Hogyan segíthet a pszichoterápia a személyiségzavaroknál?

Nárcisztikus vagy hisztérikus. Ez ismerősen hangzik? Színes kifejezések, amelyek ismerőssé váltak a szókincsünkben, amikor csúnya szemrehányást akarunk okozni valakinek a viselkedése miatt. Valójában származásuk sokkal alapvetőbb. A személyiségzavarok jelentősen befolyásolják az ember életét, és becslések szerint a körülöttünk élő emberek 10%-át érintik. Másokra hatással van a velük való együttéléskor, a betegségben szenvedő gyermekvállalás vagy a személyiségzavarban szenvedőkkel való együttműködéskor. Nem számít, melyik csoporthoz tartozol, nem kell egyedül maradnod a nehézségeiddel. A pszichoterápia egy lehetőség, hogy megtanuld kezelni az érzelmeidet és gyógyítani az interperszonális kapcsolatokat.

Mik azok a személyiségzavarok?

A személyiségzavarok a normális személyiségtől való eltérések különféle típusai. Általában bizonyos jellemzőik annyira hangsúlyosak, hogy negatívan befolyásolhatják mind a személy, mind a szerettei életminőségét.

 

Melyek a leggyakoribb személyiségzavarok? És miben különböznek egymástól?

Nehéz biztosan meghatározni, hogy a személyiségzavarok mely típusai a leggyakoribbak a lakosság körében. Úgy tűnik azonban, hogy elsősorban rögeszmés-kényszeres, paranoiás vagy érzelmileg labilis személyiségzavarok. Mindegyik nagyon különbözik egymástól, attól függően, hogy milyen személyiségjegyek uralják az egyént. A rögeszmés-kényszeres személyiségzavart a perfekcionizmus, az ellenőrzés iránti igény és a kognitív merevség jellemzi. A paranoiás személyiség bizalmatlan, egészen az ellenségeskedésig. Az ilyen személy gyakran elemzi annak rejtett jelentését, amit hallott, és személyes támadásként fogja fel azokat. Ezzel szemben az érzelmileg instabil személyiség nagyon bevonódik a kapcsolatokba. Ezek a kapcsolatok gyakran konfliktussá válnak, nagyon intenzívek, de nem tartanak túl sokáig. Ismert az érzelmileg instabil személyiségzavar határesete is. A Bordeline személyiségzavart a kapcsolatokban a közelségtől való félelem és az elhagyatottságtól való szorongásaként is megtapasztalják. Hasonlóan egyediek a személyiségzavarok más típusai is, mint például a skizoid, disszociális, hisztérikus, elkerülő vagy függő személyiségzavarok.

Hogyan nyilvánul meg a személyiségzavar? Honnan tudhatom, hogy személyiségzavarom van?

A személyiségzavarok leggyakrabban a kapcsolatokban derülnek ki. Általában ott élik át a legnagyobb veszteségeket azok, akik valamilyen személyiségzavarban szenvednek. Kapcsolataik problémásak és nem kielégítőek, egyesek fenyegetve érzik magukat általuk, mások függnek tőlük, és esetenként a kettő kombinációja. A már hangsúlyozott személyiségjegyek a nehéz élethelyzetekben felerősödnek. A krízisekkel való megbirkózás képessége sokszor nehezebb a személyiségzavarral küzdő ember számára.

Az elérhető online személyiségtesztek megfelelő tájékozódási eszközt jelentenek a profil meghatározásához. Segítenek megnevezni, mire vagyunk érzelmileg és mentálisan hajlamosak, és ez milyen hatással van viselkedésünkre. A teljes diagnózist azonban csak szakértő, leggyakrabban klinikai pszichológus végezheti el. Ez egy átfogó pszichológiai vizsgálat, amely interjút, anamnézist, kérdőívet vagy projektív módszereket foglal magában.

pirmoji sesija

Hogyan kezelik a személyiségzavarokat?

A leggyakoribb kezelés a pszichoterápia. De fontos a célokat és az elvárásokat helyesen kitűzni. Csak így lehet megelőzni a kezelés idő előtti leállítását és a csalódást. A személyiség a fő támasz, amely karaktert ad a világról alkotott felfogásunknak és a benne való működésünknek. Ha be kell avatkozni a szerkezetébe, az mindig hosszú távú folyamat. A közepes vagy rövid távú pszichoterápia segít a személyiségzavarokkal küzdőknek áthidalni a kritikus pillanatokat. A hangulatstabilizátorokat, az antidepresszánsokat vagy az alacsony dózisú antipszichotikumokat viselkedési zavarok kezelésére használják. Hosszú távú alkalmazásuk nem javasolt, a cél az átmeneti lelkiállapot-romlás leküzdése.

 

Hogyan segít a pszichoterápia a személyiségzavarok kezelésében?

A pszichoterápia fontos eszköz a személyiségzavarok kezelésében. A sikeres folyamat kulcsa a motiváció. A valódi tudatosság (azaz, hogy ez lesz a kliens és a terapeuta beszélgetésének témája) segít az embernek a kitartásban még a folyamat igényesebb szakaszaiban is. Mindenekelőtt azonban a bizalmi kapcsolat létfontosságú. Ezt gyakran a kliens is tesztelgeti, ahogyan élete más kapcsolatait is. És pontosan ez a terápiás kapcsolat teszi lehetővé az ember számára, hogy lassan és biztonságosan elhagyja azokat a stratégiákat, amelyek nem felelnek meg az életének, és újakkal helyettesítheti őket (pszichodinamikai irányok).

 

Hogyan segíthet az online pszichoterápia a személyiségzavarok kezelésében?

Az online pszichoterápia a személyes találkozások minden eszközét és lehetőségét felhasználja, azzal a hozzáadott értékkel, hogy kapcsolatba kerülhetsz egy olyan szakértővel, aki egyébként túl távol lenne, vagy nehezen elérhető lenne. A hosszú távú pszichoterápia esetében ez jelentősen megkönnyíti az egész folyamatot. A terapeuta a kezed ügyében van, még akkor is, ha az élet kiszámíthatatlan.

Egy kliens valódi története, és hogy hogyan segítette őt a terápia:

„Mindig is érzelmes voltam. Emlékszem a kórházba kerülés előtti utolsó este a fiam látogatóba jött a menyével, összevesztünk, nem is tudom pontosan miért, aztán jött a fájdalom a szívemben és a gyors légzés, úgy éreztem, meg fogok halni. Minden vizsgálat negatív volt, és a pszichiátrián találtam magam. Ott javasolták nekem először a pszichoterápiát. Eszembe sem jutott, hogy én leszek az, aki rendszeres ülésekre jár. De a pszichoterapeutám teljesen más volt, mint a legtöbb orvos, fölöslegesen féltem. Együtt visszatérünk a gyökereimhez, a gyerekkoromhoz és az apámmal való bonyolult kapcsolatomhoz. Most először érzem, hogy az életem nemcsak irányít, hanem a kezemben is tarthatom.”

Próbáld ki a pszichoterápiát videohíváson keresztül

Keresd fel a személyiségzavarokra szakosodott szakembereinket
Sfirlea Victor (1500+ óra gyakorlat)
DEPRESSZIÓ SZORONGÁS HIPERAKTIVITÁS ÉNKÉP
Frekventant terapeutického výcviku
„Ne higgy el mindent, amit gondolsz!“
11 900 HUF / ülés
Dr. Maczák Viktória (5000+ óra gyakorlat)
DEPRESSZIÓ KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK SZORONGÁS
Ellenőrzött szakmai képzés
„Életünk során mindannyian kerülünk olyan helyzetbe mikor ránkférne a segítség. Olyan problémamegoldó technikákat ajánlok, melyek csökkentik a feszültséget és javítják a hangulatot.“
17 900 HUF / ülés
Bálint Emma (500+ óra gyakorlat)
DEPRESSZIÓ SZORONGÁS ALVÁSZAVAR MOTIVÁCIÓ
„Bármely korosztályt szívesen fogadom, akár pszichológiai, akár pályaorientációs tanácsadásra.“
17 900 HUF / ülés

Segítségkérésen gondolkodsz?

Ebben az esetben egy próbát megér