Mi a különbség a pszichológus, a pszichiáter, a pszichoterapeuta és a coach között?

Pszichológus

Pszichológus egy pszichológia szakon szerzett mesterképzésen diplomát, aki munkája keretében pszichológiával foglalkozik. A pszichológus különböző területekre specializálódhat részben mesterképzése alatt vagy később szakképzésen (például: egészségpszichológus, munkapszichológus, iskolapszichológus stb.), ahol a munkája szakterületenként eltérő.

 

Pszichiáter

A pszichiáter orvos, aki szakszerűen foglalkozik pszichiátriával, így rendelkezik pszichiátriai bizonyítvánnyal, ill. több év pszichiátriai gyakorlattal. Szakmailag a pszichiátria különböző részterületeire szakosodhat, mint például a gyermekpszichiátria, a szenvedélybetegek kezelése stb. A pszichológussal ellentétben a pszichiáter felírhat gyógyszereket.

 

Pszichoterapeuta

A pszichoterapeuta lehet pszichológus, pszichiáter, stb., de el kell végeznie pszichoterápiás képzést (több éves képzés, amely vizsgával zárul). Ezenkívül saját pszichoterápián kell részt vennie, és saját praxisát eleinte folyamatos felügyelet mellett viheti.

 

Coach

Olyan személy, aki segít az embereknek célokat kitűzni, majd elérni azokat. Az a probléma a coach szóval, hogy nincs egyértelmű szabály arra vonatkozóan, hogy ki nevezheti magát coachnak és ki nem. A pszichoterápia és a coaching közötti különbség az, hogy a pszichoterápiás erőfeszítések célja a kliens problémáinak enyhítése vagy megszüntetése, kezelési módszer, míg a coaching célja a célok elérésének segítése (például fogyás, álommunka megszerzése). Néha azonban a coaching korlátaiba ütközünk, amikor mélyen bennünk rejtőznek azok az akadályok, amelyek akadályoznak céljaink elérésében. Ilyenkor jobb a pszichoterápia útját választani, amely mélyebb szinten működik, mint a coaching.