Időnként annyi dolgot csinálsz egyszerre, hogy semmit sem tudsz befejezni? Néha elfelejted a találkozóidat, és gyakran azt tapasztalod, hogy ahelyett, hogy egy kollégát hallgatnál, háttérzenét hallasz, ami egy pillanat alatt visszavisz a vakációba? Az önismeret nem feltétlenül jelenti azt, hogy ADHD-ben szenvedsz. Ha azonban a fenti helyzetek nemkívánatos részei a mindennapi valóságodnak, tudd, hogy sokféleképpen veheted át az irányítást nyugtalan elméd felett. Az egyik leghatékonyabb megoldás pszichológushoz fordulni.

Mi az az ADHD?

Az ADHD a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar rövidítése. Ez egy idegrendszeri fejlődési szindróma, amelyet az agy azon részeinek zavara okoz, amelyek felelősek a figyelem fenntartásáért vagy összpontosításáért, a tervezésért, a várakozásért és az önkontrollért. Az ADHD veleszületett probléma, és megnyilvánulásai gyermekkoruk óta nyilvánvalóak tudnak lenni. Az agy fokozatos érésével az ADHD spontán eltűnhet, és a diagnosztizált gyermekek fele felnőttkorban tünetmentes.

Mik az ADHD tünetei gyermekeknél? És hogyan nyilvánul meg ez felnőttkorban?

A gyermekeknél a hiperaktivitással járó figyelemhiány abban nyilvánul meg, hogy a gyermek hajlamos a tevékenységet gyorsan megváltoztatni, nem tud nyugodtan ülni, megzavar másokat a beszélgetésben vagy különféle hangokat ad ki anélkül, hogy ezt maga észlelné. Az ADHD hiperaktív tünetei az életkorral fokozatosan csökkennek. Felnőtteknél inkább nyugtalanságként, zavaró kommunikációs kapkodásként, érzelmek gyengébb kontrolljaként vagy csökkent frusztrációs toleranciaként nyilvánul meg. A figyelemhiány az időtervezésben és -szervezésben gyakran kudarcokat eredményez, például problémákat a feladatok elvégzésével vagy az időben történő érkezéssel. Ez feledékenységhez vagy a másik mondandójának észlelésének károsodásához is vezethet. Ezt a körülöttük lévők gyakran félreértelmezhetik gyerekeknél pimaszságként vagy felnőtteknél arroganciaként.

dítě skáče

Mennyire tudjuk megbízhatóan felismerni az ADHD-t gyermekeknél és felnőtteknél?

Sajnos nincs egyszerű és megbízható ADHD-teszt. A végső diagnózist számos vizsgálat határozza meg, amelyek leggyakrabban diagnosztikus interjút, önértékelési skálákat, kérdőíveket vagy neuropszichológiai teszteket foglalnak magukban. Más betegségek kizárása is szükséges, hogy szükség esetén az optimális gyógyszeres kezelést tudjuk beállítani. A diagnózist pszichiáter vagy gyermekpszichiáter, klinikai szakpszichológus állítja fel.

Hogyan kezelik az ADHD-t?

Az ADHD kezelése lényegében a tüneteinek enyhítését jelenti. Az univerzális gyógyszer, amely megbízhatóan gyógyítaná a betegséget, még nem ismert. Magának az egyénnek a kezében van a lehetséges előrehaladás kulcsa, vagy a gyerekek esetében a szülők akaratára, elszántságára hagyatkozunk. Az első lépés a gyermekek nevelésének és oktatásának kiigazítása. Így a szülő jobban irányítja gyermeke rendszerét és tevékenységeit, és segít a megfelelő motivációban és a megfelelő dicséretben. Az ADHD-s gyerekek érzékenyek az önbecsülésükre. Sokszor gyakrabban éri őket bírálat betegségük miatt, és  alkalmatlannak tartják őket. Felnőtteknél a munkakörnyezet szervezettebbé tétele segít. A rutinok beállítása és az egyenletesség fenntartása is hasznos. A pszichoterápia, konzultáció is fontos elem, különösen a kognitív-viselkedési terápia (CBT) vagy a coaching. A kezelő pszichiáter által felírt gyógyszerek is támogató hatásúak.

Hogyan segíthet a pszichológus az ADHD kezelésében?

A kognitív-viselkedési terápia az egyik bevált módszer az ADHD kezelésében. Segítségével a kliens saját gondolkodási folyamatait tekintheti meg, amelyek vadságukban gyakran megnehezíthetik az életét. Az ember fokozatosan felváltja a nem működő hiedelmeket újakkal, és ezáltal megváltoztatja viselkedését. Például egy stresszes helyzetben a zavarodottság helyett tudatosan lelassíthatja gyors elméjét addig a pontig, hogy egy megoldásra összpontosítson. Ezzel jelentős érzelmi megterhelést és időt takarít meg, és növeli a saját kompetencia érzését. A CBT-n kívül vannak más irányok is, amelyek pozitív hatással vannak az ADHD-s ember életminőségére. Ide tartozik a kommunikációs és szociális készségek képzése, az önelfogadás, az önbizalom vagy az ADHD által életre keltett pozitívumok tudatosítása (pl. kreativitás, elmélyült koncentráció vagy gyors gondolkodás képessége).

Hogyan segíthet az online pszichoterápia, konzultáció az ADHD-ban?

Egy online pszichológus az edződ is lehet, és segíthet a rutin felállításában és követésében. Rendszerességgel és renddel érhetünk ki az életet gyakran megnehezítő káoszból. Talán egy ADHD-s gyermek szülője vagy, és olyan támogatást, megértést vagy információt keresel, amely megkönnyíti a mindennapi gondoskodást. Online kapcsolatba léphetsz egy szakértővel, és beszélgethetsz az adott témáról anélkül, hogy otthonról el kellene utaznod, vagy nem sokat kellene várnod egy időpontra.

Vizsgáld meg magad ADHD szempont

Az alábbi kérdőív kiindulópontként szolgálhat a felnőttek ADHD tüneteinek felismeréséhez. Csak válaszolj a 6 kérdésre, hogy választ kapjon, amelyet megbeszélhet terapeutájával a következő lépések mérlegelése érdekében.

Egy kliens valódi története, és hogy hogyan segített neki a terápia:

„Az a kétségbeesés hozott a terápiába, hogy bármit is próbálok csinálni az életben, valahol félúton véget ér. Mindig le vagyok maradva, pedig úgy érzem, szinte meg sem állok. Ennyi év után kételkedtem magamban. Mit csinálok rosszul? Amikor még szingli voltam, ez menthető volt a fiatalos hangulattal, de amikor két fiúgyermek édesanyja lettem, az életem igazi káoszba fordult. Amikor megismertem az online pszichoterápiát, egy pillanatig sem haboztam. A terapeutámnak köszönhetően hamar rájöttem, hogy egy ponton olyan sok minden jut eszembe, hogy elvesztem a gondolatot, mit tegyek először. Legyen szó házi szervezésről vagy hosszú távú tervekről. Az első dolog, ami segített nekem, a tudatos nyugalom az irányított relaxáción keresztül. Később megtanultam a gondolataimat megfigyelőként felfogni. Néha jobban működik, máskor kevésbé. Mindkét esetben tudom, hogy nem vagyok egyedül.”

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna