Furcsán hangozhat a magas vérnyomás vagy a húgyúti gyulladás kezelése pszichoterápiával. Ha azonban megvizsgáljuk a velünk kommunikáló testünk tüneteit, elkezdhetjük megérteni, mit is akar valójában közölni velünk. A konzultáció és a pszichoterápia egy olyan eszköz lehet, amely bátorságot ad a testünkre hallgatni.

Mi a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika egy olyan terület, amely a pszichénk és a testünk közötti összefüggéseket fedezi fel. A pszichét úgy képzelhetjük el, mint egy hatalmas teret, amely magában foglal mindent, amit gondolunk vagy átélünk, tapasztalatainkat. Minden elraktározódott bennünk, még ha nem is gondolunk rá, vagy nem is emlékszünk rá. Ráadásul, ha az ilyen élmények fenyegetőek (extrém stresszt okozhatnak szervezetünkben), akkor a harmónia megőrzésére irányuló vágyunk elnyomhatja ezeket az élményeket. Ebben a pillanatban a test aktiválódik, és annál erősebben reagál, minél jobban ellenállunk a természetes érzéseknek.

Mik a pszichoszomatikus betegségek okai?

Lehet, hogy veled is megtörtént, hogy a legrosszabb időpontban lettél beteg. Egy banális vírus elég ahhoz, hogy egy hétre megállítsa a munkakörhintát. A pszichoszomatika megnyilvánulásán keresztül megúsztuk azt az elviselhetetlen nyomást, amelyet mi magunk gyakoroltunk magunkra, vagy engedtük, hogy ránk nehezedjen. Más szervekhez és szervrendszerekhez hasonlóan az immunitás is érzelmeink hatására működik. A stressz lehet az egyik felelős a gyengüléséért. Néha a gondolataink is szerepet játszhatnak. Attól is függ, hogyan értelmezzük a nehéz helyzeteket. Hogyan beszélünk egymással, hogyan keretezzük a körülöttünk zajló eseményeket. Ez csökkentheti vagy növelheti a stresszt.

A pszichoszomatikus betegségek oka gyakran belső konfliktus. Azaz annak az eredménye, amire vágyunk, és amit elvárunk magunktól (amilyennek lennünk kell). Az adott példában ez lehet az a vágy, hogy újra gyerek legyek, és egy ideig ne kelljen semmit sem csinálnom, ami összeütközésbe kerül azzal a félelemmel, hogy mi lesz, ha nem sikerül mindent befejezni. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb pszichoszomatikus problémát különböző gondok kombinációja okozza, amelyek együttesen hosszú távú lelki megterhelést okoznak.

A pszichoszomatikus problémák leggyakoribb okai a következők:

Honnan tudhatom, hogy a betegségem pszichoszomatikus eredetű?

Lehet, hogy évek óta szenvedsz a fejfájástól. A rosszullétek néha súlyosbodnak, máskor pedig látszólag alábbhagynak. Az évek során számos vizsgálaton estél át, mindig negatív eredménnyel. Még saját magadban is kételkedhetsz. Teljesen egészségesnek kellene lenned. Szóval honnan ered a makacs fájdalom?

A pszichoszomatikus betegség jellemző tünetei:

 • hosszabb ideig tart (krónikus) - tünetek időnként enyhülnek, hogy később felerősödjenek
 • a szakorvosi vizsgálatok gyakran nem adnak pozitív eredményt, magyarázatot.

A pszichoszomatikus betegség ennek az ellenkezője is lehet. Az első pillanat, amikor jelentkezik egy előjel nélküli tünet, például egy rákos betegség vagy egy pár, aki meddőséggel szembesül.

Melyek a leggyakoribb pszichoszomatikus betegségek?

Az egyes betegségek eredete, kialakulása és lefolyása különböző mértékben összefügg pszichénkkel. Ugyanakkor minden nehézség hatással van életünkre, annak minden szintjén (testi, lelki, szociális és lelki).

Gyakoriak lehetnek például a különböző testrészek fájdalmai (migrén, végtag-, ízületi fájdalom, fájdalmas mozgás, fogfájás stb.). A krónikus pszichoszomatikus betegségek közé tartozik az asztma, a rheumatoid arthritis, az atópiás ekcéma, az allergia vagy a Crohn-betegség.

Az, hogy a test melyik része mutat tünetet, összefügghet a funkciójával, de szimbolikus jelentéssel is bírhat, amely egy adott emlékhez vagy korábbi tapasztalathoz köthető.

Fájdalom és pszichoszomatika

A pszichológiai problémák – lelki megerőltetés, stressz vagy szorongás – különféle fájdalmakat okozhatnak, különösen a hosszú távúak. Ezeket az okokat pszichoszomatikusnak nevezzük, és az egész szervezetünkben megnyilvánulnak. Felsoroltunk néhányat közülük:

Hátproblémák

A hátfájást nem csak fizikai okok okozzák, hanem pszichés okok is. A hátfájás belső feszültség vagy stressz következménye lehet. A hát gyakran raktára érzéseinknek, érzelmeinknek és állapotainknak, amelyek fájdalmat okoztak nekünk.

Bőrproblémák

A bőrproblémákat általában a fokozott stressz okozza, de az önbizalomhiány is közrejátszhat ezekben. Ez a pszichoszomatikus betegség már csecsemőnél is megnyilvánulhat, akiknél a szoptatás abbahagyása után ekcéma alakulhat ki.

Az atópiás ekcéma különböző okok miatt alakulhat ki, beleértve a hosszú távú pszichológiai problémákat is. Az ekcéma gyakran fordul elő gyermekeknél.

Egyéb bőrpszichoszomatikus problémák a következők:

 • pattanás
 • atópiás ekcéma
 • árpa a szem körül
 • pikkelysömör
 • herpesz

Légzési gondok

A pszichoszomatikus eredetű légzési nehézségek annak jelei lehetnek, hogy valami fojtogat minket az életben. Lehet ez egy egészségtelen kapcsolat, egy olyan munka, amit nem szeretünk, vagy valami, amitől régóta félünk.

A pszichoszomatikus légzési problémák a következők:

 • asztma és asztmás rohamok
 • köhögés
 • hörghurut
 • mellkasi nyomás

Emésztési nehézség

Számos emésztési problémát is a lelki diszkomfortnak tulajdoníthatunk. Ezek a problémák a mások szükségleteinek a sajátokkal szembeni előtérbe helyezése, mások igényeinek való megfelelés, a tömeg előtti bemutatástól vagy beszédtől való félelem, általános idegesség tudható be.

Pszichoszomatikus emésztési problémák lehetnek:

 • gyomorégés
 • puffadás
 • székrekedés vagy hasmenés
 • gyomorideg
 • gyomor vagy epehólyag fájdalom
 • Crohn-betegség

Problémák az alacsony vérnyomással

A mentális betegség befolyásolhatja a pulzusszámot, a vérnyomást és a véráramhoz kapcsolódó fizikai tünetek egész sorát okozhatja.

Sokan a stresszt a magas vérnyomással társítják, de okozhat alacsony vérnyomást is.

 • a hiperventiláció (gyors légzés) a pszichés szorongás (pl. szorongás) és az alacsony vérnyomás közötti számos kapcsolat egyike.
 • fontos, hogy jobban koncentráljunk a pszichológiai problémákra – mert egyesek csak az alacsony nyomással foglalkoznak, és nem érzékelik ezt az összefüggést
 • természetesen időnként meg kell mérni a vérnyomást is

Mellkasi fájdalmak

A pszichés problémák testi tünetei mindenkinél eltérőek, és a mellkasi szorítás is ezek közé tartozhat.

Mindenki más-más mértékben és gyakorisággal érez fájdalmat vagy nyomást a mellkasában. Általában így foglalhatjuk össze őket:

 • éles, nyilalló fájdalom
 • tartós mellkasi fájdalom
 • szokatlan izomrángások vagy görcsök a mellkasban
 • égő érzés, zsibbadás vagy tompa fájdalom
 • szúró nyomás
 • szorító érzés vagy nyomás a mellkasban

Gyomorégési problémák

Kutatások szerint a nyugati világ lakosságának akár 10-20%-a is szenved a nyelőcső úgynevezett refluxbetegségében. Nem minden refluxot kell betegségnek tekinteni, de hosszan tartó előfordulásával kellemetlen kísérő ez a betegség, amely a nyelőcső nyálkahártyáját is károsítja.

A pszichológiai problémák (például stressz vagy szorongás) súlyosbíthatják vagy kiválthatják a gyomorégést. Ennek különböző okai vannak:

 • a szorongás csökkentheti a nyomást a nyelőcső alsó záróizmában, ami zárva tartja a gyomrot, és megakadályozza, hogy a sav a nyelőcsőbe szivárogjon
 • a stresszreakciók és a szorongás hosszú távú izomfeszültséget okozhat – ez hatással lehet a gyomor körüli izmokra, növelve a szervre nehezedő nyomást és felnyomva a savat
 • a nagyfokú szorongás fokozhatja a gyomorsavtermelést

Megfázás vagy vírus

Azt, hogy a szervezet már elfáradt és pihenésre van szüksége, egy hirtelen jött megfázás vagy vírus jelezheti. Segélykiáltás, hogy egy pillanatra lassítsunk és gondoljunk magunkra és egészségünkre is.

A fáradtság pszichoszomatikusan jelezheti:

 • orrfolyás
 • köhögés
 • Torokfájás

Hogyan segíthet a konzultáció és a pszichoterápia a pszichoszomatikus betegségek kezelésében?

Az ülések segítenek összekapcsolni a kliens élettörténetét testi lényével. Ha érzelmi sérülések járják át az életedet, és úgy érzed, hogy folyamatosan ébernek kell lenned a másokkal való kapcsolatodban, akkor a tested ezt arra használhatja fel, hogy zsírt raktározzon le, és olyan védőpáncélt hozzon létre, amely biztonságos távolságot képez közted és környezeted között.

Az élettörténeten keresztüli kapcsolatok keresése megnyitja a megfelelő lehetőségeket a változáshoz. Ebben az esetben a kliens valószínűleg kapcsolati képletekkel és önértékeléssel foglalkozna. A kliens kapcsolatai a pszichológussal, terapeutával való kapcsolatában is megmutatkoznak, a szakember egyik feladata, hogy segítsen a kliensnek betekinteni ezekbe.

Az egyéb eszközök közé tartoznak a testorientált technikák, például az autogén tréning, a testérzékelési terápia vagy a fókuszálás. Az online konzultáció és pszichoterápia hasonló lehetőségeket kínál a pszichoszomatikus betegségek kezelésére.

Egy kliens valódi története, és hogyan segített neki a konzultáció:

„A hátproblémával kezdődött. Évekig küldözgettek az orvosok ide-oda, de senki nem talált okot a visszatérő fájdalmaimra. A háziorvos azt tanácsolta, hogy forduljak pszichológushoz. Tiltakoztam, hogy nem vagyok őrült, de nem volt más választásom. A konzultáción megértettem, hogy sok terhet teszek magamra és ezt a hátam is tükrözi. Amikor megjelenik a fájdalom, már tudom, hogy le kell lassítani. A pszichológus olyan relaxációs technikákat mutatott, amelyekkel ki tudom engedni a stresszt és ezzel megelőzni a fájdalmat."

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna