Képzeld el, milyen lenne az életed, ha igazán hinnél magadban? Ha őszintén szereted magad? Sok minden megváltozna, és ami a legfontosabb, jobban éreznéd magad a bőrödben. Csatlakozz hozzánk az önszeretet felé vezető úton!

Megmutatjuk az önszeretet felépítéséhez vezető gyakorlati lépéseket, és azokat a viselkedési mintákat, amelyektől érdemes megszabadulnod!

Önszereteted minden kapcsolatodban tükröződik

Még ha elsősorban önmagadért teszed is, az önszeretet abban is segít, hogy egészségesebb kapcsolataid legyenek – pároddal, családoddal és barátaiddal. Hogyan?

 • Könnyebben fogsz szeretetet és támogatást kapni másoktól mert el fogod hinni, hogy megérdemled – pusztán a létezésed révén, nem csak akkor, amikor áldozatot hozol másokért.
 • Kevésbé fogsz függeni a körülötted lévő emberektől. Ettől a kapcsolataid egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak lesznek. Többé nem fogod elvárni másoktól, hogy mindig megmentsenek vagy megváltsanak téged.
 • Meghúzod a személyes határaidat, amik nagyon fontosak az egészséges kapcsolatok kialakításához. Segítenek elkerülni a frusztrációt, a visszaéléseket, és elvezetnek a jobb kommunikációhoz.
 • Ha kedves és megértő vagy magaddal, akkor másokhoz is könnyebb lesz így viszonyulnod. Kevésbé fogsz ítélkezni felettük.

sebeláska

Teljesen jó vagy – még ha valaki mást mondott is neked

Kisgyerekként nincs gondunk az önszeretettel. Önmagunkkal való kapcsolatunk csak az élettapasztalattal kezd megromlani. Lehet, hogy valaki egyszer azt mondta neked, hogy nincs tehetséged a sportokhoz. Lehet, hogy valaki kigúnyolta a frizurádat. Vagy az is lehet, hogy olyan családban nőttél fel, ahol a kritika volt az egyetlen dolog, amit hallottál.

De tudod, a negatív megjegyzések gyakran sokkal többet mondanak arról, aki mondta őket, mint rólad. Csak hajlamosak vagyunk őket elfogadni igazságként.

Próbáld meg átgondolni, honnan származnak a magadról alkotott negatív hiedelmeid. Valószínűleg rá fogsz jönni, hogy nem a tieid, hanem valaki valamikor mondta ezeket neked. És lehet, hogy annak a valakinek egyáltalán nem volt igaza. Vagy megpróbált lenyomni, hogy jobban érezze magát. Vagy talán úgy gondolta, hogy a kritika jobb teljesítményre ösztönöz. Talán a szüleid voltak ezek? Ezek a hiedelmek nem a tieid, és elengedheted őket. Ez az önelfogadás első és nagyon fontos lépése.

Merd hangosan kimondani, hogy szereted és elfogadod magad!! A tudatalatti elme nem tesz különbséget a külvilágból érkező és a saját magunk által megfogalmazott üzenetek között? Amikor pozitív állításokat ismételgetsz magaddal kapcsolatban, az elme tényként rögzíti ezeket. Ezért mondd el minden nap a tükör előtt “Szeretem és elfogadom magam” Ez átalakítja a belső világod, azt ahogy magadra gondolsz, növeli az önbizalmad és támogatja az önelfogadást.
Szűr Andrea
Szűr Andrea

Szóval hogyan kezdd el kedvelni magad?

Az önszeretet felépítése egy olyan utazás, amely időt és türelmet igényel. Ez az út az önelfogadáson keresztül vezet, és kéz a kézben jár az önbecsülés építésével. Készen állsz erre az utazásra? Először is vessünk egy pillantást a viselkedési mintákra, amelyektől meg kell szabadulnod!

Az önbecsülésedet csorbítják az alábbi viselkedési minták

 • Mások igényeit helyezed előtérbe – azt mondod magadnak, hogy fontosabbak, mint te. Az önmagunkról való gondoskodás nem önzés, hanem szükségszerűség.
 • Negatívan beszélsz magaddalHogy nézek ki ma?! Ezt teljesen elrontottam! Hasonlókat mondasz magadnak? Ezen változtatni kell.
 • Csendben maradsz, ha valamivel nem értesz egyet – valószínűleg félsz a konfliktustól vagy az elutasítástól. De a te véleményed és hozzáállásod ugyanolyan fontos, mint másoké.
 • Összehasonlítod magad másokkal – a kollégákkal, a közösségi médiában az ismerőseiddel, esetleg a testvéreiddel. De mindannyiunknak teljesen más erősségei vannak, és hidd el, valaki felnéz rád!
 • Gyermekkorodban nagyon magas követelményeket támasztottak feléd a körülötted élők – soha nem érezted magad “elégként”, és ezt a hitet magaddal hordod.
 • Nem teljesítettél jól az iskolában, ezért nem hiszel magadban– de az eredményeid nem határozhatják meg az önértékelésedet. Rengeteg sikeres és boldog ember van, aki nem rendelkezik magas végzettséggel.

Ha magadra ismersz ezekben a helyzetekben, ideje elkezdeni tudatosan változtatni rajtuk. Hogyan kell csinálni?

zrcadlo.jpg

Ezek növelik az önszeretetet és az önbizalmat

Beszélj magaddal pozitívan

Ha egy barátod megbukna egy fontos teszten, mit mondanál neki? Valószínűleg megnyugtatnád és motiválnád, hogy másodszor menni fog. Ugyanilyen kedvességet és támogatást érdemelsz te is – próbálj meg úgy beszélni magaddal, mintha a legjobb barátod lennél. Kezdheted úgy, hogy reggel azt mondod magadnak a tükörben, hogy jól nézel ki.

Ha a szavak nehezen jönnek, próbálj meg ismételni az alábbi mondatokat magadban:

 • Hiszek magamban és a képességeimben.
 • Elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok.
 • A véleményem számít.
 • Napról napra egyre jobban kedvelem magam.
 • Megérdemlem a feltétel nélküli szeretetet.

A fejlődésre koncentrálj, ne a tökéletességre

A tökéletességre törekedve gyakran nem látjuk, mekkora fejlődést értünk már el. Próbáld meg kisebb részekre bontani a nagy célodat. Jutalmazd meg magad valamivel minden egyes elért szintért. Állj meg egy pillanatra, hogy élvezd a fejlődést!

Vedd észre, miben vagy igazán jó

Nagyszerű szakács vagy? Zongorázol? Futsz a hegyekben? Ezeket nem tudja bárki megcsinálni. Mindannyian különböző tehetségekkel és képességekkel rendelkezünk, így nincs értelme összehasonlítani magadat másokkal. Mindig lesz valami, amiben jó vagy, és amiben nem vagy jó. Összpontosíts erősségeire, és fejleszd azokat tovább.

oslava.jpg

Bocsásd meg magadnak a múlt hibáit

Amit a múltban nem tettél meg, az nem határozza meg, hogy ki vagy most. Ha tanultál a múlt hibáiból, nincs okod folyton magadat hibáztatni értük. Te már sokkal előrébb vagy.

Vedd körül magad a megfelelő emberekkel

Talán azt kellene mondanunk, hogy inkább ne vedd körül magát olyanokkal, akik nem támogatnak téged. Néha a barátságok mérgezőek lehetnek. Ha a partnered aláássa az önbizalmadat, az veszélyes lehet a manipuláció. Gondolkodj, hogy van-e valaki a körödben, aki lenyom.

A terápia elvezet az önszeretet felé vezető úton

Igazán nagy kihívást jelenthet megváltoztatni az önmagaddal való kapcsolatodat és mindazokat a hiedelmeket, amelyekben évek óta élsz. Ha úgy döntöttél, hogy az önszereteten dolgozol, a (pszicho)terápia nagy segítség lehet.

Hivatásos pszichológusok és terapeuták segítenek felismerni és fokozatosan megváltoztatni önkritikus gondolkodási mintáidat, megtanítanak kedvesnek lenni önmagadhoz és felismerni az értékeidet. Mindezt biztonságos és bizalmas környezetben, teljesen online a Hedepynél. Ismerd meg, hogyan működik az online terápia. Hamarosan a dolgok elkezdenek jó irányba változni.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna