Bekapcsolod a híreket, és az ausztrál tüzekről szóló képsorok fogadnak. Belépsz a közösségi médiába, és egy szemétszigetet látsz az óceán közepén. Vagy a hullámokba csapódó gleccserek képeit. Élőben nézheted a klímaválság hatásait az éterben, így nem csoda, ha félted a jövőt. A sajátodat és a bolygóét.

Ez az a félelem, amelyet környezeti szorongásnak, néha klímaszorongásnak, éghajlati szorongásnak vagy környezeti gyásznak is neveznek.

Mit tehetsz, ha ez a félelem eluralkodik rajtad vagy a gyermekeiden?

Mi is pontosan a környezeti bánat?

Szomorúságról, félelemről és tehetetlenségről van szó, az aktuális környezeti problémákra adott válaszként. Mély érzelmeket, fájdalmat hordoz magában, és akár azt is eredményezheti, hogy nem látod már az élet értelmét.

Érzések egész sora keveredhet benned:

 • A szomorúság a haldokló ökoszisztémák és az elveszett jövő miatt.
 • Szorongás attól, hogy hová vezet a környezeti válság.
 • Harag azokra vonatkozóan, akik szerinted a klímaválságot okozták, akik nem ismerik fel és nem tesznek ellene.
 • Bűntudat, például azért, hogy te magad nem teszel eleget a változásért.
 • Tehetetlenség, mert tudod, hogy egyedül nem fordíthatod vissza az éghajlati válságot.
 • A reménytelenség, nem tudván, minek próbálkozz, amikor hamarosan úgyis az életedért küzdesz.

deprese_ženy.jpg

A fiatalok fele tapasztal éghajlati szorongást

Te is így érzel? Biztosan nem vagy egyedül. A fiatal generációt érinti leginkább a klímaválság. Olyan problémát kaptak, amit nem ők okoztak. Talán te is így érzel. Látod, hogy nem tudsz mit kezdeni a helyzettel, és eluralkodik rajtad a kétségbeesés.

Egy tanulmány szerint, melyet 10 000, a világ különböző részein élő fiatallal végeztek, 59%-uk rendkívüli aggodalmat, szorongást tapasztal a klímaváltozás miatt.

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet: egy kutatás szerint a 15-20 évesek 40%-a tehetetlennek érzi magát a klímaválsággal szemben. 67%-uk úgy gondolja, hogy rosszabb világban fog élni, mint mi most.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság a klímaváltozást úgy látja, mint a század legnagyobb veszélyét a mentális egészségünkre. Tényleg nem vagy egyedül ezzel. És ez lehet a változás reménye.

A jövőtől való félelem, amely elválaszt és egyesít

Az elmúlt években egyre több szó esik a klímaválságról. De az erős érzelmeket, amelyeket érezhetsz, mások gyakran félreértik. Talán túlérzékenynek, érzelmileg instabilnak vagy a problémákat eltúlzónak minősítenek.

És így elkezded elszigetelni magad. Nem beszélsz az érzéseidről, és elfojtod a nehéz érzelmeket. Ezért Leslie Davenport ökopszichológus a környezeti gyászt is elhanyagolt gyásznak nevezi. De a gyász nagyon fontos. Az elfojtott érzelmek nem tűnnek el egyszerűen. Felgyűlnek bennünk.

Az elszigeteltség különféle éghajlati mozgalmak megalapozásához is vezet. Mint évekkel ezelőtt, amikor Greta Thurnberg megalapította a Fridays For Future-t. A világon különböző egyesületek is működnek, ahol rokon lelkeket találhatsz az éghajlati szorongás tekintetében.

Az évek óta egyre borúsabb jövőt ígérő tudományos eredmények, az apokalipszist kiáltó média, a környezetünkben is tapasztalt klímaválságok mind elindíthatnak bennünk egy folyamatot, amely végül krónikus félelemhez, aggodalomhoz vezet a klímaváltozással, környezetünkkel, jövőnkkel kapcsolatban. Ez bizony az ökoszorongás. Ha éltél már meg a világ végét jósoló környezeti katasztrófák hírei mentén kilátástalanságot, mély szomorúságot, ha éreztél már miattuk tehetetlen dühöt, kontrollvesztettséget, akkor nem vagy egyedül. A környezeti változások ijesztően felgyorsultak az emberiség szennyező tevékenységei hatására. A következmények valahogy mindannyiunkat érintenek, és még nagyobb méretekben fognak, mégis mintha senki nem tenne semmit, a klímaváltozást tagadókról már nem is beszélve! Ha idáig eljutottál a gondolatmenetedben, fontos tudatosítanod, hogy igenis tehetsz ellene! Saját magadra mindig van ráhatásod, így ha az ökoszorongás elér, használd fel, és engedd, hogy környezettudatos cselekedetekre sarkalljon! Informálódj a témában, keresd a fenntartható, újrahasznosított termékeket, gyűjts szelektíven, ne pazarolj. Kommunikáld környezeted felé a téma fontosságát, mélyítsd önismereted, változtass környezetromboló szokásaidon.
Horváth Alexandra
Horváth Alexandra

Hogyan küzdjünk az éghajlati szorongás ellen

Az a nehéz a klímaszorongásban, hogy valójában nem irracionális. Valójában valódi oka van a jövővel kapcsolatos félelmeinknek. De közben nincs annyi erőnk, hogy egyedül mentsük az egész helyzetet. Ez még nagyobb kihívást jelent az azzal való megbirkózásban.

sbírání odpadků.jpg

Mit lehet ilyenkor tenni? Íme néhány tipp mentális egészségügyi szakértőinktől:

 • Ne hagyd, hogy elárasszanak az információk – az éghajlati válsággal kapcsolatos újabb és újabb hírek megtekintése csak fokozza a szorongást. Óvakodj a félretájékoztatástól is, amiből egyre több van.
 • Vedd észre a pozitív változásokat – a média mindig elsősorban a negatívumot mondja el nekünk. De sok pozitív változás is van a világban. Figyelj rájuk.
 • Vegyél részt a közösségben – rengeteg kezdeményezés van a környezet javítására. Megértésre találhatsz, és képes leszel valódi változást elérni. Újra több értelmét fogod látni az életnek, és a tehetetlenség nem lesz akkora erejű.
 • Élj fenntarthatóbban – a változás bennünk kezdődik, ráadásul példáddal befolyásolhatod a körülötted lévő embereket. De ne feledd, nem kell mindenben 100%-osnak lenned.
 • Vigyázz a mentális egészségedre – A szorongáson segíthet például a meditáció, a jóga, a mindfullness, a légzőgyakorlatok, a természetben töltött idő vagy a hálanapló vezetése.

Ne félj szakember segítségét kérni. Egyetlen probléma sem olyan kicsi, hogy egyedül kelljen maradnod vele. Emellett a szorongás általában nem múlik el magától. Idővel okozhat álmatlanságot vagy depressziót is. A konzultáció és a pszichoterápia segíthet megbirkózni a helyzettel, és megmutatják, hogyan kell leküzdeni a nehéz érzelmeket, amelyek rádnehezednek.

A Hedepyben több mint 50 igazolt szakember közül választhatsz, és online csatlakozhatsz az üléshez. Tudd meg hogyan működik.

radost v přírodě.jpg

Mit tehetsz szülőként

A kulcs az, hogy ne hiteltelenítsük a gyerekek és a serdülők érzelmeit. A jövővel kapcsolatos félelmeik jogosak, még akkor is, ha számunkra eltúlzottnak tűnnek. Íme néhány ötlet, amivel segíthetsz gyermekeidnek:

 • Hallgasd meg őket és mutass megértést – beszéljetek nyíltan arról, amit éreznek, anélkül, hogy kicsinyítenéd az érzelmeket.
 • Informálódjatok együtt– tájékozódj arról, hogy mit tesznek az éghajlati helyzet kezelése érdekében. Keress pozitív példákat és történeteket, melyek segíthetnek enyhíteni a tehetetlenség érzését.
 • Tegyetek együtt valamit a természetért– ez lehet egy erdőtakarítás, faültetés, vagy kisebb, egyéb célokat tűzhettek ki, hogy fenntarthatóbbá tegyétek háztartásotokat.
 • Ösztönözd az érzések kifejezését– az önkifejezés művészi és írásos formái segítenek megbirkózni az érzelmekkel.
 • Támogasd az egészséges szokásokat– elegendő alvás, testmozgás, egészséges táplálkozás, a természetben eltöltött idő – mindez segít a stressz oldásában.
A serdülőkor jelentős fejlődési változásokkal jár, melyek során a fiatalok szembesülnek az iskolai teljesítményhez, a társas elfogadáshoz és a szélesebb globális bizonytalansághoz kapcsolódó stresszorokkal. Ilyen például a klímaváltozás miatt kialakuló szorongás is. A serdülők kifejezetten érzékenyek lehetnek a jövővel kapcsolatos vészjósló fogatókönyvekre, valamint úgy érezhetik, hogy a korábbi generációk és a világ vezetői nem tesznek eleget a környezeti problémák megoldásáért, amely a csalódottságtól, félelemtől kezdve a dühön át a kétségbeesésig számos érzést válthat ki belőlük a Föld romló állapota miatt. Egyes vizsgálatok alapján az olyan érzelmek – mint a düh és a reménytelenség – motiválhatják a fiatalokat, hogy cselekedjenek, míg más kutatások szerint a különböző megküzdési stratégiák, mint az érzelemközpontú, a problémafókuszú vagy a jelentésközpontú megküzdés segíthetnek az érzelmek kiegyensúlyozásában és a proaktív cselekvésekre való ösztönzésben, továbbá kiemelik a közösségi cselekvés és az intergenerációs együttműködés fontosságát.
Szederkényi-Szabó Szilvia
Szederkényi-Szabó Szilvia

Ha úgy érzed, gyermekednek intenzívebb segítségre van szüksége, segíthet neki a serdülőkonzultáció a Hedepynél. Akkreditált szakembereink tudják, hogyan kell dolgozni a gyerekekkel, hogy segítsenek nekik leküzdeni ezeket a nehéz érzelmeket.

Itt találsz egy áttekintést a serdülők segítésére szakosodott pszichológusokról. Néhány kattintással lefoglalhatod az első online ülést is.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna