Nem szereted, ahogy valaki bánik veled, ugyanakkor kételkedsz abban, hogy az érzéseid helyesek. Mi van, ha csak becsapod magad, és ez a te hibád? Valami ilyesmi történik veled? Akkor figyelj. Lehet, hogy a manipuláció egyik legalattomosabb formájával, az úgynevezett gázlángozással manipulálnak. Nézzük meg, hogyan lehet felismerni ezt a manipulációt egy kapcsolatban, és hogyan lehet visszavágni.

Mi az a gázlángozás?

A gézlángozás a pszichológiai manipuláció és az érzelmi bántalmazás egyik formája, ahol a manipulátor megkísérli eltorzítani a valóság érzékelését. Megpróbálnak meggyőzni arról, hogy a saját emlékeid vagy érzéseid nem valósak vagy érvényesek. Azt állítják, hogy elképzelsz dolgokat, túlérzékeny vagy, túlzol, vagy dolgok másképp történtek. Többször tagadják a történteket, megpróbálnak összezavarni, ellentmondani, hazudni és megalázni.

A gázlángozás finoman kezdődhet, de fokozatosan eljuthat odáig, hogy elérje ,hogy azt kérdezd magadtól, hogy normális vagy-e. Ez nem pusztán egyszerű hazugság, hanem a valóság szisztematikus és gyakran szándékos elferdítése. Ez az oka annak, hogy a gázlángozás általában hosszú távú. És ez még nehezebbé teszi a felismerést.

A Gaslighting vagy gázlángozás nevének érdekes eredete van. Az 1940-es évekbeli Gaslight című thrillerből származik. Ebben egy férfi megpróbálja elhitetni a feleségével, hogy a nő megőrült, hogy gyámságba vehesse kérjen, és megszerezze a vagyonát. Egyik manipulációs taktikája az, hogy tompítja a gázlámpákat a házban. Majd meggyőzi a feleséget, hogy nincsenek halványan. Ezzel megpróbálja aláásni a nő bizalmát abban, amit észlel, és arra a következtetésre juttatja, hogy elment az esze.

gaslighting1.jpg

Mi a manipulátor célja? Miért csinálja ezt veled?

A manipulátorok igyekeznek hatalmat szerezni feletted. Általában alacsony az önbecsülésük, és így kompenzálják saját hiányosságaikat. Irányítani akarnak téged és uralkodni akarnak feletted. Letörni a saját önbecsülésedet, hogy erősebbnek érezzék magukat. Gyakran szenvednek olyan személyiségzavarban, mint például a nárcizmus.

A leggyakoribb a pszichológiai manipuláció a párkapcsolatokban, de más családtagoktól, beosztottaktól vagy kollégáktól is megtapasztalható.

A közösségi médiában a gázlángozást még nagyobb léptékben alkalmazták a tömegek irányítására. Összeesküvés elméletek, álhírek, internetes trollkodás és néhány politikus eszközévé vált. De mégis ragaszkodunk a gaslightinghoz, mint a személyes kapcsolatok manipulációjának egy formájához, mert megvan a hatalma arra, hogy egyéneket egyedül befolyásoljon.

Hogyan ismerheted fel a gázlángozást

Minél tovább vagy kitéve gaslightingnak, annál nehezebb lesz. A manipulátor megpróbálja aláásni a felfogásod és az önbizalmad. Gyakran te kezdesz el hibát keresni magadban. Azt hiszed, hogy túlreagálod, hogy ez nem így történt, vagy hogy valóban megérdemled ezt a bánásmódot. Kezdesz kételkedni magadban.

A manipulátor gyakran megpróbálja elhitetni veled, hogy törődik veled, és segíteni akar neked. Ez még bonyolultabbá teszi a dolgot.

Íme a figyelmeztető jelek, amelyek alapján felismerheted a gázlángozást:

 • Te és a manipulátor amindig vitatkoztok valamin. Megkérdezed magadtól, hogy jól emlékszel-e rá, és elveszted a saját érzelmeid nyomát.
 • Gyakran bocsánatot kérsz valamiért, mert rosszul érzed magad. De nem igazán tudod, minek.
 • Egyre nehezebben hozol akár kis döntéseket. Az önbizalmad csökkent, és lehet, hogy fel sem ismered magad. Tehetetlennek érzed magad.
“Természetes emberi reakció, hogy amikor valaki a hibáinkkal szembesít, bizonyos mértékig szomorúságot, szorongást, csalódottságot érezzünk. Amikor ez a szembesítés egy bizalomteli kapcsolatban történik, ahol a másik ember tisztel bennünket, ezen kellemetlen érzelmek mellett kapcsolatban tudunk maradni saját méltóságunkkal, értékességérzetünkkel, bárhány hiányosságunk is kerüljön szóba. Ám amikor egy gázlángoló manipulatív szándékkal hibáztat, akkor elkezdjük megkérdőjelezni értékességünket, és elveszíteni a kapcsolatunkat saját szívünkkel, erőforrásainkkal. Az önmagunktól való elidegenedés tapasztalata segít felismerni, hogy valaki manipulatív szándékkal szembesít a hibáinkkal. Amikor megjelenik bennünk az önmagunktól való elidegenedés érzése, fontos, hogy ne a hibáztatás igazságtartalmát kezdjük el méregetni, hanem a saját méltóságérzetünket erősíteni. Ilyenkor nem a hibáink kijavítása az elsődleges, hanem az, hogy kapcsolatba kerüljünk az erőforrásainkkal, hogy meg tudjuk védeni magunkat a manipulációtól.”
Lilla Nagy Emese
Lilla Nagy Emese

5 példa gázlángozásra és pszichológiai manipulációra

De nézzük ezt konkrétabban, hogy biztosak lehessünk benne. Íme, milyen típusú kijelentéseket használnak a manipulátorok.

1. Megkérdőjelezik az emlékeidet

 • Ez soha nem történt meg.
 • Nem tudom, miről beszélsz.
 • Soha nem mondtam ilyet.

2. Enyhítik az érzéseidet

 • – Nem kell ezt komolyan venni.
 • – Megint túlreagálod.

3. Amikor az érzéseidről akarsz beszélni, témát váltanak

 • Oh, kérlek. Inkább mondd mi volt a…
 • Ne tedd tönkre még egyszer a napunkat. Beszélnem kell veled…

4. Téged hibáztatnak

 • Te vagy az, aki túlságosan érzékeny.
 • El kellene gondolkodnod a viselkedéseden, nem pedig engem hibáztatni.

5. Tagadják a valóságot

 • Ez csak a te fantáziád.
 • Ez hülyeség. Hogyan találtad ezt ki, könyörgök?

A gázlángozás a munkahelyen is tapasztalható

Ott úgy nézhet ki, például a menedzser téged vagy csapatod hibáztatja egy sikertelen projektért. Ha ellenkezel, mert az övé volt a döntés, akkor azt válaszolhatja, hogy félreértette a szereped a projektben, vagy nem így volt.

Egy másik példa az, amikor valaki nem küld meghívót egy találkozóra, majd azon töpreng, hogy miért nem jelentél meg. Nem fogja beismerni, hogy nem küldtek meghívót, és téged hibáztatnak. Biztosak benne, hogy figyelmen kívül hagytad.

gaslighting2.jpg

Hogyan reagáljunk a gázlángozásra és hogyan gyengítsük a manipulátort

Az első dolog, amire emlékezni kell, hogy nem vagy hibás. Az érzéseid teljesen rendben vannak és a helyükön vannak. Bízz bennük és bízz magadban. Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, valószínűleg tényleg nincs.

A gázlángozás és minden más típusú manipuláció elleni fő védekezés az önbizalom, magabiztosság növelése és a határok állítása. De komolyabb helyzetekben tovább kell menned, hogy megvédd magad.

Konkrét lépések a manipulátor gyengítésére

 • Ne hagyd, hogy lekicsinyítse az érzéseidet – ha a manipulátor azt mondja, hogy túl érzékeny vagy túlreagálsz, magabiztosan válaszolj: “Ne mondd meg, mit érezzek. Én most így érzem magam, és nem tetszik a viselkedésed.”
 • Állj ki az emlékeid mellett – ne hagyd, hogy megmondja neked, hogy valami másképp történt, mint valójában. Mondhatod_– Tudom, mit láttam, és 100%-ig biztos vagyok benne._
 • Dokumentáld az eseményeket – Ha állandóan azon vitatkozik veled, hogy a dolgok másként történtek, kezdd el dokumentálni őket. Írd le, mit mikor mondott, vagy ha lehet, azonnal rögzítsd őket.
 • Kérdezz meg másokat – Írd le tapasztalataid szeretteinek. Ha munkahelyi probléma van, kérdezd meg kollégáid. Más, objektív perspektívát kapsz, és előfordulhat, hogy ők is ugyanúgy látják a helyzetet.
 • Ne játszd az ő játékát– Állíts fel határozott határokat, és kommunikáld azokat nyugodtan és világosan. Ha nem tudod fenntartani őket, lépj ki a kommunikációból. Például azt mondhatod, “Ha továbbra is vádaskodsz, nem fogok veled többet megvitatni erről a témáról.”
 • Kerüld el az elszigeteltséget– súlyos esetekben a manipulátor megpróbálhat elszigetelni másoktól, hogy könnyebben tudjon irányítani. Ne hagyd, hogy közéd és családod vagy barátaid közé álljanak. Ha bármit állít velük kapcsolatban, járj utána.

gaslighting3.jpg

Csak ne maradj egyedül ezzel

A gázlángozással való szembenézés lelkileg nagy kihívást jelent, hisz akár a pszichológiai bántalmazásig fajulhat. Bízz meg szeretteidben és fontold meg egy terapeuta szakmai segítségét. Fontos, hogy beszélj az érzéseidről, és kapj egy külső nézőpontot. A szakember segíthet abban, hogy józan, elfogulatlan szemszögből nézze meg a helyzetet. Tanácsot ad neked, hogy hogyan védekezhetsz bizonyos helyzetekben, és segít elszakadni a manipulátortól.

A Hedepyn több, mint 150 ellenőrzött szakembert találsz, és néhány napon belülre lefoglalhatod az első ülésed – online, bárhonnan, ahol biztonságban érzed magad. Tudj meg többet arról, hogyan működik az online ülés és néhány kattintással foglalj időpontot.

Megérdemled, hogy olyan kapcsolatban legyél, ahol feltétel nélküli szeretetet, tiszteletet és megértést érzel. A szakembereink segítenek elszakadni a manipulátortól.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. Tiédnek je. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna