Mit árulnak el rólunk a szorongásaink és mikor kell odafigyelnünk rájuk?

A szorongás nem kellemes az ember számára. Előfordulhat, hogy ez az érzelem szolgál minket és ébren tartja az érzékeinket – ettől nem kell megijedni, ez teljesen természetes. Ha azonban a szorongás állandósul, a forrását nem lehet beazonosítani, ráadásul átveszi az uralmat az életünk felett, nem árt jobban odafigyelni rá. Ne élj együtt vele! Kérj segítséget! A pszichoterápia nagyon hasznos lehet a szorongás leküzdése során.

Mi a szorongás tulajdonképpen?

A szorongás mindenkinek az alapvető érzelemkészletéhez hozzá tartozik, mert segít megbirkózni a veszélyhelyzetekkel. Élesíti érzékszerveinket, és elegendő energiát aktivál a szervezetben ahhoz, hogy veszély esetén meneküljünk, vagy kellő erővel küzdjünk (“üss vagy fuss rekació”). Az érzést leginkább félelemként ismerjük fel. A mai világ sokszor már nem igényli a közvetlen konfrontációt, ezért a szorongások elsősorban a vélt (várható) fenyegetettségekhez kapcsolódnak, amelyek a mindennapi életben például a magunk vagy szeretteink egészségével kapcsolatos aggodalmakban, vagy a munkahely elvesztésétől való félelemben nyilvánulnak meg.

hedepy-jana-2-w

Mikor beszélünk szorongásos zavarról?

Ha a szorongás túl sokáig tart, ha túl intenzív vagy nem megfelelő válasz egy olyan helyzetre, amely általában nem okozna feszültséget az emberben, akkor szorongásos zavarról beszélünk.

 

Melyek a szorongásos zavarok leggyakoribb típusai?

Generalizált szorongásos zavar (GAD) – kiváltó oka lehet többek között a hosszan tartó stressz vagy a nehéz életesemények (munkahely elhagyása, szakítás, sérülés és így tovább). Azért kellemetlen, mert alattomosan támad, és fokozatosan felpörgeti a félelem, a szorongás és az idegesség ördögi körét – ennek pedig később kritikus következményei lehetnek.

Szorongásos depresszió – Míg a GAD valami ilyesmi: “ez félelmetes, jobb lenne megszökni!”, addig a szorongásos depresszió inkább azt mondogattatja velünk: “Nem tudom megcsinálni, ehhez kevés vagyok, ez túl nehéz.” Ez a szomorúság egy idő után úrrá lesz az érzelmeinken és állandó rossz hangulatot okoz.

 

Mi segíthet szorongás esetén?

A testközpontú technikák segíthetnek az enyhe szorongáson. Ideálisak az ellenőrzött ellazulások, amelyek nyugalmi állapotba helyezik a felizgatott szervezetet, és így még a feszült elmét és az érzelmeket is megnyugtatják. Tovább fokozhatja a hatást, ha megmozgatjuk képzeletünket – olyan képeket kínálunk az elménknek, amelyekben elküldjük a gondokat, mint ahogyan a csónakot arrébblökjük a folyón.

A következő lépés lehet az aggodalmak megosztása egy másik személlyel. Ideális esetben a hallgató fél egy szakértő pszichoterapeuta, aki a támogatás mellett segít megérteni a szorongás dinamikáját. Nálunk anélkül léphetsz kapcsolatba a szakértővel, hogy ki kelljen lépned az otthonodból.

 

Hogyan lehet kezelni a szorongásos zavart?

A szorongásos zavarokat leggyakrabban pszichoterápiával kezelik, amit a betegség súlyosságától függően gyógyszerekkel (általában antidepresszánsokkal) támogatnak – de erre nem mindig van szükség. Ha tüneteket tapasztalsz, fordulj a háziorvosodhoz, vagy pszichológushoz, pszichoterapeutához. Javasoljuk elsősorban a szomatikus betegségek kizárását, amelyek hasonló tünetekkel járnak, mint a szorongásos zavar.

 

Hogyan segít a pszichoterápia, ha szorongok?

A pszichoterápia hatékony eszköz a szorongás kezelésében, függetlenül attól, hogy enyhe tünetekről vagy tartós és hosszú ideig tartó szorongásról van szó. A terápia folyamata a nyomozói munkához hasonlít, amely fokozatosan feltárja az egyéni összefüggéseket, ezekből pedig kiderül, mi áll a tünetek pontos hátterében. Néha elég csak néhány apró változtatás (prioritások meghatározása, tervezési idő létrehozása vagy a negatív képzetek pontos feltárása). Alkalmazható egyéni, csoportos, sőt online pszichoterápia is.

Egy szorongással küzdő kliens igaz története – Hogyan segített a pszichoterápia

Az orvosi egyetem volt az álmom. Amikor néhány évvel később végre egyedül kezelhettem egy pácienst, ideges voltam, és elkövettem egy teljesen triviális hibát. Természetesen hallottam egy megjegyzést a főorvostól és egy másik megjegyzést egy szomszéd kollégától. Azt hittem, túl tudom tenni magam ezen, nem sérült meg senki, én pedig tanultam a hibámtól. Nem így lett. Elveszítettem az önbizalmamat és úgy éreztem, bármikor újra elkövethetek egy ilyen hibát. A félelem lassan ráült a mellkasomra. Nem tudtam teljesíteni többé. Ez vezetett el a pszichoterápiához. Ma már tudom, hogy mi történt velem és meg tudtam szakítani ezt az ördügi kört. Kiléptem a félelmeim árnyékából és újra folytatni tudom a munkámat. Néha már csak nevetek a korábbi kétségbeesésemen.

Fiatal nő szorong

Keresd meg a neked legmegfelelőbb szakembert!

Nem számít, honnan kerestél fel minket.
Dr. Olteanu Lucian Líviusz PhD. (10000+ óra gyakorlat)
STRESSZ MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK VEZETŐI COACHING
Ellenőrzött szakmai képzés
„Mindennapjaink során számos problémával, nehézséggel szembesülünk, amelyek veszélyeztethetik lelki egyensúlyunkat. Hivatásom, hogy segítsek minél hamarabb felülkerekedni ezeken.“
17 900 HUF / ülés
Koczor Nóra (500+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK ÉNKÉP
Ellenőrzött szakmai képzés
„Az alapvetően egészséges embernek képesnek kell lennie élvezni egy gazdagabb, teljesebb, éntudatosabb életet. (Wildflower, 2013)“
13 900 HUF / ülés
Mayer Judit (300+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK SZEXUALITÁS
Ellenőrzött szakmai képzés
„Nincsen egységes megoldás egy élet helyzetre, mindenki magában hordozza a saját megoldás kulcsát. Ehhez biztosítanék egy bizalmi légkört, hogy közelebb kerüljön erőforrásaihoz.“
13 900 HUF / ülés