Hogyan éljük túl a karácsonyt és állítsunk személyes határokat

Hogyan éljük túl a karácsonyt és állítsunk személyes határokat


Cikk megosztása

Boldogságot és jókedvet kívánunk az ünnepekre, melyek sokunk számára inkább stresszesek és szorongást keltők. Számtalan karácsonyi bulira várnak minket, gyakran kell szembesülnünk rokonok nem helyénvaló kérdéseivel, és századszor is el kell magyaráznunk, hogy tényleg nem kérünk még egy tojáslikőrt vagy édességet. Hogyan álljunk ellen a karácsonyi nyomásnak, és utasítsuk el udvariasan az olyan ajánlatokat, amelyeket nem akarunk? Tanácsot adunk, hogyan állíts fel személyes határokat és éld túl a karácsonyt békében és nyugalomban.

Mi a fontos számodra karácsonykor?

Annyi hagyomány, szabály és elvárás kötődik a karácsonyhoz, hogy könnyen elfelejtjük, hogyan is szeretnénk azt mi magunk átélni. A feladatoknak megfelelően robotpilóta módra lépünk – ezek végül is hagyományok.

De ennek nem kell így lennie. Írd le, mi az igazán fontos számodra karácsonykor. Az egyik oszlopba írd fel, hogy mi tesz boldoggá, a másikba pedig, hogy mi okoz neked feszültséget. Ez segíteni fog neked abban tisztázd a prioritásaidat, és csökkentsd annak a mennyiségét, ami nem tesz neked jót.

Ha most semmi nem jut eszedbe, próbálj meg érzelemnaplót vezetni. Ha valami karácsonyhoz kapcsolódó gondolat jut eszedbe, kövesd nyomon, hogyan érzel ezzel kapcsolatban, és írd le. Az egyes pontokat ugyanúgy osztályozhatod, mint az iskolában. Hamarosan képet kapsz arról, mi tesz boldoggá, és mire mondj NEM-et.

diary_of_emotions.jpg

Tényleg nem kell mindennek tökéletesnek lennie

Néha mi magunk is elrontjuk egy kicsit a karácsonyi élményt. Igyekszünk mindent tökéletessé tenni, amíg el nem fogy a lélegzetünk a tökéletesség hajszolása miatt, és elszáll az egész karácsonyi hangulat.

Tehát ebben az évben tűzzünk ki reális célokat. Például korlátozhatod a cukorka fajták számát, vásárolhatsz sütit a pékségben, ne vidd túlzásba a takarítást és a díszítést vagy kihagyhatsz néhány bulit. Fogadd el, hogy bizonyos dolgok nem úgy alakulnak, ahogy eltervezted, és ez rendben van. A legfontosabb a nyugalom és a nyugodt légkör. Még akkor is, ha közben bíráló tekintetek vizslatnak.

Hogyan szabjunk személyes határokat és mondjunk NEM-et

Ha már tudod, hogy mi okozza a stresszt karácsony környékén, fell kell állítanod a személyes határokat, hogy NEM-et mondhass, amikor kell. Állj ellen a nem megfelelő megjegyzéseknek, és ne folytass olyan beszélgetéseket, amelyekben kényelmetlenül érzed magad.

Lentebb megvizsgáljuk a konkrét helyzeteket, és azt, hogyan reagálhatunk rájuk.

Hogyan utasítsunk vissza egy meghívást egy partira

A meghívásokat nehéz lehet elutasítani. Attól tartunk, hogy lemaradunk valami fontosról, megsértünk valakit az elutasításunkkal, vagy nem kapunk meghívást legközelebb. Te is így érzel? Akkor a cikkünk A FOMO-tól a JOMO-ig: Hogyan lehet abbahagyni az aggódást, hogy lemaradunk valamiről? biztosan segíteni fog neked.

Íme konkrét tippek arra vonatkozóan, hogyan utasíthatsz vissza udvariasan egy meghívást:

  • „Nagyon nagyra értékelem a meghívásod, de attól tartok, hogy nem fogok tudni jönni. Nagyon le kell lassítanom és pihennem kell idén. Remélem, csodálatos bulit csaptok, és köszönöm a megértéseteket.”
  • „Nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám. Szívesen elmennék, de vannak más kötelezettségeim is, így ezúttal nem érek rá. Alig várom, hogy legközelebb  találkozzunk.”

sending_messages.jpg

Hogyan mentsd ki magad a családi összejövetelek alól, és hogyan távozz korán

A családi események néha elkerülhetetlenek. De ha ezek megterhelőek számodra, találd ki előre, mennyi időt fogsz rájuk fordítani. Mielőtt felzaklatnának, búcsúzz el tőlük.

Alkalmazhatod ezeket a mondatokat:

  • „Annyira örülök, hogy veled lehetek, de most mennem kell. Köszönöm a csodálatos időt.”
  • “Nagyon jól éreztem magam veled, de holnapra vannak kötelezettségeim, úgyhogy attól tartok, mennem kell.”

Nehéz lehet a családdal, és néha nem engedik, hogy konkrét ok nélkül távozz. Tehát kimentheti magad fejfájással vagy egyéb programmal, talán, hogy másnap korán reggel kell felkelned.

Hogyan reagálj az életeddel kapcsolatos nem megfelelő megjegyzésekre

Miért vagy még mindig szingli, miért nincs még gyereked, mikor találsz megfelelő állást… Ha ez nem érzed jól magad tőlük, nem kell ilyen kérdésekre, megjegyzésekre válaszolnod.

Próbáld meg azt mondani például:

  • „Megértem az aggodalmad, de majd meglátom, hogy lesz. Inkább mondd, te…?”
  • “Sajnálom, de ez egy kényes téma számomra, és inkább most nem beszélnék róla.”
  • “Köszönöm az aggódásod, de ismerem magamat és azt, hogy mi a jó nekem, és így elégedett vagyok.”

Hogyan utasítsuk el az alkoholt

Az a tény, hogy az alkohol összefonódik az ünnepekkel, nem jelenti azt, hogy valóban inni kell.

Hogyan lehet megtagadni az alkoholfogyasztást:

  • “Köszönöm, de most szünetet kell tartanom az alkohollal.”
  • „Köszönöm, de holnap nagyon korán kell kelnem, szóval nem szabad túlzásba vinnem. Van valami üdítőd?”
  • „Köszönöm, de az alkohol nem tett jót mostanában, ezért abbahagytam az ivást.”

Ha a házigazda általában ragaszkodik, akkor autóval is megérkezhetsz a buliba. Megvan a tökéletes okod, hogy miért nem ihatsz egy csepp alkoholt sem.

christmas_celebration.jpg

A személyes határok felállítása kihívás

NEM-et mondani elsőre ijesztő lehet. Félünk attól, hogy megbántunk valakit, elítélnek bennünket, vagy nem tetszünk majd a másiknak. Úgy érezzük, hogy az emberek kedvében kell járnunk. Néha tehát fogalmunk sincs, hol húzzuk meg a személyes határainkat, így szembe megyünk önmagunkkal.

Te is így érzed? Az énhatárok a konzultáció és a terápia remek témái. A pszichológus segíthet eligazodni saját érzelmeid között, és megtudhatod, milyen hiedelmek akadályoznak meg abban, hogy önmagad helyezd előtérbe. A szakember megtanítja neked, hogyan kell velük dolgozni, hogy szilárdan a határaid mögött tudj állni.

A Hedepyben több mint 50 pszichológussal kapcsolatba léphetsz az ország minden részéről, és néhány napon belülre már foglalhatsz is időpontot.

Töltsd ki 5 perces tesztünket, és az eredmény alapján a három legmegfelelőbb szakembert ajánljuk neked.

Ne legyél egyedül.

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna