére. Megvizsgáltuk, hogyan állapíthatod meg, hogy a szakember megfelelő-e a számodra, és mit tehetsz, ha az első alkalommal nem sikerül a legjobban a választás.

A megfelelő személy kiválasztása fél siker

Mielőtt egy nagy lépést tennénk és időpontot foglalnánk az első ülésünkre, természetesen kételkedünk abban, hogy egyáltalán segíteni fog-e. A szakemberrel való kapcsolatunk kulcsszerepet játszik abban, hogy milyen eredményt hoznak az ülések. Nem csak az a lényeg, hogy a pszichológus mennyire jó a munkájában, hanem az, hogy neked megfelelő-e vagy sem. Egyszerűen emberként, de abban is, ahogyan dolgozik.

Sigmund Freud már 1913-ban arról beszélt, hogy a terapeuta és a kliens közötti kapcsolat kulcsfontosságú a sikeres kezeléshez. És azóta több tanulmány is megerősítette ezt. Egy terápia jótékony hatásainak akár 50%-a a terapeutával való kapcsolatunknak köszönhetők.

výběr terapeuta online

Honnan tudhatod, hogy a pszichológusod “megfelelő”-e?

Természetesen bízz a megérzésedben. Ezen túl az alábbiak jó jelek arra, hogy a szakemberrel való kapcsolatod jó úton halad:

  • Képes vagy ellazulni, és az ülések során nehéz témákról beszélni.
  • Maximálisan bízol benne.
  • Tiszteletet érzel iránta és a munkája iránt.
  • Tud motiválni téged.
  • Őszinte érdeklődést érzel iránta.
  • Kölcsönösen megállapodtatok az ülések céljaiban, és együtt dolgoztok azok felé.

Mit tehetsz, ha nem megy jól a folyamat?

Ez megtörténhet. A pszichológusok is mindig emberek, és lehetetlen mindenkihez állandóan illeszkedni. Ha úgy érzed, hogy ő nem a megfelelő személy, ne félj szakembert váltani. Nem te leszel az első vagy az utolsó, aki ezt teszi, és minden szakember meg fogja érteni.

A legfontosabb, hogy jól érezd magad a konzultáció vagy a terápia során. Bizalmas és biztonságos környezetnek kell lennie számodra, ahol nem félsz beszélni a legmélyebb érzéseidről és élettapasztalataidról. Csak így tud az ülés igazán segíteni.

Hogyan válasszak szakembert, hogy működjön a folyamat?

Pszichológust keresel, és felkészülten szeretnél dönteni? Íme négy kritérium, amelyekre érdemes odafigyelni, hogy a legnagyobb valószínűséggel sikerüljön jól az ülés.

Személyes affinitás

Ezek a minőségi kapcsolat kiindulópontjai. De honnan tudhatod, hogy tetszeni fog-e egy szakember, ha még nem volt alkalmad találkozni vele? Fényképről nehéz megmondani. Ezért a Hedepynél rögzítünk egy videoüzenetet minden pszichológussal, amelyben bemutatkoznak és ismertetik munkájukat.

online terapie na notebooku

Tanúsítványok és referenciák

Győződj meg arról is, hogy a szakember rendelkezik a szükséges képzettséggel és tapasztalattal. Néha találkozni fogsz az interneten olyan önjelölt szakértőkkel, akiknek sajnos nincs megfelelő végzettségük, így nem tudnak veled hatékonyan dolgozni. A Hedepynél már ellenőriztük az összes szakembert és a profiljukon minden információ megtalálható a végzettségükről.

Az ügyfélreferenciák is remek hivatkozási alapot jelentenek. Látni fogod, mit emelnek ki egy pszichológus munkájában, és hogy ez a számodra fontos-e. Megkérdezheted szeretteid is, hogy van-e tapasztalatuk a terápiával kapcsolatban. Talán tudnak ajánlani valakit, akit ők maguk is ismernek.

Témák, amelyekre a pszichológus összpontosít

Minden tanácsadó és terapeuta szakosodott bizonyos témákra, vagy legalábbis vannak olyan témák, amelyek közel állnak a szívéhez. Ezenkívül további speciális képzésben is részt vesznek. Egyesek a depresszióra és a szorongásra összpontosítanak, mások például az önbecsülésre és az önértékelésre, a traumára vagy a függőségekre.

Az egyéni konzultáció vagy terápia mellett részt vehetsz párterápián partnereddel vagy elérhető konzultáció tizenéves gyermeked számára is. Csak válassz egy szakembert, aki az adott problémákkal foglalkozik.

párová terapie

Ahogyan a szakember dolgozik

Különböző típusú terápiák, megközelítések léteznek, amelyek meghatározzák, hogy a szakember milyen módszerekkel dolgozik. Ez a négy leggyakoribb terápiatípus:

  • Egzisztenciális terápia – olyan témákat kezel, mint az élet értelme, szabadság, felelősség, öregedés, halál vagy magány. Segít leküzdeni a frusztrációkat és a félelmeket.
  • Gestalt terápia – a személyes felelősségre és a jelen pillanatban való megélésre összpontosít. A terapeuta segít megérteni saját érzéseid, érzelmeid és szükségleteid. Jobban megismered önmagad, és megtanulod tiszteletben tartani az igényeidet.
  • Pszichoanalízis és regressziós terápia – a tudattalannal és a múlttal való munkára összpontosít, amely hatással van jelen életedre. Kiválóan működik például a traumák kezelésében, de előfordulhat, hogy nem is tudod, hogy problémáid a múltból származnak.
  • Kognitív viselkedésterápia – főleg fóbiák, szorongás vagy depresszió esetén használják. Az elmével dolgozik, így tudatosan megváltoztathatod viselkedésedet az ingerekre reagálva.

Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik módszer működne legjobban a számodra, ne aggódj. Minden szakember általában több módszertanban is jártas, és képes lesz megbirkózni a feladattal. Főleg az a téma vezéreljen, amellyel foglalkozni szeretnél.

Lehet, hogy elsőre működik, de lehet, hogy nem

Néha már az első találkozás után tudod, hogy jó helyen jársz, máskor pedig elakadsz. Ez normális, meg kell szokni a szakembert és kiépíteni a bizalmat. Végül is a legszemélyesebb érzéseid és életeseményeid bízod rá. Ha az első alkalom után nem érzed magad kifejezetten kényelmetlenül, és kaptál a találkozástól valamit, akkor érdemes még legalább egy esélyt adni neki. De ha három alkalom után sem érzed jól magad, jobb, ha újra körülnézel.

A Hedepynél igyekszünk a lehető legegyszerűbbé tenni a pszichológus megtalálását. Ezért létrehoztuk  egy öt perces kérdőívet, amely alapján a számodra legmegfelelőbb három szakembert ajánljuk. Ezután megtekinthető mindegyikük részletes profilja, ahol jobban megismerheted őket.

Több mint 100 ellenőrzött szakembert találsz nálunk. Biztosan köztük lesz a számodra megfelelő. Miután kiválasztottad őt, egyszerűen foglalhatsz is a naptár segítségével. Majd csatlakozhatsz hozzá az első online ülésen néhány perc alatt.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphetsz a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna