Hogyan segíthet a pszichológiai konzultáció és a terápia a motivációban?

A konzultáció és a terápia általában motivációval oldja meg a komolyabb problémákat. Olyan helyzetekben azonban a motiváción kell dolgozni, mikor annak elvesztése jelentősen befolyásolja a munkahelyi, otthoni vagy iskolai működést. Segíthet feltárni belső indítékainkat, megérteni, hogy mi motivál minket valójában, és hogy ez még mindig érvényes-e. Megmondhatja, hogy azok a dolgok, amelyek iránt elveszítjük a motivációt, valóban azok-e, amit akarunk, vagy van valaki vagy valami ami „miatt” végrehajtjuk őket. Azonosíthatja, hogy az alacsony önértékelést kompenzáljuk, vagy a szüleinknek próbálunk köszönetet mondani. A konzultáció és a pszichoterápia a nehéz helyzetekben is segít helyreállítani belső erőforrásainkat, így jobban tudjuk kezelni azokat.

Mi a motiváció?

A motiváció egy összetett mentális folyamat, amely támogatja vagy gyengíti cselekvéseinket a céllal kapcsolatban. A motiváció lehet belső, saját szükségleteinken alapuló (pl. fejlesztés, megismerés, önmegvalósítás), és külső, kívülről jövő. A motiváció lehet pozitív (jutalomban részesülés) vagy negatív (a kellemetlen dolgok elkerülése).

 

Hogyan erősítsük a tanulási motivációt?

Fontos felismerni a célt, nem elfelejteni, miért tanulsz. Motivációt adhat, ha elképzeled, milyen lesz, amikor leérettségizel, vagy amikor elsajátítod azt, amit tanulsz. Részleges, elérhető célokat is érdemes kitűzni és ezek elérése után kisebb jutalmat (kávé, séta) megtervezni. Az is segít, ha valaki beállítja a rendszeres tanulási időt, és beírja a naptárba.

 

Hogyan szerezz motivációt a munkához?

Először gondolj a munkádra. Még mindig élvezed? Van értelme? Tanulsz valami újat? Ésszerű jutalmat kapsz érte? Jól érzed magad tőle? Tudod kezelni ésszerű időn belül? Van elég pihenőd? Próbáld meg megváltoztatni vagy módosítani azt, ami nem felel meg neked. Ha ez nem működik, akkor valószínűleg ideje munkahelyet váltani. Hasznos szakemberrel konzultálni a helyzetedről.

Hogyan lehet támogatni a munka- és tanulási motivációt? 

Amikor elveszítjük a motivációt a munkához vagy a tanuláshoz, nem akarjuk azt folytatni, nehéznek tűnnek a feladatok, fáradtnak érezzük magunkat, nem kerülhetjük el a halogatást. Ekkor illik ráébredni, hogy miért tesszük a dolgot elsősorban, mi a célja vagy értelme. Egyes munkák unalmasak lehetnek, de egy nagyobb projekt elvégzéséhez szükségesek, ahogy egy képzés befejezéséhez is kellhet egy nehéz vizsga. El tudod képzelni, milyen lesz, ha elkészülsz, ha megismersz valamit, átélheted azt az érzést, ami akkor lesz, ha végeztél. A munkát, tanulást is célszerű kisebb egységekre osztani és ezek elvégzése után jutalmat adni magadnak, például egy sétával, kávéval. Fontos megtervezni a pihenést és a szüneteket. A munkamotivációval kapcsolatos hosszabb távú problémák esetén érdemes a munkára, is hasonlóképp gondolni. Élvezed legalább egy kicsit? Van értelme?  Próbáljon meg változtatni azon, ami nem felel meg neked, például beszéld meg a munkaköri leírásod megváltoztatásának lehetőségét, dolgozz nagyobb igénybevétellel, vagy módosítsd a munkaidőt. Ha ez nem működik, fontold meg a munkahelyváltást. Tanulás közben is lehet hasonló kérdéseket feltenni, sokan kezdenek el tanulni egy-egy szakterületet, például szüleik kezdeményezésére, és fokozatosan kiderül, hogy tényleg nem élvezik a tanulást, vagy nincs rá kellő motivációjuk. Hasznos mindig szakértő segítségét kérni, aki segít feltenni a megfelelő kérdéseket.

hedepy-david-3-w

Hogyan lehet újra motivációt találni?

Sokszor elveszítjük a motivációt, mert nagy erőfeszítéseket teszünk, és mégsem látszik a célunk, különösen a hosszú távú projekteknél és feladatoknál. Oszd fel projekted, legyen szó munkáról, fogyásról vagy maraton lefutásáról, kisebb, könnyebben elérhető egységekre, és dolgozz rajtuk rendszeresen. Emlékeztesd magad, miért csinálod ezt, mi a célod. Kérdezd meg azt is, miért fontos neked személy szerint most a cél, és valóban az-e a célod. A konzultáció is hasznos lehet abban, hogy feltárd, mi motivál igazán.

 

Hogyan kezeljük az életmotiváció elvesztését?

Az életmotiváció elvesztését gyakran más jelentős veszteségek okozzák az életben, mint például egy partner, gyermek, munkahely vagy egészség elvesztése, ami megváltoztatja mindennapi életünket. Először is foglalkozni kell ezzel a veszteséggel, vagy „el kell gyászolni”. Itt a terápia, konzultáció nagyon hasznos lehet a veszteség elfogadásában. Kezelheted az ilyen helyzetekben felmerülő bűntudatot is. Ekkor segít más motivációs- és energiaforrásokat keresni, olykor az élet új értelmét. Itt is segíthet a pszichológus, a klienssel keresi a további változtatások lehetőségét, és támogatja őt azok fokozatos megvalósításában. Az életmotiváció elvesztése összefügghet a depresszióval is, súlyosabb esetekben hasznos az antidepresszánsok alkalmazása.

Egy kliens valódi története, és hogy hogyan segítette őt a terápia:

„A diplomamunkám írásakor kerestem egy pszichológust. Kétszer is el kellett halasztanom a határidőt, mert nem tudtam leadni. Valós veszély fenyegetett, hogy nem fogom tudni befejezni a tanulmányaimat. Állandó stresszben voltam, hogy kirúgnak, nem tudtam pihenni, mert lelkiismeret-furdalásom volt, hogy nem írtam. A terápia során azt tapasztaltam, hogy stratégiákat kell megtanulnom ahhoz, hogy stresszes körülmények között is dolgozhassak. Megtanultam megszervezni a munkaidőmet, és hogy ne felejtsem el kitisztítani a fejem a hobbijaimmal.”

Próbálja ki a pszichológiai konzultációt videohíváson keresztül

Nézd meg a motivációra specializálódott szakembereket
Musielák Dóra (500+ óra gyakorlat)
STRESSZ ÉNKÉP MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK
Ellenőrzött szakmai képzés
„A személyközpontú keretekben hiszek, az általam facilitált fejlődési folyamatok alapja az encounter élmény, amely során az egyének egyre jobban felismerik saját működésük dinamikáját, hogy miért esnek mindig ugyanabba a hibába, mi az, ami hátráltatja legjobb önmaguk kiteljesítését.“
17 900 HUF / ülés
Balázs Regina (300+ óra gyakorlat)
STRESSZ ÉNKÉP KAPCSOLATOK MOTIVÁCIÓ
Ellenőrzött szakmai képzés
„Hitvallásom, hogy a szakember és a kliens egyenrangú, és kölcsönösen tudjuk segíteni egymás fejlődését.“
13 900 HUF / ülés
Sziveri Zsófia (300+ óra gyakorlat)
KAPCSOLATOK KIÉGÉS MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK
Ellenőrzött szakmai képzés
„Arra törekszem, hogy segítsek céljaid megfogalmazásában és elérésében, hogy munkánk során megtanulj tudatosabban és rugalmasabban viszonyulni saját magadhoz és a környezetedhez.“
13 900 HUF / ülés

Segítségkérésen gondolkodsz?

Ebben az esetben egy próbát megér