Az önbizalom varázsa abban rejlik, hogy nem engedi, hogy életünk áldozatai legyünk, hanem arra kényszerít, hogy azt tudatosan, mások és önmagunk iránti szeretettel éljük meg. “De mielőtt depressziót vagy alacsony önértékelést diagnosztizálnál magadon, győződj meg arról, hogy nem vesznek körül idióták.“ (ismeretlen szerző)

Mi az önbizalom?

Az önbizalom öntudatosságot jelent. Nem csak azt, hogy élek (lélegzek, járok, dolgozom), hanem azt is, hogy ki vagyok (mi a hobbim, mi ronthatja el a hangulatomat, mi a tehetségem). Mindezek az ismeretek, amelyeket életünk során felhalmozunk magunkról, segítenek abban, hogy könnyebben eligazodjunk, harmonikus kapcsolatokat építsünk ki, és alapvetően hozzájárulnak életünk minőségéhez.

Honnan ered az önbizalom?

Az önbizalom egész életen át formálódik, megvan a maga dinamikája. Alapköveit kora gyermekkorban rakjuk le, az ego első megnyilvánulásai gyakran a dachoz kapcsolódnak, egy erőteljes Nem!-mel kezdődnek.  A család és a közvetlen környezet kulcsfontosságú az egészséges és magabiztos fejlődéshez. Tőlük származik az is, hogy hogyan birkózunk meg azzal, amivel az életben éppen találkozunk. De nem mindenkinek van szerencséje harmonikus környezetben felnőni. Hogyan segíthetsz magadnak egészséges önbizalomhoz jutni?

Hogyan lehet fejleszteni az önbizalmat?

A pillanatnyi önbizalomhiány  nem jelenti azt, hogy a belátható jövőben nem lesz elég önbizalmad, és azt sem, hogy nem kezdhetsz el ezen dolgozni most. Lehet, hogy gyakran gondolsz másokra, megpróbálod elfogadni őket, lehet, hogy alkalmazkodsz, keményen dolgozol, esetleg megpróbálod befejezni tanulmányaidat. De valami mégsem működik. Kihasználva érzed magad a kapcsolataidban, a munka szép, de a pénz mellett magányt és kimerültséget is hoz magával, a tanulás pedig olyan, mintha sosem érne igazán véget.

Az önbizalom megszerzésének első lépése, hogy jobb kapcsolatot építs ki önmagaddal. Tekints úgy magadra, mint egy szeretett személyre, akit szívesen meghallgatsz, akit támogatsz és aki cserébe ugyanígy segít neked!

Hogyan kezdjem el a változtatást és növeljem az önbizalmamat?

Kezdheted azzal, hogy napi egy órát szánsz csak magadra. Ez legyen számodra kötelesség és prioritás. Bármit megtehetsz, de nem kell tenned semmit. Vedd sorra azokat a kérdéseket, amelyek ilyenkor eszedbe jutnak. A válaszok azonnal megérkezhetnek, vagy szükséged lehet egy kis időre, hogy megtaláld őket. Mind a két eset jó. Az a fontos, hogy elkezdj egy belső párbeszédet. Az ideális partner ebben a folyamatban egy szakember, aki segít abban, hogy az önbecsülésedre összpontosíts, és egyben útmutatót is ad az önértékelésed építéséhez.

Hogyan hat az alacsony önértékelés a kapcsolatokra?

Az alacsony önértékelés gyakran összefügg a határaid érzékelésének károsodásával. Ennek eredményeként hagyod, hogy mások átlépjenek rajtuk. Okai lehetnek a tudatalatti aggodalmak is, amelyek magukban hordozzák az elutasítástól való félelmet, így arra korlátozzuk magunkat, amit környezetünk akar. Ilyenkor is segíthet a pszichoterápia. Leginkább a pszichodinamikai irányzatok dolgoznak a kapcsolatokkal. A pszichológus lesz az, aki felállít neked egy tükröt, hogy a függöny mögé nézhess, és megértsd, hogyan is működnek a kapcsolataid.

Hogyan segíthet a konzultáció, pszichoterápia az egészséges önbizalom megszerzésében?

Az önértékelés építés első lépése, hogy kiválasztasz egy időpontot, és időt szánsz önmagadra. Ezzel megmutatod, hogy nem vagy a kispadon, és fontos vagy magadnak. Az online ülés jó választás lehet azok számára, akik félénkséggel küszködnek, vagy nem biztosak abban, hogy nekik való-e a terápia. A szakértővel való kapcsolat gyors és nem igényel utazást. A pszichoterápia segít megérteni a kapcsolatot az életben zavaró dolgok és az önbecsülésed között. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy közelebb kerülj önmagadhoz, megszabadulj azoktól az elvárásoktól, amelyeket a környezeted vagy te támasztasz magaddal szemben. Ez felszabadítja a lehetőségeidet.

Egy valós történet – Hogyan fejlesztette a pszichológus az önbizalmat?

“Azért jöttem terápiára, hogy kezeljem a párkapcsolati válságot. Sokat fektettem a kapcsolatunkba, még azt is éreztem, hogy ez már nem lehetséges. A szabadidőmet is ő szerinte terveztem, megtanultam teniszezni, hogy ne csak emberként éljek túl. barátként, de partnerként is lefeküdtem két órával később, hogy együtt aludjak el. A pszichoterápia megmutatta, hogy nem kell választanom magam és a párom között. Hatalmas megkönnyebbülés volt, hogy rájöttem. itt mindenki!”

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna