Energialöket, tavaszi fáradtság, vagy akár depresszió – mindenféle lehetőség van. Milyen pszichológiai hatásai vannak a tavasznak?

Energialöket, tavaszi fáradtság, vagy akár depresszió – mindenféle lehetőség van. Milyen pszichológiai hatásai vannak a tavasznak?


Cikk megosztása

Testünk a természet ciklusaihoz kapcsolódik. Nem csoda, hogy nappal tele vagyunk energiával, éjszakára pedig kimerülünk. Az évszakok is óriási hatással vannak testünkre és lelkünkre.

Milyen pszichológiai hatásai vannak ránk a tavasznak? Miért váltja néha a tavaszi letargia az energikusságát, és hogyan használhatjuk a természet ébredését lelki egészségünk javára?

A nap regenerál bennünket, de a tavaszi fáradtságtól nem feltétlen ment meg.

Sok kutatás megerősíti a napfény hatását a pszichére. Nem kell azonban bizonyítékokat keresned a tudományos irodalomban; egyszerűen figyeld meg a tested. Nemhiába, a napot gyakran természetes antidepresszánsnak nevezik (bár semmiképpen sem helyettesíti a hagyományos terápiákat súlyos mentális állapotok esetén).

slunko ve tváři

Annak ellenére, hogy szívesen iszunk egy kávét a kertben vagy heverünk a fűben, a tavasz időnként letargiát és rossz hangulatot hozhat inkább, mint életerőt.

Ennek többféle magyarázata lehet, beleértve:

  • Szervezetünknek fel kell épülnie a téli félálomból, amikor sötétben ébredünk, kevés időt töltünk kint, és kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. Nincs gombunk, amivel a testünket tavaszi üzemmódba tudnánk kapcsolni, így egy hosszú tél után tavaszi fáradtság is betörhet.
  • Lehet, hogy belekapaszkodtál a tavaszba és nagy elvárásaid vannak vele szemben. Néhány napsütéses pólós nap után azonban visszatért a fagy vagy az eső, és teljesen tönkreteszi a hangulatod. Ennek eredményeként az energiaszinted még alacsonyabbra eshet, mint a tél vége felé volt.
  • Vagy esetleg annyira lelkesen és grandiózus szándékkal vágtál bele a tavaszba, hogy túlterhelted a szervezetedet és az nem bírta. A hibernált állapotból való kiugrás és a kemény edzés a fürdőruha szezonra, az egész lakás kitakarítása és az első grillezés a vendégekkel teljesen kimeríthet.

Hogyan kezeljük a tavaszi fáradtságot

A tavaszi fáradtság a hosszú tél következménye, és évente a lakosság egynegyedét érinti, a nőket valamivel jobban. Ez nem betegség, hanem szervezetünk reakciója a több hónapos napfényhiányra, a szabadban való mozgásra és így tovább.

jarní únava

 Ennek eredményeként semmi sem segít jobban a tavaszi fáradtság ellen, mint a saját testedre való odafigyelés:

  • szánj rá több időt és menj ki a napra. Nem kell azonnal sportolni, ha nincs rá energiád. A hosszú séta is élvezetes lehet.
  • Használd ki a szupermarket egyre zöldebb polcait és tölts fel a készleteid friss gyümölccsel és zöldséggel. Egy színes turmix vagy gyümölcssaláta feldobja a napot.
  • Aludj annyit, amennyit a szervezeted megkíván. Ne légy túl kemény magaddal szemben; hamarosan tele leszel energiával, és képes leszel minden tervedet megvalósítani. Napi hét óra az abszolút minimum. Az alváshiány negatív hatással van ránk és mentális egészségünkre.
  • Integrálni is lehet táplálék-kiegészítőket is. Kimerült szervezetünkből hiányozhat az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin, a magnézium és a vas a tél után.

Mi van, ha ez több, mint a tavaszi fáradtság?

Úgy érzed, hogy a tavaszi letargiád több mint néhány hétig tart? Akkor ne utasítsd el a lehetőséget; ez komolyabb probléma jele is lehet. A legrosszabb esetben mondjuk a krónikus fáradtság szindrómáé.

Arról is tudunk egy keveset, hogy tavasszal, akárcsak ősszel, hajlamosabbak vagyunk depresszióra vagy egyéb hangulati zavarokra. A „tavaszi depresszió” fogalmát használjuk ebben az időszakban.

Ha érzelmileg, mentálisan nem érzed jól magad, ne félj segítséget kérni. Egy hozzáértő szakember segíthet a megoldások megtalálásában és az élet élvezetének visszanyerésében. A Hedepynél több képzett pszichológust és terapeutát találsz, és otthonod kényelméből csatlakozhatsz az ülésekhez.

deprese.webp

A tavasz, mint új kezdet

A természet körforgásának új szakasza életünk új szakaszaira hív bennünket. A tavasz ideális évszak az újrakezdéshez. Ez motivál bennünket, és elősegítheti a változás iránti vágy érzését. Ez magában foglalhatja a dohányzás abbahagyását, rendszeres testmozgás elkezdését vagy meditáció gyakorlását. A tavasz azonban ezzel együtt arra is ösztönözhet bennünket, hogy foglalkozzunk a korábban figyelmen kívül hagyott, halogatott aggályokkal. Például családi vagy párkapcsolati problémákkal.

Bármilyen változtatást tervezel, légy kedves magaddal, és kerüld a túl magas elvárásokat. Ez az egyetlen módja annak, hogy mosolyogva és életerővel érkezz meg a célodhoz.

Foglaljon időpontot online ülésre ha szeretnél továbblépni életed olyan régóta megoldatlan nehézségein, amelyek rontják mentális jólétedet. Az első ülésre akár már holnap is sor kerülhet.

Töltsd ki ezt a gyors tesztet és három szakembert ajánlunk neked, akik a leginkább megfelelőek lehetnek a számodra.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna