Feszültnek, idegesnek, fáradtnak érzed magad, fáj a fejed, és talán nem is emlékszel már, mikor érezted magad igazán jól. A krónikus stressz apránként elvitte az életörömöd. Magadra ismersz? Akkor jó, hogy olvasod ezt a cikket. Az olyan tanácsok, mint a meditáció vagy a természetjárás, nem sokat segítenek, ha a krónikus stressz okozza a problémát. Együtt megvizsgáljuk a problémát a kontextusban, és megmutatjuk, hogyan lehet megszabadulni a stressztől a bevált megküzdési stratégiák – stresszkezelési technikák – segítségével.

Először is keresd meg a stressz forrását

A stressz spiráljából a kiút a forrás megtalálásával kezdődik. Jelenleg valószínűleg könnyen azt gondolod, hogy a probléma például a munka vagy a párkapcsolat. Ez túl általános. Meg kell találnunk azt a konkrét forrást, amely kiváltja a stresszreakciót, és őszintén meg kell vizsgálnunk gondolatainkat, érzelmeinket és viselkedésünket, amelyek táplálhatják a stresszt.

Hogyan csinálhatod ezt? Írj stressznaplót. Segít megtalálni a napi stresszt okozó tényezőket, és tudatában leszel annak, hogyan reagálsz rájuk. Amikor stresszesnek érzed magad, írj egy bejegyzést a naplódba:

 • Mi okozta ezt a stresszes helyzetet?
 • Hogyan érzed magad testileg és lelkileg?
 • Hogyan reagáltál erre a helyzetre?
 • Mit tettél, hogy jobban érezd magad?

Előfordulhat, hogy stresszesnek érzed magad egy bizonyos típusú munka miatt, pl. hogy prezentációt tartasz a vezetőség előtt. Lehet, hogy olyan feladatokra mondasz igent, amelyek kívül esnek a munkaköri leírásodon, pedig alig tudsz lépést tartani a teendőkkel. Vagy lehet, hogy a reggeli forgalom rendszeresen megőrjít minden nap, aztán csak egyik probléma épül a másikra.

time_management.jpg

Engedd el az egészségtelen megküzdési stratégiákat

Hogyan birkózol meg az ilyen stresszes helyzetekkel? Fokozatosan mindannyiunknak kialakul a saját megküzdési stratégiája gyermekkorunktól kezdődően. Vannak, akik gyorsan le akarják tépni a sebtapaszt, és azonnal belevágnak a megoldásba. Mások úgy döntenek, hogy elszöknek, és nem akarnak szembenézni a problémával. Gyakran belecsúszunk olyan egészségtelen szokásokba, amelyek még inkább a stresszspirálba juttathatnak bennünket.

Ezért vettük fel az utolsó két kérdést a stressznaplóba: hogyan reagáltál, és mit tettél, hogy jobban érezd magad. Így könnyen láthatod, hogy itt az ideje, hogy megszabadulj a szokások közül néhánytól Ilyen egészségtelen megküzdési stratégiák, amelyek többet ártanak, mint használnak lehetnek:

 • Stressz evés gyorsételekkel.
 • Dohányzás, alkohol és egyéb drogok fogyasztása.
 • A stressz levezetése másokon (leggyakrabban a csapatodon vagy a családodon).
 • Hosszú ideig ülni a tévé vagy a telefon előtt.
 • Halogatás és egyéb tevékenységek keresése a problémák és felelősségek elkerülése érdekében.
 • Elzárkózni a barátoktól és a családtól, mert nincs hozzájuk kedved vagy energiád.

Hogyan lehet megszabadulni a stressztől a valódi megküzdési stratégiák segítségével

Most már tudod, mi stresszel téged konkrétan. De mit kell tenned ellene? Ha többet alszol és sétálsz az erdőben, az csak részben segít. Változtatnod kell azon, ahogyan a problémára tekintesz, és ahogyan reagálsz rá. Ezért először a stresszt kiváltó tényezőkön kell dolgoznod. A koncepciót a stresszkezelés négy módszere, a stresszkezelés 4 A-ja adja:

 1. Elkerülés (Avoid)
 2. Változtatás (Alter)
 3. Alkalmazkodás (Adapt)
 4. Elfogadás (Accept)

Nézzük meg, melyik módszert válasszuk és mikor használjuk.

1. Kerüld el

Gondold át, hogy teljesen elkerülheted-e a stresszt kiváltó tényezőket. Néha nem látjuk a kiutat, pedig létezik. Ez gyakran azt jelenti, hogy ki kell lépned a komfortzónádból.

Például abbahagyhatod a rendszeres találkozást néhány emberrel, akik stresszt okoznak. Vagy meg kell tanulni elengedni az irányítást, és el kell kezdeni a munka delegálását. Néhány feladatot egyszerűen le kell venni az asztalról. Próbálj kreatív lenni és írj le minden lehetséges megoldást, még akkor is, ha jelenleg túl nagy lépésnek tűnik.

tasks.jpg

2. Változtasd meg

Egyes stresszorok elkerülhetetlenek. De megváltoztathatjuk a reakciónkat, és minimálisra csökkenthetjük a stressz szintjét. Például:

 • Beszélj az érzéseidről, és ne hagyd, hogy felgyűljenek benned– mondd meg a főnöködnek, hogy ez túl sok, és segítségre van szükséged.
 • Köss kompromisszumokat – Ha a családi összejövetelek stresszelnek, érkezz később, és maradj csak rövid ideig.
 • Tanulj meg határozottnak lenni – ne félj NEM-et mondani, amikor az IGEN azt jelentené, hogy magad ellen teszel.

Ha úgy érzed, hogy mindig túlterhelt vagy, hasznát veheted egy másik cikkünknek is: Hogyan oszd be az idődet, hogy végre levegőhöz juss.

3. Alkalmazkodj

Ha nem tudsz mit tenni a stresszor ellen, alkalmazkodhatsz. Hogy nézhet ki ez?

 • Ha mindig tökéletesen akarsz teljesíteni, csökkentsd az elvárást. Nem baj, ha nem vagy mindig 100%-os. Bizonyos helyzetekben ez akár időpocsékolás is lehet.
 • Ha a nyilvános beszéd megterhel, de nem tudja elkerülni a munkahelyén, iratkozzon fel egy prezentációs tanfolyamra. Új képességeddel, nagyobb önbizalmad lesz, és a stressz is elmúlik.
 • Ha a forgalmi dugók minden nap megőrjítenek, találd meg a módját, hogyan használod ki leginkább az utazással töltött időt. Például hallgathatsz egy érdekes podcastot és új dolgokat tudhatsz meg utazás közben.

Ezeken kívül próbáld nagyobb távolságból nézni a stresszes helyzeteket, és gondolkodjon el rajta, hogy két vagy öt év múlva is fontosak lesznek-e. Előfordulhat, hogy fontos vizsgák várnak rád, de ha nem sikerül, három hónap múlva újra leteheted őket. Néha segít elképzelni a legrosszabb forgatókönyvet. Lehet, hogy rájössz, hogy nem is olyan fontos a helyzet.

presentation.jpg

4. Fogadd el

Néhány más helyzet valóban kihívást jelent. Például, ha valaki hozzánk közel álló, meghal, súlyosan megbetegedünk, vagy valaki elhagy minket. Ezen események elfogadása nehéz, de hosszú távon még mindig könnyebb, mint megküzdeni egy olyan helyzettel, amelyen nem tudunk változtatni.

 • Ezért ne próbáld meg átvenni az irányítást egy olyan helyzet felett, amelyben nincs hatalmad.
 • Tanulj meg megbocsátani, és dolgozz a szomorúságon, haragon vagy fájdalmon, amely visszatart téged.
 • Próbálj minden helyzetben lehetőséget találni a továbblépésre és az erősebbé válásra.

És mindezeken túl, ne félj segítséget kérni. Nem kell egyedül megküzdened a nehézségekkel. Egy hivatásos pszichológus vagy terapeuta meghallgat, és segít megtalálni a kiutat, bármilyen helyzetben is vagy. A Hedepynél több mint 160 ellenőrzött szakember közül választhatsz, és bárhonnan online csatlakozhatsz az üléshez. Akár 24 óra múlva is sor kerülhet rá. Nézd meg, hogyan működik a Hedepy online terápiája >>

Hogyan kezeljük a krónikus stressz- és krízishelyzeteket

Ha pontosan tudod, hogy mik a stresszt kiváltó tényezők, és hogyan dolgozz velük, akkor már félúton jársz. Képes leszel megbirkózni a problémával.

Ezután áttérhetsz a stressz kezelésének más módjaira:

 • Mindfulness vagy meditáció
 • Légzőgyakorlatok
 • Séta a természetben
 • Kevesebb koffein és cukor fogyasztása
 • Kevesebb képernyőidő
 • Minőségi idő a családdal és a barátokkal
 • Minőségi alvás
 • Reggeli vagy esti rituálék
 • Önkéntesség

Krízishelyzetben, mint például a vizsga vagy prezentáció előtt, egy rövid, irányított meditáció vagy légzőgyakorlat nagyon jól meg tud nyugtatni. Leköti a figyelmed, és pihenő módba helyezi tested.

De a leghatékonyabb mégis egy külső segítő kéz, amely segít eligazodni a helyzetben, és megtalálni a kiutat akkor is, ha te épp nem látod. Olvasd el, hogyan segíthet a konzultáció és a pszichoterápia a stressz kezelésében.

Ne legyél egyedül.

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna