Hogyan segítheti a pszichológiai konzultáció és a terápia a munka és a magánélet egyensúlyát?

Segíthet abban, hogy megértsük, mi az igazán fontos számunkra. Munkánkat, személyes és családi terheléseinket ennek megfelelően alakíthatjuk az elfogadható egyensúly elérése érdekében.

Mi az a munka-magánélet egyensúly?

Egyszerűen fogalmazva – ez egyensúly a munka és a magánélet között. Ezek nem választhatók el egymástól, a munka vagy a tanulás az élet része, fontosságuk az élet különböző szakaszaiban változik. Fontos a harmóniára gondolni, ami hozzájárul az élettel való általános elégedettséghez. Sokan régóta előnyben részesítik a munkát a magánélettel és a pihenéssel szemben, ami számos személyes problémához, sőt akár foglalkozási kiégéshez is vezethet.

 

Hogyan lehet javítani a munka és a magánélet egyensúlyát?

Az alapja az, hogy őszintén válaszoljunk arra a kérdésre, hogy mik a jelenlegi prioritásaink. Odafigyelni rájuk, és nem mindent megtenni, mindenben tökéletesnek lenni. Nehéz lehet egyszerre ügyvezetőnek és főállású anyának lenni. Fontos, hogy szánj egy kis időt a pihenésre, alvásra, és gondoskodj magadról, ne csak másokról. És ha úgy érzed, hogy keményen „kell” dolgoznod, keresd meg, honnan ered ez az érzés. Hasznos lehet a konzultáció, olyan időgazdálkodási technikák bevezetésével, amelyek segíthetik a munka és a családi élet megszervezését.

Melyek az alapvető időgazdálkodási módszerek?

A motiváció elengedhetetlen, enélkül nehéz az időgazdálkodás megváltoztatása. Kezdetben rá kell jönnünk, hogy mit csinálunk, miért és mennyi időbe telik. Ezután át kell gondolni, mit lehet korlátozni vagy delegálni. Feltérképezzük, mik az időfalóink, és hogyan tudjuk őket megszüntetni. Majd meg kell terveznünk, hogy mikor és mit fogunk csinálni. Amit elterveztünk, azt lehetőség szerint be is kell tartani. A koncentráció-orientált technikák segítenek ebben. A pihenésre és a megállásra is időt kell szánni. Egyetlen időgazdálkodási technika sem könnyű, de meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbbet.

hedepy-david-2-w

Hogyan nyilvánul meg a munkamánia?

A munkamániás jobban szereti a munkát, mint minden mást, csak a munka ad neki értelmet és hasznosságot. Az ilyen személy magas teljesítményt nyújt, és ezt gyakran másoktól is megköveteli. A munkamániásnak nincs hobbija, korlátozza a családdal vagy a barátokkal töltött idejét. Amikor nem dolgozik, bűntudatot érezhet. A munkamániás általában azért dolgozik, hogy kompenzáljon egy belső problémát, a kapcsolatok hiányát, az önbizalom hiányát stb. A munkamánia gyakran vezet foglalkozási kiégési szindrómához.

Hogyan kell kezelni a munkamániát?

A motiváció kulcsfontosságú, a munkamániásnak tisztában kell lennie a függőségével, és tennie kell valamit ellene. A konzultáció fontos része a kezelésnek, segít megérteni a függőség okait, átértékelni a prioritásokat és keresni a belső elégedettség egyéb forrásait. Csökkenteni kell a munkatevékenységet, erősíteni kell a társas kapcsolatokat, új hobbikat kell találni vagy meg kell újítani régieket. A relaxációs technikák és az általános egészséges életmód szintén hozzájárul a javuláshoz. Ez egy hosszú távú folyamat, és nem árt, ha nem vagyunk benne egyedül.

Egy kliens valódi története és hogy hogyan segített neki a terápia:

“A kiégés utolért a terápiában. Hét év felső vezetői pozícióban, napi tizenkét órás munkavégzés, sok stressz és a családra való idő hiánya után idegösszeomlást kaptam. A feleségem ultimátumot adott nekem, vagy terápia, vagy válás. A terápia során azt tapasztaltam, hogy rendkívüli perfekcionizmusom miatt túlerőltetem magam. Nem delegálhattam feladatokat, mindent magam akartam megtenni, hogy a legjobbat hozzam ki belőle. Még mindig tanulom, hogy ne legyenek ilyen magas elvárásaim, és főleg, hogy szakítsak egy kis időt a pihenésre. Átértékeltem a prioritásaimat, és most a családomat helyezem előtérbe.”

Próbálja ki a pszichológiai konzultációt videohíváson keresztül

Nézd meg a motivációra specializálódott szakembereket
Sziveri Zsófia (300+ óra gyakorlat)
KAPCSOLATOK KIÉGÉS MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK
Ellenőrzött szakmai képzés
„Arra törekszem, hogy segítsek céljaid megfogalmazásában és elérésében, hogy munkánk során megtanulj tudatosabban és rugalmasabban viszonyulni saját magadhoz és a környezetedhez.“
13 900 HUF / ülés
Musielák Dóra (500+ óra gyakorlat)
STRESSZ ÉNKÉP MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK
Ellenőrzött szakmai képzés
„A személyközpontú keretekben hiszek, az általam facilitált fejlődési folyamatok alapja az encounter élmény, amely során az egyének egyre jobban felismerik saját működésük dinamikáját, hogy miért esnek mindig ugyanabba a hibába, mi az, ami hátráltatja legjobb önmaguk kiteljesítését.“
17 900 HUF / ülés
Koczor Nóra (500+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK ÉNKÉP
Ellenőrzött szakmai képzés
„Az alapvetően egészséges embernek képesnek kell lennie élvezni egy gazdagabb, teljesebb, éntudatosabb életet. (Wildflower, 2013)“
13 900 HUF / ülés

Segítségkérésen gondolkodsz?

Ebben az esetben egy próbát megér