Hogyan segíthet a pszichológiai konzultáció, terápia a zaklatáskor?

A lelki és fizikai zaklatás egyaránt fáj. Tapasztaltad már ezt a múltban, vagy a jelenben is nevetségessé tesznek vagy bántanak? Nem találtál támogatást, vagy félsz másra bízni az élményeidet? Erre van a pszichológiai konzultáció és a terápia. Biztonságos helyet kínálunk neked, ahol beszélhetsz szenvedéseiről.

Mi a zaklatás? Hogyan ismerjük fel a zaklatást?

A bullying olyan testi vagy lelki ártás, amely szenvedést okoz egy másik személynek, és alárendelt helyzetbe hozza. Az agresszor hatalmi pozícióból emelkedik ki, az áldozat pedig fél az esetleges ellenállás következményeitől. Megfélemlítéssel találkozunk az iskolai tanórán kívüli tevékenységek során, a munkahelyen, a családban és bármilyen más csoportos környezetben. A megnyilvánulásai változatosak, a káromkodástól és a szándékos veszekedéstől a dolgok ellopásáig, sőt a verésekig.

 

Milyen formái lehetnek a munkahelyi zaklatásnak?

A munkahelyen például a kollégák (mobbing) és a felettesek (főnökök) is kényelmetlenné tehetik az életünket. A zaklatásnak sokféle indítéka lehet, például szexuális, faji, karrier stb. Amiről sokkal kevésbé esik szó, az a felettesek megfélemlítése a beosztottak által, ami nem kevésbé súlyos.

Hogyan védekezzünk a zaklatás ellen?

A megfélemlítés bármilyen életkorban és bármilyen formában elfogadhatatlan, mert súlyos következményekkel jár az áldozatra nézve. Bölcs dolog tehát minél hamarabb elmondani valakinek, megbízni benne, és megtervezni a következő lépéseket. Határozottan nem megoldás, ha megpróbáljuk „túlélni” a zaklatást. Életünk nagy részét csapatokban töltjük, és biztonságban kell éreznünk magunkat bennük.

hedepy-david-3-w

Mit jelent a cyberbullying?

A modern technológia, a chatek és a közösségi hálózatok térnyerésével az internetes zaklatás is megjelent. Ezek ellenséges akciók az interneten, különösen pszichológiaiak, amelyek óriási következményekkel járnak az áldozatra és az agresszorra nézve is. Lehetnek beszélgetések, hívások, fotók, videók stb. Az elektronikus lenyomataik az Internet mélyén maradnak, és tovább terjeszthetők.

Hogyan segíthet a konzultáció és a terápia a zaklatásban?

A pszichológus megfelelő pártatlan segítő lehet, ha zaklatást tapasztaltál vagy jelenleg is zaklatnak. Segíthet enyhíteni a jelenlegi életedre gyakorolt hatásait, vagy segíthet azonosítani, hogyan védekezhetsz ellene. A megfélemlítés gyakran összefügg azzal is, hogy félünk a „kimondás” következményeitől. Az online terápia ezért megfelelő anonim környezet lehet, ahova fordulhatsz.

Egy kliens valódi története, és hogy hogyan segített neki a terápia:

„Háromszor tapasztaltam meg zaklatást a munkahelyemen. Balszerencse? Utólag úgy látom, hogy a terápiától elsősorban megértést és megnyugvást vártam, hogy nem az én hibám. Röviden: túl sok kételyem támadt magammal kapcsolatban. Nem mondtam semmit a barátaimnak vagy a családomnak, szégyelltem magam. A terapeutám volt az egyetlen, akiben megbízhattam. Segített elviselni a kétségbeesés érzését, és mindenekelőtt abban segített, hogy az egész helyzetet konstruktívan kezeljem. Végül otthagytam a munkát, és ideiglenesen otthonról dolgoztam. De még ennél is fontosabb, hogy kiszabadultam az áldozat szerepéből, amiben éltem anélkül, hogy észrevettem volna. Ma már szeretek dolgozni. És hiszem, hogy ez örökké így lesz.”

Próbáld ki a pszichoterápiát videohíváson keresztül

Nézze meg a bullyingra specializálódott szakembereket
Bálint Emma (500+ óra gyakorlat)
DEPRESSZIÓ SZORONGÁS ALVÁSZAVAR MOTIVÁCIÓ
„Bármely korosztályt szívesen fogadom, akár pszichológiai, akár pályaorientációs tanácsadásra.“
17 900 HUF / ülés
Dr. Olteanu Lucian Líviusz PhD. (10000+ óra gyakorlat)
STRESSZ MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK VEZETŐI COACHING
Ellenőrzött szakmai képzés
„Mindennapjaink során számos problémával, nehézséggel szembesülünk, amelyek veszélyeztethetik lelki egyensúlyunkat. Hivatásom, hogy segítsek minél hamarabb felülkerekedni ezeken.“
17 900 HUF / ülés
Lajkó Nóra (1500+ óra gyakorlat)
STRESSZ ÉNKÉP ÉLETESEMÉNYEK GYÁSZ
Ellenőrzött szakmai képzés
„Hiszek abban, hogy változás akkor történik, amikor igazán és őszintén kapcsolódni tudunk önmagunkhoz.“
13 900 HUF / ülés

Segítségkérésen gondolkodsz?

Ebben az esetben egy próbát megér