Hogyan segíthet a pszichológiai konzultáció és a terápia a gyermeknevelésben?

A gyermeknevelés az egyik legszebb és egyben legnagyobb kihívást jelentő feladat az életben. Amikor nevelési stílusunkat keressük, gyakran abból indulunk ki, hogy milyen volt otthon, amikor kicsik voltunk. Legjobb esetben megismételjük, ami tetszett, rosszabb esetben pedig tudjuk, hogy mit nem akarunk megtenni. A konzultáció segíthet megtalálni az optimális szülői stílust.

Ó, gyereknevelés. Hogyan kell csinálni?

„Oh, Parenting” – ez a címe Laura Markham könyvének, aki más szerzőkkel ellentétben arról ír, hogyan változtassuk meg saját szülői magatartásunkat, és hogyan fejleszthetjük gyermekeinket az általunk kívánt irányba. Egy ilyen könyv olvasása jó kezdet a felelős szülői nevelés felé vezető úton, de nem mindig elég. Rendben van, ha elmész pszichológushoz, és konzultálsz arról, hogyan kell eljárni bizonyos nevelési helyzetekben.

 

Hogyan építsünk kapcsolatunkat a gyerekekkel?

Minden gyereknek szüksége van szeretetre. Minél több szeretetet mutatunk ki gyermekünk felé, annál jobban erősítjük a bizalmat közöttünk és elmélyítjük kapcsolatunkat. Több törődés, érdeklődés és figyelem, kevesebb büntetést és konfliktust jelent gyermekkorban és későbbi életkorban. Keress és fedezz fel olyan helyzeteket, amelyekben te és szeretteid jól érzitek magatokat, és tudatosan teremtsetek több ilyen lehetőséget.

Melyek a leggyakoribb problémák a családban?

Minden családban adódhatnak olyan problémák, amelyek megzavarják az egyes családtagok közötti kapcsolatokat. A családban a leggyakoribb problémák közé tartoznak a szülők közötti veszekedések, amelyek esetleg szakítással vagy válással végződhetnek, családon belüli erőszak, elhanyagolás, testvérekkel kapcsolatos problémák, anyagi nehézségek, nehéz kapcsolat a szülő új partnerével stb. Fontos, hogy ezeket a problémákat időben kezeljük, hogy minimalizáljuk a hosszú távú problémákat okozó negatív következményeket.   

hedepy-natalie-1-w

Hogyan lehet megoldani a problémákat a családban?

Minden probléma megoldható. Kulcsfontosságú, hogy ne figyelmen kívül hagyjuk a problémát, hanem mielőbb megnevezzük és közösen, családdal megoldjuk. Hasznos lehet ebből a szempontból a családi pszichoterápia, ahol az egyes családtagok (akik érintett a probléma) vagy az egész család dolgozik szakemberrel a fejlesztésért. Viszont magánszemélyként is tudok szakszerű segítséget kérni. Bár a többi családtagot nem tudom megváltoztatni, magamat befolyásolhatom, hogyan élem meg a családban történteket, hogyan reagálok rá, és hogyan tudok egy egészségesebb és boldogabb családon belüli működés felé haladni.

 

Hogyan lehet megoldani a gyerekekkel kapcsolatos problémákat?

Előbb-utóbb előfordulhat, hogy nem értjük meg gyermekeinket, és problémák merülhetnek fel. Természetes, hogy először azt gondoljuk, hogy valami elromlott, a gyermekünk nem az, akinek gondoltuk, vagy elhanyagoltunk valamit. Könnyű haragudni a gyerekre, és helyreigazítást akarni. Ennek ellenére úgy kell tekinteni a gyerekekkel kapcsolatos problémákra, mint az egész családrendszer problémájára. A gyerekek nem szándékosan viselkednek rosszul, és gyakran csak arról van szó, hogy nem tudják, hogyan reagáljanak jobban egy adott helyzetre. A probléma sikeres megküzdésének kulcsa a gyermek és a szülő közötti bizalom és kapcsolatuk köteléke.

 

Hogyan segíthet az online tanácsadás a családi kapcsolatokban?

Különösen hasznos lehet a folyamat elején, amikor azt vesszük észre, hogy a családi kapcsolatok valahogy bonyolódnak, kihűlnek. Egy szakértővel való találkozás új perspektívákat adhat a helyzetről, lehetséges megoldásokat kínálhat, és inspirálhat bennünket, hogy kommunikáljuk kapcsolatainban más családtagokkal.

Egy kliens valódi története, és hogy hogyan segített neki a terápia:

Teljesen kimerültem. Nem így képzeltem el az anyaságot – nem alszom az éjszakai szoptatás miatt, idegeskedek az állandóan síró fiam miatt, egy halom pelenkát és edényt takarítok fel állandóan, és nincs időm magamra. A terapeuta segített rájönni, hogy nagyon magas követelményeket támasztok magammal szemben, és nem engedem meg magamnak a pihenést. Meg kellett tanulnom időt szakítani a kikapcsolódásra, még akkor is, ha rendetlenség van otthon, és nem arra törekednem, hogy tökéletes anya legyek. Már tudom, hogy elég „csak” jó anyának lenni. “

Próbáld ki a pszichológiai konzultációt videohíváson keresztül

Keresd fel a szülői nevelésre specializálódott szakembereket
Dr. Maczák Viktória (5000+ óra gyakorlat)
DEPRESSZIÓ KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK SZORONGÁS
Ellenőrzött szakmai képzés
„Életünk során mindannyian kerülünk olyan helyzetbe mikor ránkférne a segítség. Olyan problémamegoldó technikákat ajánlok, melyek csökkentik a feszültséget és javítják a hangulatot.“
17 900 HUF / ülés
Tatai Csilla (1500+ óra gyakorlat)
KAPCSOLATOK ÉTKEZÉSI NEHÉZSÉGEK PSZICHOSZOMATIKUS ÉLETESEMÉNYEK
Ellenőrzött szakmai képzés
„Segítő szakemberként empatikus odafordulással, bizalomteljes légkört kialakítva igyekszem támogatni a hozzám fordulókat.“
13 900 HUF / ülés
Győry Lívia (300+ óra gyakorlat)
KAPCSOLATOK SZÜLŐSÉG ÉLETESEMÉNYEK TRAUMA
Ellenőrzött szakmai képzés
„Ne félj a változtatástól! Minden út az első lépéssel kezdődik. Ha jól sikerül elégedettebb leszel, ha nem sikerül, gazdagabb leszel egy tapasztalattal.“
11 900 HUF / ülés

Segítségkérésen gondolkodsz?

Ebben az esetben egy próbát megér