Érezted már kényelmetlenül magad egy partin, emberekkel körülvéve? Légszomjad volt, és okot kerestél a mielőbbi távozásra? Előfordult már, hogy több órával korábban odamentél egy megbeszélésre, mert attól féltél, hogy valami történik útközben, és nem érsz oda időben? Aggódtál valaha annyira a jövő miatt, hogy teljesen elfelejtettél a jelenben élni? A szorongás rengeteg különböző formát ölthet.

A szorongás megnyilvánulásai érzelmileg nem kellemesek egy személy számára - ki élvezné a félelem érzését és aggódást amiatt, hogy mi fog történni vagy mi történhet? Ugyanakkor a statisztikák szerint a szorongás az egyik leggyakoribb mentális betegség, így nagyon sokan pontosan ezekkel az érzésekkel szembesülnek nap mint nap. A jó hír az, hogy a konzultáció és a pszichoterápia nagyon gyorsan enyhíti a szorongásos tüneteket és zavarokat.

Mi a szorongás és hogyan nyilvánul meg?

A szorongás a fenyegetettség és a feszültség kellemetlen érzéseként nyilvánul meg, változó intenzitással - az enyhe nyugtalanságtól a pánikrohamokig. A szorongó érzések félelemre vagy stresszre emlékeztethetnek bennünket, de vannak bizonyos különbségek.

A félelem/stressz és a szorongás közötti különbségek

Félelem/StresszSzorongás
Rövid távú válasz a veszélyreHosszú távú gond
Reakció egy konkrét dolograFélelem valami meghatározatlantól
A helyzet enyhülése után idővel a félelem/stressz is alábbhagyNéhány másodperctől több hónapig tarthat
Ez a szervezet természetes védekező mechanizmusa, amely a veszélyes helyzetekben segítségünkre lehetNem védelmi mechanizmus, mentális betegséggé alakulhat át

Szorongásos tünetek

A szorongás tünetei akkor kezdenek megjelenni, amikor stresszes és kellemetlen helyzetbe kerülünk, de nyilvánvaló ok nélkül is tapasztalhatjuk őket.
Tünet lehet:

 • Izzadás
 • Emelkedett légzés- és pulzusszám
 • Légszomj
 • Emésztési gondok
 • Nyelési probléma
 • Szédülés, ájulás érzése
 • Mellkasi nyomás vagy izomfeszülés
 • Remegés

Ezek a tünetek annyira kellemetlenek lehetnek, hogy megpróbálhatunk elmenekülni előlük. Ezért idővel elkezdjük kerülni azokat a helyzeteket, amelyek szorongásos állapotokat válthatnak ki .

Az alábbi típusú helyzeteket kerülhetjük:

Fizikai

 • Ez különösen a szociális fóbia esetében fordul elő – kerüljük a társasági eseményeket, az iskolát vagy a munkát, ha például fontos előadást kell tartanunk.
 • Ez az izolálódás jelentősen befolyásolhatja társadalmi életünket és veszélyeztetheti kapcsolatainkat.

Érzelmil

 • Megpróbálunk megszabadulni a kellemetlen érzésektől, például alkohol vagy más szer használatával.

Nem baj, ha néha szorongsz, ez természetes reakció az élet eseményeire, például egy fontos tesztre, egy tömeg előtti beszédre vagy egy állásinterjúra. Ha azonban többször és gyakran jelentkezik, és elkezdi negatívan befolyásolni az életünket, jó, ha szakemberrel közösen kiderítjük, nem alakul-e ki komolyabb probléma.

Mikor válik a szorongásból zavar?

 • Ha a szorongás túl sokáig tart
 • Ha a szorongás túl erős
 • Ha olyan helyzetekben mutatunk szorongást, amelyek általában nem jelentenének stresszt számunkra
 • Ha a szorongó gondolatok akadályoznak bennünket abban, hogy normálisan működjünk, pl. a munkahelyünkön…

Melyek a szorongásos zavarok leggyakoribb típusai?

Generalizált szorongásos zavar (GAD)

Az embert az az állandó érzés kíséri, hogy valami nem stimmel, valami nem az elképzelései szerint fog történni. Kiváltó oka lehet többek között a hosszan tartó stressz, vagy nehéz életesemények (munkahely elhagyása, szakítás, sérülés és ezzel kapcsolatos korlátozások).

Különösen trükkös, mert fokozatosan kúszik fel bennünk, és beindítja a félelem, az aggodalom és a szorongás ördögi körét, amelynek idővel még a kritikus elme is behódol. Egy ilyen probléma esetén a személy egy kritikus pillanatban nem tudja felmérni, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy az általa elképzelhető legrosszabb forgatókönyv bekövetkezik. Ehelyett figyelmét a stressztényezőkre fordítja, és a „Mi lenne, ha?” kérdéssel foglalkozik.

