Milyen hatással van életünkre a harag, és miért érdemes megtanulni kezelni?

Düh, feszültség vagy agresszió. Mindannyian ismerjük őket. Ezek az érzések természetünk és normális szellemi fejlődésünk részei. Ha erre gondolunk, még nagyobb paradoxon, hogy mennyire elfogadhatatlanok a mai társadalom számára. Az elítéléstől való félelem arra kényszeríthet bennünket, hogy elnyomjuk őket, ami csak egy lépés a betegség vagy a dühkitörés felé. De hogyan irányítsd a haragodat és hogyan használd megfelelően?

Mi a harag?

A düh és az agresszió olyan érzelmek, amelyek elválasztják egymástól azt az intenzitást, amellyel átéljük őket. Az agressziót inkább ösztönnek, belső energiának írják le, amely veleszületett, és megnyilvánulásait nagymértékben befolyásolja az a környezet, amelybe születünk.

 

Hogyan kezeljük a haragot?

Ahhoz, hogy megtanuljuk kezelni a haragunkat, először is jó, ha kiderítjük, mi okozza azt. Tanulj meg kérdezni magadtól. Ha a belső hangod ellenáll, és nem akar válaszolni, kérd szakember, pszichoterapeuta segítségét. Biztosan megszólaltatja a belső hangot egyszerű, de erőteljes kérdésekkel. Dühöd okai végső soron a segítőid lesznek az irányításban.

Hogyan kell megfelelően kiadni a haragot?

Ha már ismered a kiváltó okokat, talán csökkenteni tudod a haragot kísérő belső feszültség érzését. De hogyan lehet úgy megnyilvánulni, hogy ne kelljen magunkba fojtani semmit, ugyanakkor ne ártsunk magunknak vagy másnak? A harag, mint minden más érzelem, gyors és azonnali, így segíthet, ha tudjuk, hogy ez az érzés nem tart örökké, és hamarosan megnyugszunk.

hedepy-david-2-w

Mit kerüljünk el, ha úgy érezzük, közeleg a düh?

A harag elfojtása növeli annak kockázatát, hogy előbb-utóbb elveszítjük az irányítást, és az végül robbanásként jelenik meg. Ha elég sokáig sikerül elfojtani, nagy valószínűséggel egészségkárosodást is okoz. A javaslat az, hogy engedd ki a haragodat, de olyan formában, amely megkönnyebbülést hoz anélkül, hogy kárt okoznál másoknak, beleértve téged is. Szakemberek, pszichoterapeuták segítenek felállítani a saját rituáléid, hogy levezesd haragod.

 

Mik a dührohamok? És mit kezdjünk a haraggal a gyerekekben?

A dühkitörések valószínűleg a felgyülemlett frusztráció vagy stressz következményei. A rohamokra való hajlam okai genetikai és környezeti hatások is lehetnek, hogyan élünk vagy éltünk gyermekként. Ha már az irányíthatatlan düh ördögi körében vagy, lassíts, és menj vissza az időben oda, ahol kezdett egy kicsit túlzás lenni számodra. Beszélj valakivel, aki segíthet eligazodni, legyen az egy szeretett személy vagy egy online terapeuta.

A gyerekek haragjának mértékét a genetika és a környezet (család) is befolyásolja. Ha gyakoriak a dührohamok, általában olyan családterápia javasolt, amely átfogóan működik, ideális esetben minden családtaggal.

 

Hogyan segíthet a pszichoterápia az agresszió kezelésében?

Ha úgy érzed, hogy az agressziód problémákat okoz, és túl gyakran a harag és a düh irányít, a pszichoterápia egy mód a változásra. Mindenekelőtt abban segít, hogy rávilágíts arra, hogy mire való a haragod, és mi a szerepe az életedben. Kontextusba helyezi azokat az okokat, amelyek miatt ez az adott viselkedési stílus érvényesül a másikkal szemben (megértés). És elvezet téged a stresszes helyzetek kezelésének más módjaihoz. Ezek magukban foglalhatják az önismereti, kommunikációs készségeket vagy az asszertivitás fejlesztését is.

Egy kliens valódi története. Így segített a pszichoterápia:

“Mikor jöttem rá először, hogy kezdenem kell valamit a dühömmel? Azon az éjszakán, amikor a barátnőm összepakolta a bőröndjét és elment. Őszintén szólva, nem voltam meglepve. Sosem voltam nyugodt, de az utolsó napokban nem is volt szükségem kifogásra, hogy ellene forduljak.  A terapeuta pont az ellentéte volt velem, kedves és megértő. Neki köszönhetően meg tudtam érteni dühöm valódi okait. Az a bajom, hogy ha valami feldühít, vagy túl sok gondolat jár a fejemben, kiadom a szeretteimnek. Nem szándékosan csinálom, ez egyszerűen így van. De most a dolgok megváltoznak. Ezért szeretnék támogatni másokat is, akik hasonlót élnek át – haraggal, csak megtanulni megfelelően dolgozni vele. Ha nekem sikerül, neked is sikerülni fog.”

Dühkezelés a pszichológia segítségével

Keresd meg a neked legmegfelelőbb szakembert!

Nem számít, honnan kerestél fel minket.
Mayer Judit (300+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK SZEXUALITÁS
Ellenőrzött szakmai képzés
„Nincsen egységes megoldás egy élet helyzetre, mindenki magában hordozza a saját megoldás kulcsát. Ehhez biztosítanék egy bizalmi légkört, hogy közelebb kerüljön erőforrásaihoz.“
13 900 HUF / ülés
Koczor Nóra (500+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK ÉNKÉP
Ellenőrzött szakmai képzés
„Az alapvetően egészséges embernek képesnek kell lennie élvezni egy gazdagabb, teljesebb, éntudatosabb életet. (Wildflower, 2013)“
13 900 HUF / ülés
Dr. Olteanu Lucian Líviusz PhD. (10000+ óra gyakorlat)
STRESSZ MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK VEZETŐI COACHING
Ellenőrzött szakmai képzés
„Mindennapjaink során számos problémával, nehézséggel szembesülünk, amelyek veszélyeztethetik lelki egyensúlyunkat. Hivatásom, hogy segítsek minél hamarabb felülkerekedni ezeken.“
17 900 HUF / ülés