Honnan származik az álmatlanság és miért fontos aludni?

Az alvás alapvető emberi szükséglet. Hiánya nem véletlenül válik témává a mai társadalomban. A teljesítmény nevében felborítjuk természetes bioritmusunkat, és folyamatos stressznek tesszük ki magunkat. Emiatt alvászavaroktól, különösen álmatlanságtól szenvedünk, különösen későbbi életkorokban. Mit tehetünk, ha reggelente nehéz felkelni vagy este elaludni?

Tehát mi az álmatlanság?

Az álmatlanság olyan alvászavar, amelyre jellemző az éjszakai elalvási nehézség, a kora reggeli ébredés anélkül, hogy újra elaludnánk, az éjszakai gyakori felriadás, valamint a nappal és éjszaka felborulása, az úgynevezett éjszakai ébrenlét.

 

Mik az álmatlanság okai?

Az alvás formája a történelem során többször is drámaian megváltozott. A magányos alvás egy zárt szobában, kis túlzással 8 órákban, viszonylag modern dolog, és az ipari forradalomnak köszönhetjük. Akkoriban ráadásul még fizikailag is megterhelő volt a munka. Ma a legtöbb ember inkább szellemi munkát végez. Amikor este lefekszünk, nem a kimerült testünk segít elaludni, hanem az elménk nem enged aludni. Idősebb életkor, fájdalmak, mentális vagy neurológiai betegségek, időzóna változás, de a nem megfelelő alvási környezet is hozzájárul az álmatlansághoz.

 

Hogyan kezelik a krónikus álmatlanságot?

Az álmatlanság nem feltétlenül kapcsolódik a nyugtalan elméhez. Más betegségek mellékhatása is lehet. Ha az álmatlanság huzamosabb ideig kínoz, célszerű a háziorvosodra bíznod magad, aki alváslaboratóriumba küldhet, ahol átfogó vizsgálatra kerül sor.

A gyógyszeres kezelés a krónikus álmatlanság végső megoldása, és csak a természetes alvásritmus helyreállítását szolgálja.

Hogyan segíthetek magamon, ha álmatlanságban szenvedek?

Ideális, ha ismered ennek okait, melyek egyénenként eltérőek. A háttérben aktuális stressz (átmeneti vagy akut álmatlanság) állhat, vagy hosszú és kimerítő életmód eredménye (krónikus álmatlanság). A változás az úgynevezett alváshigiénia szabályainak betartásával kezdődik (friss levegő a szobában, koffein és alkohol hiánya, lefekvés előtti csendes tevékenység stb.). Ha már átestél ezeken a próbálkozásokon, és még mindig nem alszol jól, a pszichoterápia ideális választás lehet.

internetinė terapija

Hogyan kezeljük az álmatlanságot pszichoterápiával?

Az első segítség, amit a pszichoterápia nyújt neked, valószínűleg az, hogy csökkenti azt a stresszt, amelyet sok „alvó” tapasztal elalvás előtt. Aggódás, hogy elalszom-e, mikor ébredek fel, hogy bírom a reggelt és az egész napot. Segíthet abban, hogy közelebbről megvizsgáld alvási szokásaid, és megtaláld az összefüggéseket a látszólagos részletek között, melyek gyakran befolyásolják az alvást.

Olyan technikákat is kínál, amelyeket lefekvés előtt magad is kipróbálhatsz. De mi a legértékesebb dolog a pszichoterápiában? Megtanít arra, hogy egyéniségként, egyedi személyiségként közelítsünk magunkhoz. A „tól-ig” tartó alvási szokás egy bizonyos életkorban leállhat. Néha kiderül, hogy elég elfogadni az igényeidet – életre kelteni a sziesztát, ahelyett, hogy kora reggel az ágyból rögtön edzeni vagy egyenesen dolgozni mennél.

 

Hogyan segíthet az online pszichoterápia, ha megküzdök az álmatlansággal?

Egy online pszichoterapeuta minden olyan szolgáltatást nyújt Önnek, amelyet egy szokásos személyes konzultáció során kapna. Az előny az, hogy közvetlenül kapcsolatba léphetsz egy terapeutával, aki szakértője a témának. A pontos célzás gyorsabbá teheti az egyensúly helyreállítását az életedben. Ezen kívül a foglalkozásra közvetlenül otthon, akár a nap végén keríthetsz sort, ami ideális szövetséges az álmatlanság elleni küzdelemben, így kellemesen tovább alhatsz, és ezáltal a lehető leginkább kiaknázod a benne lehetőségeket.

Igaz történet – a pszichológus oldotta meg az álmatlanság problémáját

“Régóta szenvedek álmatlanságtól, az életkorom előrehaladtával rosszabb lett. Tablettát nem szedek, úgyhogy régebben úgy segítettem magamon, hogy elaludtam a tévén. De aztán eljött az egyik reggel, és úgy ébredtem fel, hogy nem kapok levegőt. A következő órában megpróbáltam elaludni, és csak beállítottam az ébresztőt reggelig. Az alváshigiéniát a pszichoterapeutámtól tanultam. Fokozatosan sikerült javítani az alvásomon, ahogy megváltoztattam néhány szokásomat. Az irányított relaxációnak köszönhetően éjszakai ébredés után is megtanultam elaludni. Most van egy tesztem az alváslaborban, az alvási apnoe diagnózisát vizsgálják. Addig is a munkahelyi stressz kezelésére koncentrálok. Mintha a feladataim sem engednék, hogy jól aludjak..”

Álmatlanság kezelése pszichoterápiával

Keresd meg a neked legmegfelelőbb szakembert!

Nem számít, honnan kerestél fel minket.
Dr. Olteanu Lucian Líviusz PhD. (10000+ óra gyakorlat)
STRESSZ MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK VEZETŐI COACHING
Ellenőrzött szakmai képzés
„Mindennapjaink során számos problémával, nehézséggel szembesülünk, amelyek veszélyeztethetik lelki egyensúlyunkat. Hivatásom, hogy segítsek minél hamarabb felülkerekedni ezeken.“
17 900 HUF / ülés
Mayer Judit (300+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK SZEXUALITÁS
Ellenőrzött szakmai képzés
„Nincsen egységes megoldás egy élet helyzetre, mindenki magában hordozza a saját megoldás kulcsát. Ehhez biztosítanék egy bizalmi légkört, hogy közelebb kerüljön erőforrásaihoz.“
13 900 HUF / ülés
Koczor Nóra (500+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK ÉNKÉP
Ellenőrzött szakmai képzés
„Az alapvetően egészséges embernek képesnek kell lennie élvezni egy gazdagabb, teljesebb, éntudatosabb életet. (Wildflower, 2013)“
13 900 HUF / ülés