Szorongásos depressziós zavar

Míg a GAD inkább az olyan gondolatokról szól, mint „Félek, mert biztos rossz vége lesz”, addig a szorongásos-depressziós zavar így hangzik: „Nem érdemes belevágni, úgysem fog sikerülni. " Jól sejted, hogy az aggodalmak lassan az általános szomorú hangulat szintjére viszik az embert, ami a depresszióhoz vezet.

Mivel ez a rendellenesség a szorongás és a depresszió kombinációja, az ember szomorúságot, demotivációt, reménytelenséget és hangulati ingadozásokat tapasztal. Gyakori a bűntudat, az állandó önvád, a kritika rossz kezelése és az alacsony önbecsülés.

Mit tegyünk a szorongással?

A testközpontú technikák segíthetnek az enyhe szorongáson. Különböző relaxációs módszerek, amelyek újra megnyugtatják az izgatott szervezetet, és ezáltal csillapítják a feszült elmét és a háborgó érzelmeket.

 • Imagináció– képzelőerőd bevonása. Képzelj el egy biztonságos helyet, és kínálj olyan képeket az elmédnek, amelyek úgy úsztatják messze a gondjaid, mint egy csónakot a folyón. A szorongás rejtőzködő félelem, és gyakran az irányítás elvesztésétől való félelem. Így egyszerűen gyakorolhatod a gondok feladásának művészetét ilyen módon.
 • Ellenőrzött légzés – próbálj ki különböző légzési technikákat. A lélegzetünkre való összpontosítás az, ami eltereli a figyelmünket a szorongást keltő gondolatokról, és segít megnyugtatni az elmét. Ez a módszer az egyik leggyorsabb módja a hirtelen szorongásos rohamok enyhítésének.
 • Meditáció – a meditáció segít a jelen pillanatra összpontosítani és érzékelni testünket. Így segíthet megszabadulni a jövővel kapcsolatos aggodalmaktól, és megnyugtathatja az elfoglalt elmét.

A következő lépés az, ha megosztod félelmeidet egy másik személlyel. Ideális egy szakértő, pszichológus, pszichoterapeuta, aki a támogatás mellett segít megérteni a szorongás dinamikáját. Anélkül, hogy bárhová is kellene menned, online kapcsolatba léphetsz egy olyan szakértővel, aki közvetlenül a te nehézségeidre szakosodott.

Hogyan kezelik a szorongásos problémákat?

Míg a szorongás megjelenésekor annak kezelésében konzultáció is segíthet, a szorongásos zavarokat leggyakrabban pszichoterápiával kezelik, amely a betegség súlyosságától függően gyógyszerekkel (általában antidepresszánsokkal) támogatható. A kezelést rendszeres testmozgás is támogatja, amely segít csökkenteni a stresszt, ajánlott ugyanígy az elegendő alvás és az egészséges táplálkozás is.

Javasoljuk, mindenképp a szomatikus betegségek kizárását is, amelyek hasonló tünetekkel járhatnak, mint a szorongásos zavarok.

Tudd meg, hogy szorongasz-e

Ha a fent említett tüneteket érzed, fordulj orvosodhoz, vagy pszichológushoz vagy pszichoterapeutához. Ha nem vagy biztos benne, próbáld ki gyors és megbízható online szorongás-tesztünket.

Valós történet egy szorongó klienstől, és arról, hogy a pszichoterápia hogyan segített neki

“Az orvossá válás volt az álmom. Amikor néhány év után végre eljutottam egy beteg első független vizsgálatához, ideges voltam, és elkövettem egy teljesen triviális hibát. Természetesen hallottam egy megjegyzést a főorvostól és egy másik megjegyzést tett a mellettem kolléga. Persze tovább kellett volna lépni és tanulni a hibámból, nem ártottam senkinek, de ezt nem tudtam elelejteni. Úgy éreztem,hogy ilyen hibák biztosan lesznek később is, és a végén veszélybe sodornám valaki életét. Félelmem fokozta a szorító érzést a mellkasomban, és fokozatosan nem tudtam elvégezni a kötelező gyakorlatokat. Ez vezetett el a pszichoterápiához. Ma már tudom, hogy folyamatosan büntettem magam azért, a hibákért, amelyeket az ember természetesen elkövet, és ez nem olyasmi, amit folytatni akarok. Megtanultam kedvesnek lenni magamhoz. És hogy néha csak nevetni kell az egészen.”

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna