Ősszel depressziós leszel, és mindig szenvedsz a hideg hónapokban? Lehet, hogy szezonális affektív zavarod van. Szóval ne fogadd el a bánatod. Te is érezheted jól magad egész évben. A Szezonális Affektív Zavar nagyon hatékony kezeléssel rendelkezik, amely gyors enyhülést hoz.

Olvass tovább és tudd meg, mit tehetsz a mentális egészségedért.

Mi az a szezonális affektív zavar?

Teljesen normális, hogy a lelkesedésünk és az energiánk elhagy minket a nyár végével. Az pihenő után visszatérünk a dolgok normál kerékvágásába, és a legtöbben az év utolsó negyedében vagyunk a legelfoglaltabbak. Szinte mindannyian tapasztalunk bizonyos fokú csüggedést. De néhányan sokkal intenzívebben élik meg, és a borongós hangulat nem hagyja el őket addig, amíg a hőmérséklet ismét nem emelkedik.

A sárguló fákkal jön az álmatlanság, a nagy és hirtelen hangulatingadozások, az energia minimumra zuhan, többet eszünk, nem érdekelnek már a kapcsolatok, és néha az immunitásunk is csökken. Pontosan így néz ki a Seasonal Affective Disorder (SAD), amely minden évben nagyjából ugyanabban az időben fordul elő. Leggyakrabban ősszel vagy télen, és tavaszig nem múlik el. Mintha a testünk és a fejünk hibernált állapotban lenne, amiből nem tud felébredni.

A SAD egy érzelmi rendellenesség, és leggyakrabban a 20 és 40 év közöttiek, de néha gyerekek is szembesülnek vele. A nők sokszor nagyobb valószínűséggel küzdenek vele.

podzimni_deprese.jpg

Miben különbözik az őszi depressziótól?

A szezonális affektív zavar a depresszió egyik formája. Fő jellemzője, hogy megjelenik az év bizonyos szakaszában többször is, leggyakrabban ősszel vagy télen. Előre tudod, hogy a hulló levelekkel borongós hangulat jön, amit nem lehet elűzni forró csokival és egy jó filmmel. Az őszi depresszió tehát a szezonális affektív zavar nem hivatalos nevének tekinthető.

A “normális” depressziót azonban néha őszi depressziónak nevezzük, pedig nem függ az évszaktól. Számos tényező okozza, és a borongós őszi szezon csak olajat ad a képzeletbeli tűzre.

A szezonális affektív zavar tünetei

Nézzük meg, hogy a SAD lehet-e az oka annak, hogy rosszul érzed magad. Minden évben hasonló időben éled át ezeket az érzéseket?

 • Mindig aludni akarsz, vagy nehezen alszol jól.
 • Mindig fáradt vagy, és ez megnehezíti a mindennapi feladatok elvégzését.
 • Megváltozott az étvágyad, és szívesebben eszel folyamatosan édes és szénhidrátban gazdag ételeket.
 • Hízol.
 • Levertnek és reménytelennek érzed magad.
 • Ingerlékeny vagy.
 • Kerülöd azokat az embereket vagy tevékenységeket, amelyek korábban boldoggá tettek.
 • Feszültnek érzed magad és stresszesnek.
 • Elvesztetted az érdeklődését a szex és általában a fizikai kapcsolatok iránt.

De még akkor se, ha ezekben a tünetekben magadra ismersz, ne vonj le elhamarkodott következtetéseket. A szezonális affektív zavar a depresszió súlyos formája, amelyet orvosnak kell diagnosztizálnia. Vedd ezeket a pontokat figyelmeztetésként arra, hogy valami nagyon nincs rendben, és gondoskodnod kell magadról.

sezonni_deprese.jpg

A szezonális érzelmi zavarnak logikus okai vannak

A szakértők egyetértenek abban, hogy a fő ok a természetes fény hiánya. Kutatások is megerősítik ezt. Minél északabbra élnek az emberek, annál gyakrabban szenvednek szezonális affektív zavartól.

Mert ha nem kapunk elég napfényt, a következő folyamatok mennek végbe szervezetünkben:

 • A szerotonin és a dopamin szintje csökken – ezek a pozitív hangulatunkért felelős hormonok.
 • Bioritmusunk felborul – a napok sokkal rövidebbek, és ez növeli a melatonin (alváshormon) termelését. Fáradtabbak vagyunk, és nem olyan jó az alvás.

Mit tegyél ősszel a lelki jólléted érdekében?

Legyen szó átmeneti őszi hangulatról vagy szezonális affektív zavarról, számos módon segíthetsz magadon, és azonnal jobban érezheted magad. Az őszi depressziós hangulat rövid nappalokkal és a napsütés hiányával jár együtt, így próbálj meg minél többet a napfényen lenni, amennyire csak lehetséges:

 • Sétálj többet a nap folyamán. Ha lehetséges, menj el sétálni az ebédszünetedben.
 • Gondold át, hogyan engedj be több fényt a munkahelyedre. Mozgasd el az íróasztalod, húzd ki a függönyöket.
 • Próbálj több fényt beengedni otthonodba. Nem tudnád visszavágni az ablakodat árnyékoló faágakat?
 • Cseréld ki otthonodban az izzókat olyanokra, melynek fénye leginkább a nappali fényhez hasonlít.
 • Nem tudnál eltölteni pár napot egy napsütéses helyen?

Találj valami kellemes elfoglaltságot ősszel, hogy ne az évszak nehézségeire koncentrálj, és ne merülj bele a negatív gondolatokba. Mi lenne, ha az ősz jegyében díszítenéd otthonod, kellemesebbé tennéd estéid egy őszi itallal, például egy finom teával, vagy új hobbikat fedeznél fel, amelyek az őszre vannak kitalálva? Mint a festés, horgolás vagy nyelvtanulás.

Mint mindig, a sport, a meditáció, a mindfulness gyakorlatok vagy akár a naplóírás is segíthet.

sezonni_afektivni_porucha.jpg

Hogyan kezelik a szezonális affektív zavart?

Amikor egy orvos szezonális affektív zavart diagnosztizál, leggyakrabban fényterápiát ír elő kezelési formaként. Ennek már néhány nap után nagyszerű hatásai vannak, és két héten belül jelentős javulás következik be. Ezenkívül a fényterápia kényelmesen elvégezhető otthon is egy speciális lámpa segítségével. Teljes spektrumú fényt bocsát ki, amely a napfényt utánozza. Vásárolhatsz lámpát az interneten, és magad is tanulhatsz a fényterápiáról. De ha nagyon kihat rád az őszi depresszió, akkor semmiképpen sem szabad halogatni a szakember felkeesését.

A depresszió kombinált vagy nagyon súlyos formái esetén a gyógyszeres kezelés is megoldási lehetőség lehet. És mint minden depressziós probléma esetében, a pszichoterápia nagy segítség.

Mikor a megfelelő segítséget kérni?

Ha rosszul érzed magad, akkor tényleg bármikor, ideális esetben a lehető leghamarabb. Ne várd meg, amíg a legrosszabb állapotba kerülsz, és a gödör legaljáról kell kimásznod. A szakmai segítség mindenki rendelkezésére áll – akár kisebb, akár nagyobb problémával küzd. A konzultáció és a terápia megelőzésre is kiváló. Nem kell nagy bajban lenni ahhoz, hogy segítséget kérj. Elég , ha nem érzed magad 100%-osan, és változást akarsz.

A terápiát megkezdő klienseink leggyakrabban sajnálják, hogy nem vágtak bele korábban. Ráadásul a Hedepynél néhány napon belülre lefoglalhatod az első ülésed. Megbeszélheted a szakemberrel, hogy mi zavar, és megtudod, hol állsz az őszi érzéseiddel. Ha szükséges, a szakember más kezelési formákat is javasol.

Válassz több mint 150 ellenőrzött szakember közül. Egy ötperces teszt alapján ajánlást teszünk a három, hozzád leginkább illeszkedőre.

Ne legyél egyedül.

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna