Az öröm megéléséhez meg kell ismerkednünk a szomorúsággal. A múlandóság annak a világnak a törvénye, amelybe beleszülettünk. A bánat képes lehet arra, hogy építse és formálja az életünket, hozzá tegyen a személyiségünkhöz. Nem szabad azonban megrekedni a fázisaiban. A bánatnak fontos szerepe van az életben és egy szakember pedig segíthet, hogy ne csak szenvedést hozzon.

Mi is pontosan a bánat?

A szomorúság alapvető érzelem. Néha minden ok nélkül megtapasztalhatjuk, máskor a testünket-lelkünket ért valamilyen erőszakos, komoly behatás eredménye. Mind testi szinten (a stresszhormonok termelődése által), mint lelki szinten (kellemetlen, fájdalmas érzelmi állapotként) megjelenik.

Milyen helyzeteket kísér leggyakrabban a gyász?

A gyász lehet valós események eredménye – a szeretteink elvesztése vagy a szakítás miatt érzett bánat. Néha azonban a képzeletünk is megteremtheti a bánat érzését, például azért, mert attól tartunk, elveszítjük a biztonságunkat, a munkahelyünket, a státuszunkat. Az élmény ilyenkor a képzelet szüleménye, a bánat azonban nagyon is valódi érzelem.

Mit jelent a gyász?

A gyász akkor jelentkezik, amikor elménk úgy dönt, hogy nincs okunk a harcra, és nincs lehetőségünk befolyásolni vagy megfordítani azt a helyzetet, amelyben éppen vagyunk. A gyász célja a szervezet lelassítása a korábbi stressz után. Ezért egy olyan teret hoz létre, amelyben feldolgozhatjuk a történteket, és egyben begyógyíthatjuk a sebeinket, és lassan visszaállíthatjuk életünket a normális kerékvágásba.

Hogyan győzzük le a szomorúságot, ha már megtapasztaltuk?

A gyásznak időre van szüksége. De a mai világ gyakran arra ösztönöz bennünket, hogy a lehető leggyorsabban szabaduljunk meg a gyásztól vagy egyéb kellemetlenségektől. Legfontosabb tanácsunk az,  hogy légy türelmes magaddal. A pszichoterápiás folyamat azonban segíthet a bánat levezetésében, mert egy szakértővel folytatott párbeszéd során lehetővé teszi, hogy “egészségesen éld meg” azt, és a jövőre olyan belső erőforrásokkal ruházd fel magad, amelyek segítségével könnyebben kezelheted a hasonló pillanatokat.

Mi a teendő, ha a gyász túl sokáig tart?

A gyász fontos jellemzője az, hogy egy idő után véget ér, elmúlik. Ha régi gyászokat hordozunk, vagy a belső bánat nem csillapodik, az valószínűleg az életminőség, sőt, az egészség rovására megy (a hosszan tartó gyász azt eredményezheti, hogy a szervezetben gyulladás alakul ki). Egy szakértővel folytatott beszélgetés akár online terápia, akár személyes találkozó formájában jó kezdet lehet olyan témákon való munkához, amelyeket az elme elzár, hogy megkíméljen a további fájdalomtól.

Hogyan segíthet a gyászban a pszichológiai konzultáció?

A szomorúságot nem kell kezelni, ez nem betegség, hanem annak bizonyítéka, hogy minden „a helyén van”. Kihívás azonban, hogy megtanuljunk vele dolgozni – megértsük a szerepét, igazságosan teret adjunk neki az életünkben, és lehetővé tegyük, hogy a segítőnk legyen, ne pedig az ellenség. Az online konzultáció végigvezet ezen a folyamaton. Szenvedés helyett segít meghozni a lehetőséget a növekedésre, és nem csak a szomorúságot, hanem az összes többi érzelmet is segít tudatosan átélni.

A kliens valódi története, és hogy hogyan segített neki a terápia:

“Nem akarok semmit tavasszal és ősszel, ingerültnek és energiátlannak érzem magam. Minél többet próbálok küzdeni ez ellen, annál rosszabb lesz a helyzetem. Soha nem jártam szakemberhez, mert nem szenvedek depressziótól, ezt tudtam. De aztán egy barátom azt mondta, hogy nem kell egyedül lennem, és elküldött a pszichoterapeutámhoz, és felbecsülhetetlen volt az az érzés, hogy valaki nem kicsinyli azt, amin keresztülmész, és nem akar garantált tanácsot eladni. Rájöttem, hogy a természethez hasonlóan néha le kell lassítanom, több időt kell töltenem azzal, ami boldoggá tesz, és ami a legfontosabb, hogy a szeretteimmel is beszélgessek a szükségleteimről. Most már nem félek a fájdalmaimtól, elfogadtam azt az életben, mint belső tanácsadómat, aki minden alkalommal megkopogtat a vállamon, amikor megfeledkezem magamról.”

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna