Öngyilkossági gondolatok: iránytű a kiúthoz

Öngyilkossági gondolatok: iránytű a kiúthoz


Cikk megosztása

Téged vagy valakit az életedben öngyilkossági gondolatok kísérnek? Akkor nagyon jó, hogy itt vagy, és kérlek, olvass tovább. Van kiút. Tanácsot adunk, hogy mit tehetsz mindkét helyzetben.

Ha öngyilkossági gondolataid támadnak

Annak ellenére, hogy jelenleg erős fájdalmat tapasztalsz, amely elviselhetetlennek tűnik, mindig van kiút. Megtanulhatod, hogyan kezeld az öngyilkossági gondolatokat és hogyan győzd le a fájdalmat. De fontos, hogy valakinek elmondd ezt, és ne legyél egyedül. Mindig vannak emberek, akik hajlandóak segíteni.

Mi a teendő most, ha vészhelyzet van

Ha sértetted magad, vagy éppen ezen gondolkozol, ne várj, hívd a 112-t. Vagy menj oda a legközelebbi személyhez, és kérd meg, hogy hívja fel őket ő.

Ez nem azt jelenti, hogy gyenge vagy. Egyszerűen több fájdalmat tapasztalsz, mint amennyit most el tudsz viselni. Ez nem lesz örökké így. Az érzelmeid mindig változnak. Lehet, hogy egy hét múlva újra másképp érzed magad. A sorsod a te kezedben van, csak egy tapasztalt segítőre van szükséged, aki eligazít a sötétségből kivezető úton.

Návrh bez názvu (5).jpg

Ne maradj egyedül

Amikor a legrosszabb helyzetben vagy, ne maradj egyedül. Ha van otthon veled valaki, menj oda hozzá és mondd meg neki, hogy nem vagy jól. Ha egyedül vagy, hívj fel valakit, aki közel áll hozzád. Nem kell egyből elmondanod, hogy öngyilkossági gondolataid támadnak.

Próbáld meg azt mondani például, hogy:

 • Nem érzem jól magam, beszélhetnénk egy percet?
 • Nem vagyok jól, átjönnél hozzám?
 • Nem érzem jól magam, lehetünk együtt egy kicsit?

Győződj meg róla, hogy biztonságban vagy

 • Tegyél távol a kezedből bármit, amivel árthatsz magadnak.
 • Menj a lehető legbiztonságosabb helyre.
 • Koncentrálj arra, hogy túléld a következő öt percet. Ha percről percre végzed a tevékenységeket, talán elviselhetőbb lesz minden. A legrosszabb gondolatok fél órán belül elmúlnak.
 • Engedd ki érzelmeid mozgással. Kapcsolj be hangos zenét és táncolj/ugrálj, topogj, üsd ököllel a párnád, papírokat tépj apróra. A takarítás is segíthet.
 • Kerüld az alkoholt és minden drogot.

Irányítsd a gondolataidat

 • Írj le néhány dolgot, amit már nagyon vársz. Ez lehet egy kedvenc étkezés, egy közeli emberrel való találkozás vagy egy kedvenc film megnézése.
 • Ezek egy részét azonnal tervezd be holnapra, és adj hozzá még néhány dolgot, amit holnap fogsz megtenni.
 • Gondolj azokra az emberekre, akik szeretnek téged. Hiányoznál nekik.
 • Ismételd magadban, hogy túl tudsz lépni ezeken az érzéseken. Rengeteg ember élt már át hasonló dolgokat, és most örülnek, hogy túl vannak rajta.
 • Fogadd el, hogy gondolataid egészségügyi problémáid következményei, és eltorzították az elmédet. Ezért most nem látod a kiutat. De van egy, és elérhető. Nincs más dolgod, mint segítséget kérni.

Ne tartsd magadban

Tudjuk, hogy most magányosnak érzed magad. Valószínűleg annyira felemésztettek a negatív érzelmek, hogy visszahúzódtál, és korlátoztad a kapcsolataid a körülötted lévőkkel. Úgy érzed, senki sem értene meg.

Igaz, hogy mások számára nem könnyű megérteni, min mész keresztül. De ez nem jelenti azt, hogy nem akarnak vagy nem tudnak segíteni. Már maga a megosztás csillapítja a fájdalmat.

Az öngyilkossági gondolatok leggyakrabban mély depresszió következményei, amely kezelhető. Még akkor is, ha olyan dolog történt az életedben, amivel most nem tudsz megbirkózni, van mód arra, hogy legyőzd és továbblépj.

ttt.jpg

Ha aggódsz valaki miatt

Úgy érzed, hogy valaki, aki közel áll hozzád, veszélyben lehet? De talán nem tudod, hogy kell egy ilyen mély és nehéz témát megnyitni. Mi van, ha tévedsz, és a legrosszabbra buzdítasz valakit a kérdéseiddel?

Természetes, hogy nem tudjuk biztosan, hogyan reagáljunk jól. De a beszéd mindig jobb, mint a csend. Bízz megérzéseidben, és vedd komolyan a figyelmeztető jeleket. Nem kell attól tartanod, hogy kérdéseiddel cselekvésre buzdítasz. Ne is gondolj arra, hogy felbosszantod a szeretett személyt. Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, az aggodalmad csak segíthet. A biztonság mindig az első.

Vannak, akik öngyilkossági gondolataikról beszélnek, de máskor kevésbé lehet felismerni az öngyilkosság figyelmeztető jeleit. Talán:

 • kétségbeesésről és az életkedv elvesztéséről beszél
 • nem törődik a dolgokkal, mint régen
 • elszigeteli magát környezetétől
 • érdekli a halál és a halál lehetőségei
 • nem gondoskodik magáról
 • azt mondja, hogy terhet jelent másoknak
 • anyagi javairól rendelkezik
 • hirtelen túlevés vagy éhezés áll fel
 • alvászavarai vannak

Hogyan lehet beszélni róla? Kérdezz

Elképzelhető, hogy szeretett személy segítséget szeretne, de fél azt kérni. Félnek a körülöttük lévők reakciójától. Szüksége van valakire kívülről, akinek megnyílik és aki megmutatja neki, hogy nem kell egyedül megküzdenie a gondolataival.

Keressen egy megfelelő helyzetet, ahol kettesben vagytok egy biztonságos helyen, és tegyél fel kérdéseket. Először tudd meg, hogyan érzik magukat:

 • Látom, hogy nehéz időszakon mész keresztül. Hogy érzed magad most?
 • Hogyan kezeled azt, ami most történik veled?

Ezután tegyél fel közvetlen kérdéseket:

 • Gondoltál már rá, hogy mindenről lemondj?
 • Gondoltál már arra, hogy árts magadnak?
 • Gondolkoztál már azon, hogy milyen lenne, ha kioltanád a saját életét?
 • Gondolkoztál már azon, hogyan csinálnád?

Az utolsó kérdés azért fontos, mert ha már megvan a terv, ébernek kell lenni, és a lehető leghamarabb segítséget kell kérni. Ha úgy érzed, hogy szeretted közvetlen veszélyben van, hogy kárt tehet önmagában, ne hagyd magára és hívd a 116 123-as elsősegélyt.

Ha valaki bevallja neked öngyilkossági gondolatait, csak maradj nyugodt, és ne mutasd ki a döbbenetedet. Vedd komolyan, hallgasd meg és mutass támogatást. Tudd meg, hogy a fenyegetés küszöbön áll-e.

bnda.jpg

Légy támasz

Bár lehet, hogy a másik nincs közvetlen veszélyben, az öngyilkossági gondolatok olyan súlyos problémák következményei, amelyekkel foglalkozni kell.

Mit kell tenni?

 • Motiváld őket arra, hogy kérjenek segítséget – segíts nekik szakmai segítséget találni. Egy személynek súlyos depresszióban vagy gyászban nincs akarata és energiája ezt egyedül megtenni. Elmehetsz egy krízisközpontba, fordulj pszichiáterhez vagy háziorvoshoz, aki már tud tanácsot adni a további teendőkről.
 • Ne próbáld kicsinyíteni a problémát – ettől a másik úgy érezheti, hogy az érzései nem fontosak vagy nem komolyak. Kerüld az olyan kifejezéseket, mint “Mindened megvan, amit csak akarhatsz” vagy_“Mit megadnának mások, hogy olyanok legyenek, mint te”_ és_“El fog múlni”_.
 • Légy támogató és hallgass – ahelyett, hogy olyan kérdéseket tennél fel, hogy: _“Mitől félsz?_” vagy _“Most hogyan segíthetek?_”
 • Nyugtasd meg, hogy jobb lesz – az öngyilkosságon gondolkodó személy nem lát kiutat nyomorúságából. Szóval nyugtasd meg őket, hogy van kiút, csak most nem látják. Csak segítséget kell kérni egy szakembertől, és elkezdeni a kezelést.
 • Soha ne ígérd meg, hogy soha senkinek nem beszélsz öngyilkossági gondolatairól – lehet, hogy muszáj lesz, és akkor árulásnak látná.
 • Próbáld meg megakadályozni az alkoholhoz, kábítószerekhez és minden olyan tárgyhoz való hozzáférést, amely árthat neki

Végül, de nem utolsósorban kérj segítséget saját magadnak is akár. Nagyon jó, hogy próbálsz segíteni, de gondolj a saját mentális egészségedre is. A pszichoterápia vagy a konzultáció segíthet megbirkózni ezzel a helyzettel. Az egész szituációt megbeszélheted egy szakemberrel, ő tanácsot ad, hogy mit tehetsz még, és ami a legfontosabb, hogyan kezeld mindezt. Talán a saját terápiás tapasztalatod készteti majd szeretteid arra, hogy szakszerű segítséget kérjenek.

A Hedepynél online konzultációt és terápiát kínálunk, és akár már másnapra foglalható ülés. Csak válassz a több mint 150 okleveles szakember közül.

Ne legyél egyedül.

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna