A lelki és fizikai zaklatás egyaránt fáj. Tapasztaltad már ezt a múltban, vagy a jelenben is nevetségessé tesznek vagy bántanak? Nem találtál támogatást, vagy félsz másra bízni az élményeidet? Erre van a pszichológiai konzultáció és a terápia. Biztonságos helyet kínálunk neked, ahol beszélhetsz szenvedéseiről.

Mi a zaklatás? Hogyan ismerjük fel a zaklatást?

A bullying olyan testi vagy lelki ártás, amely szenvedést okoz egy másik személynek, és alárendelt helyzetbe hozza. Az agresszor hatalmi pozícióból emelkedik ki, az áldozat pedig fél az esetleges ellenállás következményeitől. Megfélemlítéssel találkozunk az iskolai tanórán kívüli tevékenységek során, a munkahelyen, a családban és bármilyen más csoportos környezetben. A megnyilvánulásai változatosak, a káromkodástól és a szándékos veszekedéstől a dolgok ellopásáig, sőt a verésekig.

Milyen formái lehetnek a munkahelyi zaklatásnak?

A munkahelyen például a kollégák (mobbing) és a felettesek (főnökök) is kényelmetlenné tehetik az életünket. A zaklatásnak sokféle indítéka lehet, például szexuális, faji, karrier stb. Amiről sokkal kevésbé esik szó, az a felettesek megfélemlítése a beosztottak által, ami nem kevésbé súlyos.

Hogyan védekezzünk a zaklatás ellen?

A megfélemlítés bármilyen életkorban és bármilyen formában elfogadhatatlan, mert súlyos következményekkel jár az áldozatra nézve. Bölcs dolog tehát minél hamarabb elmondani valakinek, megbízni benne, és megtervezni a következő lépéseket. Határozottan nem megoldás, ha megpróbáljuk „túlélni” a zaklatást. Életünk nagy részét csapatokban töltjük, és biztonságban kell éreznünk magunkat bennük.

Mit jelent a cyberbullying?

A modern technológia, a chatek és a közösségi hálózatok térnyerésével az internetes zaklatás is megjelent. Ezek ellenséges akciók az interneten, különösen pszichológiaiak, amelyek óriási következményekkel járnak az áldozatra és az agresszorra nézve is. Lehetnek beszélgetések, hívások, fotók, videók stb. Az elektronikus lenyomataik az Internet mélyén maradnak, és tovább terjeszthetők.

Hogyan segíthet a konzultáció és a terápia a zaklatásban?

A pszichológus megfelelő pártatlan segítő lehet, ha zaklatást tapasztaltál vagy jelenleg is zaklatnak. Segíthet enyhíteni a jelenlegi életedre gyakorolt hatásait, vagy segíthet azonosítani, hogyan védekezhetsz ellene. A megfélemlítés gyakran összefügg azzal is, hogy félünk a „kimondás” következményeitől. Az online terápia ezért megfelelő anonim környezet lehet, ahova fordulhatsz.

Egy kliens valódi története, és hogy hogyan segített neki a terápia:

„Háromszor tapasztaltam meg zaklatást a munkahelyemen. Balszerencse? Utólag úgy látom, hogy a terápiától elsősorban megértést és megnyugvást vártam, hogy nem az én hibám. Röviden: túl sok kételyem támadt magammal kapcsolatban. Nem mondtam semmit a barátaimnak vagy a családomnak, szégyelltem magam. A terapeutám volt az egyetlen, akiben megbízhattam. Segített elviselni a kétségbeesés érzését, és mindenekelőtt abban segített, hogy az egész helyzetet konstruktívan kezeljem. Végül otthagytam a munkát, és ideiglenesen otthonról dolgoztam. De még ennél is fontosabb, hogy kiszabadultam az áldozat szerepéből, amiben éltem anélkül, hogy észrevettem volna. Ma már szeretek dolgozni. És hiszem, hogy ez örökké így lesz.”

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna