Szociális fóbia és szorongás – hogyan kezeljük?

Szociális fóbia és szorongás – hogyan kezeljük?


Cikk megosztása

Introvertáltnak lenni és az egyedüllétet élvezni teljesen rendben van. De ha szándékosan kerülöd az embereket, mert a velük való érintkezés szorongásos érzéseket vált ki, akkor ez szociális fóbia (más néven szociális szorongás) lehet.

Ne hagyd, hogy az emberektől való félelem gúzsba kössön és elszakítson a társasági élettől. Az emberi kapcsolat fontos lelki egészségünk szempontjából, és te is élvezheted az emberek jelenlétét.

Megvizsgáljuk, hogyan tudhatod meg, hogy a szociális fóbia valóban érint-e téged, és hogyan lehet megszabadulni tőle.

A félelem, ami elszigetel

Nagyjából 13%-unk a szociális fóbia valamilyen formájától szenved. De ez a szám csak azokon alapul, akik segítséget kértek, és így diagnosztizálhatták őket. Valóban nem vagyunk ezzel egyedül, és talán a körülötted lévők is hasonló kellemetlen érzéseket élnek át.

A szociális fóbia egyik jellemzője a félsz minden olyan tevékenységtől, amelyben valaki megfigyelhet vagy kritikusan értékelhet téged. Félsz attól, hogy nem fogod tudni megcsinálni, hülyének fogsz tűnni, hogy a körülötted lévők észreveszik bizonytalanságodat és elítélnek, kigúnyolnak vagy rágalmaznak. Bármilyen interakció más emberekkel (különösen idegenekkel) feszültséget okoz neked. Nem tudod, hogyan viselkedj, mit mondj. Úgy érzed, bármit is teszel, az rossz, ezért inkább kerülöd az embereket, bár magányosnak érzed magad.

De ez egyáltalán nem egyszerű, mert még el kell menni dolgozni, vásárolni, intézni a dolgokat. Valószínűleg nem is szeretnéd visszautasítani szeretteid meghívását, de egy nyári grillezés vagy egy csomó emberrel való születésnapi buli gondolata nyugtalanít. Minden nyári összejövetel öröm helyett stresszt okoz.

Súlyos szociális fóbia a hétköznapi tevékenységeket is érintheti mint például:

 • megismerkedni ismerőseivel
 • találkozni új emberekkel
 • nyilvános előadások
 • telefonhívások
 • ügyintézés (iroda, orvos, stb.)
 • bevásárlás
 • nyilvános helyen étkezni
 • nyilvános WC használata
 • bármilyen csapatban végzett munka stb.

Socialni_fobie_mensi_velikost.png

A szociális fóbia tünetei

Valóban a szociális fóbia a problémád, vagy inkább a lámpaláz jellemző rád esetleg introvertált a természeted? Ezek a fő jelek, amelyek alapján felismerheted a szociális szorongást.

Pszichológiai szinten, a szociális fóbia megnyilvánulhat, mint:

 • félelem és szorongás
 • a szégyen és a tehetetlenség érzése miatt
 • erősen negatív önértékelő gondolatok

De fizikai jelekkel is jár:

 • izzadás
 • remegés
 • összeszorult torok
 • elpirulás
 • szédülés
 • megemelkedett szívverés
 • izomfeszültség
 • hányinger és hányás
 • légszomj és légzési nehézség

A fő különbség a többi diagnózishoz képest az, hogy a társas kapcsolatra van igényed, szükséged. De ez akkora stresszt okoz, hogy inkább elkerülöd.

Miért van szociális fóbiám – az okok

A szociális fóbia okai nincsenek egyértelműen meghatározva. A fokozott feszültségre és szorongásra való hajlam talán veleszületett lehet. Ahogy a nagyobb fokú érzékenység is. Valószínűleg már tizenéves korodban tapasztaltál bizonyos jeleket.

A szakértők azt mondják a bántalmazás, a gyermekkori csoportból való kirekesztés, a szigorú nevelés, a családi problémák, a szexuális zaklatás és a különféle traumák szerepet játszhatnak a szociális fóbia kialakulásában. Az általában alacsony önértékelés is segít.

člověk nervózně telefonuje

Hogyan lehet megszabadulni a szociális fóbiától

Lehet, hogy eddig szociális fóbiával éltél, és azt hitted, hogy ez csak súlyos lámpaláz. Vagy nagyon zavart, de nem tudtál szembenézni a félelmeddel.

A legfontosabb az a tény, hogy most itt vagy, és úgy döntöttél, hogy a mentális jólléted felé haladsz. Hiszen a kezeletlen szociális fóbia még komolyabb problémákhoz vezethet, mint pl. a depresszió vagy a függőség. A környezettől való elszigeteltség soha nem megoldás. Egy hosszú távú Harvard tanulmány, a barátság kulcsfontosságú tényezője a boldogság megélésének. A nagyszerű hír az, hogy akár a szociális fóbiától is teljesen megszabadulhatsz, ha helyesen jársz el.

Az ideális megoldás a terápia

Egyáltalán nem könnyű kezelni a szociális fóbiát szakember segítsége nélkül. Éppen ezért ideális egy terapeuta támogatása fontos az út során. Segít feldolgozni a szorongató gondolatokat, és könnyebben elkezdeni, fokozatosan kezelni a társadalmi interakciókat és kapcsolatokat.

A kognitív-viselkedésterápiás módszer ideális a szociális fóbia kezelésére, ahol terapeuta irányítása alatt fokozatosan kiteszed magad mesterséges és valós szociális helyzeteknek, közösen oldod meg és tanulod meg kezelni őket. Lassan, a saját tempódban.

paní na online terapii

A félelemmel szembe kell nézni és fel kell dolgozni. Egy szakértő támogatásával azonban biztosan meg fogod tudni csinálni, és a szenvedés körforgásából való kiszabadulás mindenképpen megéri.

A Hedepynél online üléseket ajánlunk, melyekhez az otthonod biztonságából tudsz csatlakozni. Tudjuk, hogy egy idegennel beszélni ijesztő. Ezért először legalább egy kicsit megismerheted szakembereinket, köszönhetően a részletes profiloknak és a videó üzeneteknek. Mindannyian ellenőrzött szakértők, akik soha nem ítélkeznek feletted. Ez az ő munkájuk, hogy segítsenek az olyan embereken, mint te.

Egy rövid teszttel megkönnyítjük a megfelelő szakember kiválasztását, ez alapján ajánljuk a három, számodra legalkalmasabbat.

A pszichotróp szerek végső megoldást jelentenek

Ha a szociális szorongás annyira zavar, hogy korlátozza mindennapi életed – lehetetlenné teszi a munkát, a tömegközlekedéssel való utazást, a rendszeres bevásárlást stb., orvos (pszichiáter) is írhat fel gyógyszereket, leggyakrabban antidepresszánsokat.

De ha úgy érzed, hogy képes vagy kezelni a szociális szorongást gyógyszer nélkül, javasoljuk, hogy kezdd a terápiával. Olvasd el, hogyan működik az első terápiás ülés.

A társas érintkezés nagyon fontos lelki egészségünk szempontjából, ne halogasd az első lépést, és engedd meg magadnak, hogy újra békében lélegezz. Megkönnyebbülés akár már az első ülés után jöhet.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna