5 tipp arról, hogy segíts valakinek, aki közel áll hozzád, elkezdeni a konzultációt vagy a terápiát

5 tipp arról, hogy segíts valakinek, aki közel áll hozzád, elkezdeni a konzultációt vagy a terápiát


Cikk megosztása

Fájdalmas látni, hogy egy szerettünket szorongás, depresszió vagy hosszas szomorúság gyötri. Gyakran ilyenkor szeretnénk segíteni, de nem tudjuk, hogyan hozzuk egyáltalán szóba a témát. Vagy megpróbáltuk, de elutasításba ütköztünk.

Először is, csodálatos, hogy segíteni próbálsz. Hogy megkönnyítsük a dolgod, öt tippet adunk arra, hogyan győzz meg valakit, aki közel áll hozzád, hogy kezdjen el szakemberhez járni. De a legfontosabb talán a cikk végén található.

1. Válassz egy megfelelő pillanatot

Négyszemközt, nyugalomban és olyan helyen, ahol szeretted biztonságban érzi magát. Az ideális alkalom az, amikor elmondja neked, hogy mi bántja. De ha ilyen lehetőség nincs a láthatáron, kezdd önmagaddal.

Soha ne hozd szóba a témát más társaságában, még a családtagokkal sem. Emellett ne említsd a terápiát egy élesebb hangvételű beszélgetés során. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy az illető elzárkózik, és egyáltalán nem akar majd beszélni veled erről.

2. Válaszd ki a megfelelő szavakat

Ahogy a megfelelő pillanat, úgy a megfelelő szavak is fontosak. Még egy látszólag ártalmatlan mondat is, mint például “Neked tényleg pszichológushoz kellene járnod.” úgy hangozhat egy sötétebb időszakot átélő személy fülében, mint egy támadás. Vegyél magadhoz egy nagy adag empátiát, és próbáld meg finoman felvetni a témát, mint:  „Látom, hogy nehéz időszakon mész keresztül. Gondoltál már arra, hogy megpróbálod a konzultációt vagy a terápiát?” Vagy: “Nagyon szeretlek, és sajnálom, hogy küszködsz. Azt hiszem, egy szakember segíthetne neked.”

A szeretted ilyenkor is indulatos lehet. Próbálj meg higgadt maradni, és nem visszatámadni. Olyan kifejezések, mint „te tényleg nem vagy normális” csak olajat tesznek a tűzre. Emellett próbálj meg nem kioktató vagy a leckéztető lenni.

podpora_blizkeho.webp

3. Készülj fel érvekkel

Végre felhoztad a fájó témát, és a szavaid nem találtak süket fülekre. A barátodnak/partnerednek/testvérednek viszont egyszerűen megvannak a saját érvei arra, hogy miért nem megy el segítséget kérni. Erre is jó felkészülni. Íme a négy leggyakoribb ok, amiért az emberek elutasítják a szakembereket, és hogy hogyan reagálhatsz rájuk.

„Nem vagyok őrült, hogy pszichológushoz menjek.”

  • Úgy tűnik, fél attól, hogy mások mit fognak mondani. Nem akarja, hogy őrültnek bélyegezzék. Nyugtasd meg tehát, hogy te magad nem fogsz senkinek sem beszélni a konzultációról vagy terápiáról, és csak rajta múlik, hogy kinek mondja el. A szakemberrel ráadásul online is találkozhat.
  • Tudd meg, hogy ismersz-e valakit, aki terápián van vagy volt, ideális esetben olyasvalakit, akire a szeretted felnéz. Említsd őt példaként.
  • Azt is megemlítheted, hogy ebben az országban minden huszadik ember depresszióval küzd. A lélekről ugyanúgy gondoskodni kell, mint a fizikai testről.

„Nem akarom a személyes ügyeimet egy idegenre bízni.”

  • Magyarázd el, hogy még ha akarna is, senki sem tud úgy segíteni, mint egy igazi szakember. Ő naponta sok élettörténetet hall, és soha nem ítélkezik senki felett. A vele való kapcsolat teljesen bizalmas.
  • Ajánld fel, hogy segítesz neki szakembert találni, akivel leülhet beszélni. Ezért minden szakemberünknek van videója a profilján, ahol személyesen mutatkozik be.

„Csak nehéz időszakon megyek keresztül, meg tudom oldani.”

  • Mutasson rá az általad észlelt konkrét problémákra és változásokra. A lényeg nem a hibáztatás, hanem az aggodalom kimutatása. Gondolj arra is, hogy milyen volt régen a másik, és mutass rá érzékenyen.
  • Kérdezd meg, mi akadályozza meg, hogy megpróbálja a segítségkérést? Miért nem gondolkodik legalább ezen? Ez közelebb vihet, hogy megértsd mi hátráltatja.
  • Kérdezd meg, mi segít neki, és mit tervez tenni azért, hogy jobban legyen.

„Senki sem tud már segíteni nekem”

  • Ha szeretted teljesen elvesztette motivációját és apatikus, figyelj rá oda. Próbálj meg tovább beszélgetni vele, és megtudni, miért van erről meggyőződve. Ha azonban ez nem vezet sehová, és aggódsz, hogy valami rossz dolog történhet, ne várj, hanem hívd a Lelkisegély vonalát a 116 111-es telefonszámon. Segítségükkel sürgősen helyzetek is megoldhatók.
  • Ha nem “ég a ház”, és a szeretted szereti a filmeket vagy könyveket, próbálj meg keresni olyat, amely egy hasonló (ideális esetben valós) történetet ír le, pozitív végkifejlettel. Látni fogja, hogy valaki más is talált kiutat ugyanabból a helyzetből, és ez inspirálhatja őt.

online_terapie_par.webp

4. Találkozz a szeretteivel

Ha csak te vagy az egyetlen, aki felveti a mentális egészség témáját és a konzultációra vagy terápiára való ösztönzést, nem tűnhetsz túl meggyőzőnek. Ha a korábbi próbálkozások nem váltak be, próbálj meg beszélni erről valakivel, aki nagyon közel áll az illetőhöz, és kérd meg, hogy ő is beszéljen vele. Csak légy óvatos, egy szülő nem mindig a megfelelő személy, akivel beszélhetsz. Próbáld meg azt is elkerülni, hogy úgy tűnjön, mintha “csapdát állítanál”. De ha szembesítésre kerül sor, jobb, ha bevallod az igazságot, hogy ne szenvedjen csorbát az egymás iránti bizalmatok.

5. Ajánld fel, hogy segítesz szakembert találni

Lehet, hogy szeretted már járt terápián, és a szakember nem felelt meg neki. Vagy talán fél ettől a forgatókönyvtől.

Kérdezd meg, hogy segíthetsz-e szakembert találni. Szerencsére ez manapság nem túl nehéz. Hedepy platformján több ellenőrzött szakembert találsz részletes profilokkal, videoüzenetekkel és referenciákkal. Egy rövid kérdőívet is kitölthetsz, amely alapján ajánlást teszünk a neked leginkább megfelelő szakemberekből. Így akár már másnap, vagy szükség esetén akár néhány percen belül megtörténhet az első online találkozó.

Csak ne feledkezz meg magadról

Az a tény, hogy idáig elolvastad a cikket, azt mutatja, hogy mennyire törődsz valakivel. De ne vállalj teljes felelősséget valaki mentális egészségéért. Legyél támogató, hallgasd meg, és próbáld motiválni, hogy terápiára járjon, de ne hagyd, hogy ez veszélyeztesse a saját mentális egészségedet. Csak azért, mert együtt élsz valakivel, aki szorongással vagy depresszióval küzd, még nem jelenti azt, hogy te magad nem tapasztalhatod meg az örömöt.

Ha már nem tudod, mit tegyél, a konzultáció neked is segíthet. Egy tapasztalt szakember tud tanácsot adni, hogy milyen egyéb lépéseket tehetsz, és segíthet egészséges határokat felállítani, hogy ne kelljen aggódnod saját magad miatt. Lehet, hogy az üléssel kapcsolatos saját tapasztalatod lesz az, ami végül meggyőző érv lesz.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna