Nőnek lenni komoly kihívás lehet. Hogyan lehet könnyebbé tenni?

Nőnek lenni komoly kihívás lehet. Hogyan lehet könnyebbé tenni?


Cikk megosztása

Nőnek lenni csodás. De néha elég nehéz is. Rengeteg elvárást jelent a körülöttünk lévők részéről, kéretlen életvezetési tanácsokat és nem megfelelő megjegyzéseket kapunk gyakran nem csak a külsőnkre. Mindannyian tudjuk miről van szó. Ez a cikk mindazoknak szól, akik néha úgy érzik, ez túl sok nekik. Hogy elveszítik önmagukat. Tanácsot adunk, hogyan kezeld a környezetedben élők elvárásait, és tedd élvezetesebbé a nőiséged.

Társ, anya, lány, kolléga, barát…

Sok szerepünk van az életben, amelyek nagy elvárásokat támasztanak. Mi, nők pedig igyekszünk 100%-osan teljesíteni ezeket. Szerető partnerek akarunk lenni, akik megteremtik az otthon melegét, anyák, akik a legjobbat adják gyermekeiknek, lányok, akik nem felejtik el szüleiket, kollégák, akik nagyszerű munkát végeznek… És folytathatnánk.

Ezen kívül igyekszünk magunkra is vigyázni, hogy fittek, egészségesek és ápoltak legyünk. A megjelenésünkkel szemben is nagyok az elvárások. Egy nőnek szépnek kell lennie.

žena si píše deník

És mégis mi gyakran úgy érezzük, hogy nem teszünk „eleget”. Hogy keményebben kellene próbálkoznunk, többre törekednünk… Honnan jön ez az érzés? Miért alapozzuk olyan gyakran önértékelésünket arra, amit (nem) teszünk? Nincs erre szükség.

Amikor legközelebb elkezded hibáztatni magad azért, amit nem tettél meg vagy nem tudtál megtenni, próbáld meg abbahagyni. Szánj egy percet magadra, vegyél nyugodtan egy mély lélegzetet, és ismerd fel mindazt, amit mostanában megtettél, elértél, megvalósítottál. A legkisebb sikereket is. Nem is kevés, igaz?

Sokszor magunkkal szemben támasztjuk a legmagasabb elvárásokat

Igen, az életben betöltött szerepünk elvárásokat hordoz magában. Azonban sokszor még magasabb követelményeket támasztunk magunkkal szemben, mint a körülöttünk lévőkkel. Tanulmány bizonyítja, hogy mi nők hajlamosak vagyunk a perfekcionizmusra. Keményebbek vagyunk egymással. Szeretnénk a legjobb anyukák, partnerek és barátok lenni, rendben tartani a házat, kerülni a sült krumplit és a chipseket, úgy nézni ki, mint egy divatlap főszereplője, és így tovább.

De ez egyszerűen nem lehetséges, még akkor sem, ha a hirdetések és a közösségi oldalak szerint néha annak tűnik. Még azok a nők sem, akikre felnézel az interneten, nem tudnak mindent mindig egyedül megcsinálni, és nem is kell. Talán sikerül rendszeresen tornázniuk, főzni maguknak, de nincs gyerekük, vagy a nagymamájuk foglalkozik velük napi szinten. Vagy sikerül felépíteniük saját vállalkozásukat, és látni fogod őket az interneten, de magánéletük néhol félresiklott, és nem tölthetnek annyi időt szeretteikkel. Soha nem látjuk az ilyen helyzetekben a teljes kontextust.

Hogyan teheted kellemesebbé az életed nőként

Ha legalább egy kicsit megismerted magad a fenti sorokban, négy tippünk van számodra, hogyan teheted kellemesebbé női szerepedet.

Légy kedves magadhoz és változtasd meg a belső monológod.

Próbáld meg néha megfigyelni, hogyan beszélsz magaddal. Milyen üzeneteket hagysz magadnak az elmédben? Amikor a tükörbe nézel, arra gondolsz, hogy “megint így nézek ki” vagy “jajj, a ráncaim”? Ha valami nem sikerül, azt gondolod, hogy “már megint elrontottam”? Ha egy barátod így beszélne veled, valószínűleg nem nagyon szeretnéd látni. Viszont magadnak mégis megengeded, pedig a nap 24 óráját önmagaddal töltöd.

Legyél tehát a saját legjobb barátod és az ítéletek helyett mondj magadnak valami pozitívat, kedveset. Ez egy nagyszerű önszeretet tréning. Lehet, hogy eleinte nehéz lesz találni valamit, szóval képzeld el, mit mondana neked a barátod, nővéred vagy anyukád ebben a pillanatban.

sebepéče

Dolgozz az önbizalmadon, és ne hagyd, hogy elveszni az álmaid

Nekünk, nőknek a génjeinkben van az önbecsmérlésre való hajlam. Ezt tanulmányok is bizonyítják. Folyamatosan kételkedünk önmagunkban, és kínozzuk magunkat minden hibáért. Pedig valójában sokkal erősebbek és tehetségesebbek vagyunk, mint gondolnánk.

De az önmagunk alábecsülése gyakran távol tart bennünket álmainktól. Úgy tűnik számunkra, hogy nem tudnánk elérni, kezelni őket. Hogy túl nagy falatot jelentenének nekünk. Vagy hogy nem is érdemeljük meg őket. És így nem is engedjük meg magunknak, hogy igazán nagyot álmodjunk, vagy folyton csak halogatjuk az álmainkat. _Amikor ezt megtanulom, mikor keresek elég pénzt a megfelelő felszereléshez, amikor nagyobbak a gyerekek, amikor_… Ne hagyd hogy az alacsony önbizalmad megfosszon az álmaidtól. Dolgozz rajta, és engedd meg magadnak, hogy megvalósítsd azt, amire igazán vágysz.

Nők a nők mellett – tartsunk össze

Nőként gyakran hallasz ítéleteket a környezetedtől. A frizurád jobb volt korábban. Biztos terhes vagy, kicsit nő a pocakod. Te tényleg nem akarsz gyereket? Miért költesz annyit? Miért nem mész már férjhez? Ezekből is bőségesen találkozhatunk példákkal a közösségi oldalakon.

De tényleg mindannyian a tőlünk telhető legjobbat, vagy amit az adott pillanatban annak hiszünk, tesszük az adott pillanatban. Ahelyett, hogy ítélkeznénk egymás felett, tartsunk össze. Te magad is biztosan tudod, mennyire fájhat, ha egy nem megfelelő megjegyzés rosszkor talál meg. Álljunk ki egymásért és ne hagyjuk, hogy mások ítéljék meg megjelenésünket, életmódunkat, döntéseinket. Mindannyian mások vagyunk, másként élünk, és végül is ez adja a világ szépségét.

ženy drží při sobě

Kérj segítséget

Perfekcionizmusunk gyakran összefügg azzal a gondolattal, hogy mindent nekünk kell megtennünk. Nem fogunk segítséget kérni a partnerünktől, és nem zavarjuk anyukánkat, barátnőnket, aki a város másik oldalán él. Ezért dolgozunk, a körülöttünk lévőkkel foglalkozunk, takarítunk, főzünk, vásárolunk stb… De csak szenvedünk ettől a szuperhősi szereptől. És ez nem oké.

Mindig feszültséggel telinek és túlterheltnek lenni nem erény. Nem kell minden felelősséget magadra vállalnod. Ha párod vagy családod nem tud segíteni, kérj segítséget takarításhoz vagy nyugodtan rendelj vacsorát egy étteremből. Teljesen rendben van. Neked és a jóllétednek kell az első helyen állnia, mert ha magadra nem figyelsz oda, később nem tudsz ott lenni mások számára sem.

Ha túl sok számodra a jelenlegi helyzeted és egyedül nem tudsz kilábalni belőle, akkor segíthetnek online konzultációk. A pszichológussal közösen megvizsgálhatod a probléma lényegét, amely lehet az önértékelés, vagy esetleg a múltból származó minták, tapasztalatok. Együtt megtaláljátok az utat a felesleges stressz és állandó kapkodás nélküli élethez. Még akkor is, ha ez most lehetetlennek tűnik számodra, hisz megérdemled!

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna