Legyen szó akár megváltozott életmódról, akár egy negatívabb gondolkodásmódra való átállásról, vagy egy utazásról a személyiség legmélyére, fontos megemlíteni, hogy a depresszió az egyik legjobban kezelhető mentális betegség.

deprese.webp

Mi a depresszió?

A depresszió a hangulatzavarok csoportjába tartozó betegség. Ha a rossz hangulat egy két hétig sem javul, akkor elkezdhetjük azt gondolni, hogy enyhe depresszióba süllyedtünk.

A depresszió típusai és előfordulási módjai

A depresszió lehet endogén ("belső") vagy exogén ("reaktív"). Az endogén depresszió okait általában nehezebb felismerni, mert bennünk rejtőznek. Ennek oka az agy kémiai környezetének egyensúlyhiánya, amely lehet veleszületett és az élet során szerzett is. Az ilyen típusú depressziót általában antidepresszánsokkal kezelik.

Az exogén depressziót külső tényezők okozhatják, például túlzott terhelés és a hosszan tartó stressz (például a kiégés depresszióba fordulhat), nehéz életesemények vagy trauma. A depresszió lefolyása azonban általában hasonló, függetlenül attól, hogy a betegség honnan származik.
A depresszió enyhe, közepes és súlyos formákra is felosztható. Kezeletlen depresszió esetén a beteg állapota romlik, a depressziós állapotok elmélyülnek. Az ilyen állapotok következménye lehet önmaga és szerettei teljes elhanyagolása vagy az életkedv elvesztése.

Mik a depresszió tünetei?

A depresszió leggyakoribb tünete a rossz hangulat, a fáradtság és az érdeklődés elvesztése olyan dolgok iránt, amelyek korábban boldoggá tettek bennünket. A depresszióban szenvedők gyakran alvászavart, testsúly- és étvágyváltozást is tapasztalnak, önvádhoz, kétségbeeséshez vezető gondolatok is megjelennek.

A depresszív állapotok általában reggel a legintenzívebbek.

A depresszió fizikai megnyilvánulásai

A mély szomorúság mellett a depresszió gyakran pszichoszomatikusan is megnyilvánul. A depresszió leggyakoribb fizikai megnyilvánulásai a következők:

 • szorító érzés és nyomás a mellkasban
 • fájdalom a végtagokban és a testben
 • emésztési problémák
 • tikkek és nyugtalanság a testben
 • remegés
 • rossz egyensúly
 • magas vérnyomás és pulzusszám
 • hőhullámok

A különbség a depresszió és a rossz hangulat között

Azt megszokhattuk, hogy a rossz hangulatot depressziónak nevezzük, nem ismerjük fel a szezonális depressziót, nem különböztetjük meg a párkapcsolati depressziót a magánytól. Gyakran csak hangulatingadozásokról van szó, amelyek előbb-utóbb stabilizálódnak. A rossz hangulat persze nem kellemes, de nem kell tartanunk tőle. Az egészséges ember pszichéjének természetes velejárója.

De ha úgy érzed, hogy szokatlanul sokáig tart, és életminőségednek rovására foglal el helyet az életedben, akkor ez lehet a depresszió első jele. Ebben a szakaszban a pszichológussal, pszichoterapeutával való beszélgetés üdvözlendő megkönnyebbülést hozhat, és segíthet eligazodni egy nehéz helyzetben. Így megtudhatod, hogy depressziód klinikai jellegű-e, azaz diagnosztizálható-e.

Honnan tudhatom, hogy depresszióban szenvedek?

A megbízható diagnózist mindig szakember állítja fel pszichológiai tesztek segítségével. Leggyakrabban klinikai pszichológus, pszichiáter. A pszichológiai tesztek és egy interjú alapján megállapítja a diagnózist, és megbeszéli a megfelelő kezelést a klienssel. Ez az eljárás elsősorban a depresszió súlyosabb formáira vonatkozik. Enyhébb nehézségek esetén pszichológus is segíthet egy tanácsadó folyamat keretében.

Egy gyors és megbízható online teszttel is próbára teheted magad. A PHQ-9 teszt kilenc kérdésből áll, és a terapeuták a depresszió tüneteinek kimutatására használják a klinikai gyakorlatban.

Töltsd ki ingyenes depresszió tesztünket.

Depresszió kezelése – mit tegyek, ha depressziós vagyok?

A depresszió kezelése egyéni folyamat. A depresszió súlyosságától függően tanácsadást, pszichoterápiát, gyógyszeres kezelést (jellemzően antidepresszánsokat) vagy ezek kombinációját alkalmazzák. Ha a depresszió első jeleit tapasztalod, keresd meg a módját, hogy enyhítsd a tüneteket, legalább addig, amíg nem lesz lehetőséged szakemberhez fordulni. Javasoljuk, hogy próbálj ki néhány jól bevált tippet a depresszió kezelésére:

1. Állítsd be az ébrenlét és az alvás ritmusát

Alakíts ki egy rendszeres rutint, amihez kellhet egy kis idő, mire megszokod, de ami végső soron pozitívan hat a depresszív állapotokért részben felelős hormonszintre. Vezess be egészséges életmódot, lehetőleg kerüld az alkoholt és a koffeint.

2. Bízz meg egy szeretett emberben

Egy bizalmas beszélgetés megszabadíthat a magány nyomasztó érzésétől. A támogatáson kívül a másik személy biztosan teret ad számodra, hogy rendezd azokat a gondolatokat, amelyek az elméd csendjében elviselhetetlennek tűnnek. Hasonló lehetőséget nyújt egy online ülés, ami nagyon rövid időn belül a rendelkezésedre áll, és ahol kapcsolatba léphetsz egy közvetlenül ezekre a mentális nehézségekre szakosodott pszichológussal.

3. Próbáld ki a mozgást, a relaxációt vagy a masszázst

Ahogy az elme hat a testre, úgy hat a test az elmére. Érzékszerveid kellemes stimulálásával a depressziót kísérő lelki feszültséget is oldod. Az interneten számos irányított relaxációs tréninget találhatsz, kényeztetheted magad aromaterápiával vagy könnyű fizikai aktivitással.

Mi a szülés utáni depresszió és mi okozza?

A szülés utáni depressziót még azok a nők is átélhetik, akik eddig lelkileg kiegyensúlyozottnak érezték magukat, és nem szenvedtek jelentős hangulati ingadozásoktól várandósságuk során. Az egyik lehetséges ok a nemi hormonok megváltozott szintje, jelen esetben az ösztrogéneké.

Az ösztrogénszint a szülés után meredeken csökken, és tovább ingadozik a szoptatási időszakban. Kölcsönhatásai révén a biokémiai folyamatok szintjén megnő a depressziós állapotok kockázata.

Egyéb kiváltó tényezők közé tartozik a bioritmusok és általában az alvás megzavarása. Ebben az időszakban a nők napról napra elveszítik a rendszeres alvás lehetőségét, és az egész napi rutinjuk megváltozik, hisz az a baba szükségleteinek van alárendelve.

Nem segít a társadalmi elszigeteltség sem, amely sok nő számára megterhelő lehet. Ami a pszichológiai tényezőket illeti, gyakran nem segítenek a rögződött gondolatok. Ezek egyike lehet például az a meggyőződés, hogy a segítségkérés a gyengeség jele.

deprese.webp

Hogyan nyilvánul meg a szülés utáni depresszió?

A szülés utáni depresszió megjelenhet közvetlenül a gyermek születése után, de a jóval később is. A depresszió terhes nőknél is előfordulhat.

A szülés utáni depresszió tünetei a következők :

 • szomorúság
 • kimerültség
 • fásultság
 • félelem vagy szorongás
 • ingerlékenység
 • pesszimizmus
 • alacsony önbizalom
 • bűntudat
 • az érzés, hogy nem tud gondoskodni a gyermekéről
 • könnyelműség
 • a saját test gyűlölete

Mi a laktációs pszichózis és mik a tünetei?

A szoptatás vagy a szülés utáni pszichózis a szülés utáni depresszió súlyosabb formája. Leggyakrabban közvetlenül a szülés után vagy az első két hétben jelentkezik, de a születést követő két hónapon belül is megjelenhet.

A laktációs pszichózis tünetei a következők:

 • elveszti a kapcsolatot a valósággal
 • hallucinációk vagy téveszmék
 • ingerlékenység, agresszivitás
 • kontrollálhatatlan szorongás
 • rémálmok, álmatlanság
 • öngyilkossági gondolatok
 • táplálkozási zavarok
 • memóriazavarok

A laktációs pszichózis esetén nagyon fontos az azonnali kezelés, mivel az anya gyakran teljesen elveszíti gyermeke gondozásának képességét. Az időben történő kezeléssel, általában gyógyszeres segítséggel vagy akár kórházi tartózkodással azonban a pszichózis tünetei általában gyorsan enyhülnek.

Mi az a bipoláris zavar?

A bipoláris affektív zavar olyan mentális betegség, amelyben eufórikus és mély depressziós állapotok váltják egymást. Depressziós szakaszban egy személy hajlamos lehet önkárosító tevékenységre vagy akár öngyilkossági kísérletre.

A mániás időszak eseménytelennek vagy kellemesnek tűnhet, de előfordulhat, hogy a szenvedő nem tudja teljesen kontrollálni a tetteit, és meg kell küzdenie annak következményeivel.

Ennek a betegségnek a gyanúja esetén pszichiátert kell felkeresni, aki megfelelő gyógyszert tud felírni. A kezelést pszichoterápiával kombinálják.

Hogyan lehet segíteni egy depressziós embernek?

Előfordulhat, hogy néhány depressziós betegségben szenvedő ember nem veszi észre, hogy depresszióban szenved – ezt rossz hangulatnak nevezi, és várja, amíg elmúlik. Alternatív megoldásként nem akarják beismerni problémáikat, vagy félnek segítséget kérni.

Ha azt gyanítod, hogy egy közeli személy depresszióban szenved, közelítsd meg a helyzetet érzékenyen. Az ilyen embernek leginkább támogatásra és empátiára van szüksége. Ha lehetséges, segíts neki tartani a napi rutint, és hozz létre egy biztonságos teret, ahol nem kell félnie beszélni az érzéseiről. Vesd fel a szakmai segítség témáját is, próbálj meg úgy beszélni róla, hogy egyértelmű legyen, semmiképpen sem ítéled el, ellenkezőleg, hasznosnak tartod.

Arra is jó számítani, hogy a depresszióban szenvedő szeretett személy viselkedése eltérhet attól, amit megszoktál. Ne keseredj el attól, hogy minden tőled telhetőt megteszel, hogy segíts szerettednek, és úgy tűnik, hogy nem értékeli ezt. Lehetséges, hogy a depresszió olyan szakaszában van, amikor egyszerűen nem tudja értékelni, és ez eltart egy ideig. De hidd el, hogy sokkal könnyebbé teheti a depresszióból való kiútját.

Tölts ki egy depresszió tesztet

Egy gyors és megbízható online teszttel is próbára teheted magad. A PHQ-9 teszt kilenc kérdésből áll. A pszichoterapeuták a depresszió tüneteinek kimutatására használják a klinikai gyakorlatban.

Valódi történet egy depressziós kliensről, és arról, hogy a pszichoterápia hogyan segített rajta

„Minden tavasszal ugyanúgy érzem magam, kimerülten és élettelenül. A sok alvás, a béke és a magány általában segít. De ez idén valahogy nem volt elég. Teltek a hetek, és inkább rosszabbul éreztem magam, mint jobban. Fokozatosan kezdett gondot okozni a lakás elhagyása vagy a munkába járás, csak akkor mentem bevásárolni, ha feltétlenül szükséges volt, de a legrosszabb az volt, hogy a saját családom előtt úgy tettem, mintha minden rendben lenne. Egyszer csak tudatosult bennem, hogy nem bírok tovább így működni. Hálás vagyok az online pszichoterápia lehetőségének, mert bizony sokkal nehezebb lenne felülkerekednem magamon és elindulni otthonról. A pszichoterápia során egy lényeges dolgot sikerült felfednem - azt, hogy rengeteg felelősséggel töltöttem meg az életemet, ami már régóta nem hozott örömet vagy értelmet. Ezalatt sok mindent átértékeltem, és bár sok munka áll még előttem, hosszú idő után végre újra érzem az energiát és az életkedvet."

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna