Szorongás, pánikrohamok és hőség. Miért érzed rosszul magad nyáron?

Szorongás, pánikrohamok és hőség. Miért érzed rosszul magad nyáron?


Cikk megosztása

Úgy érzed, szorongásod és pánikrohamaid súlyosbodnak a nyári melegben? Nem vagy egyedül. Egy tudományos tanulmány szerint, tüneteink a hőmérséklet emelkedésével valóban felerősödhetnek. Itt megtudhatod, miért és hogy hogyan tudod megelőzni, hogy nyugodtabb nyarad legyen.

A szezonális depresszió nem csak téli lehet

Talán hallottál már a szezonális affektív zavarról, amikor a hideg évszak pszichés problémákkal – főleg depresszióval – jár. Bár a tél jellemzően melankolikus évszak, nem ez az egyetlen, amely lelki kényelmetlenséget okozhat.

Bár a nyár a nyaraláshoz, kirándulásokhoz és örömteli eseményekhez kötődik, mint például a kerti partik és a grillezés. A nap többet süt, és ennek köszönhetően szervezetünk több D-vitamint termel, ami hozzájárul a jobb hangulathoz. De amikor a nyár a legmelegebb időszakába lendül, kiválthat szorongást és pánikrohamokat is. A felelős a hőség és a nagyon hosszú napok.

vedro_edited.webp

Miért fokozódhat a szorongás nyáron?

A hőség növeli a kortizolszintet, amely elősegíti a szorongásos tüneteket. Hatással van az agy félelemközpontjára és így a szorongó gondolatok gyakrabb megjelenését okozza. Nyáron több légszomjat, hányingert, fáradtságot, nyugtalanságot, szédülést, szapora szívverést, remegést és kiszáradást élhetünk meg. Ezek azok a fiziológiai okok, amelyek miatt nyáron szorongóbbnak érezhetjük magunkat.

De a nyárral más kihívások is jelentkeznek, amelyek fokozhatják a szorongást, melyek az alábbiak:

  • A rutin megváltoztatása– A napi rutin segít megelőzni a szorongást. De nyáron annyi esemény történik, hogy nem könnyű lépést tartani velük. Az új tevékenységek ekkor nagyobb fizikai és szellemi erőfeszítést jelentenek, és veszélybe kerül az egyensúlyunk.
  • Félelem a kimaradástól – hallottál már a FOMO-ról? A környezet és mi magunk is nyomást gyakorolunk magunkra, hogy éljünk a nyári szórakozás lehetőségével és ne maradjunk le semmiről. Így kevesebb teret adunk magunknak, és önmagunkat hibáztatjuk, ha valamit kihagyunk. Ez stresszhez vezet, ami viszont szorongást kelt.
  • Manj spanca – dnevi so daljši, zato hodimo pozneje spat ali pa zaradi svetlobe ne moremo zaspati. To zmoti naš cirkadiani ritem in vzorci spanja so moteni. Kakovosten spanec pa je bistvenega pomena za dobro duševno počutje.
  • Uživanje rekreativnih drog – poletne zabave in večerno posedanje na terasah pomenijo tudi več alkohola in drugih lažjih ali trdih drog. Te pa predstavljajo veliko breme za naš živčni sistem.

mene_spanku.webp

Hogyan lehet megelőzni a szorongást és a pánikrohamokat a forró napokon?

Figyelj és élvezd a nyarat még inkább békében és örömben. Ez az öt egyszerű tipp segít megelőzni a szorongást és a pánikrohamokat nyáron, vagy legalábbis csökkenteni azokat, amennyire csak lehetséges.

  1. Ne tedd ki magad túl sok napfénynek – Természetesen nem kell négy fal között ülni folyamatosan, de ügyelj arra, hogy ne kerülj olyan helyzetekbe, ahol a hőség fizikai kényelmetlenséget teszi. Reggelre vagy estére tervezheted könnyedén az eseményeket árnyékban vagy víz mellett.
  2. Ne tervezz túl sokat – egyik utazás a másik után, a perce pontosan megtervezett aktív pihenés és a rendezvényekre szóló meghívók könnyen elboríthatnak. Légy kedves magadhoz, és tervezz elég szabadidőt, amikor nem kell mást tenned, csak magaddal foglalkoznod.
  3. Igyál több vizet és kevesebb alkoholt – közhelynek tűnik, de az ivási szokásaidra való odafigyelés és az alkohol kerülése nagyon sokat segít. A kiszáradás fizikai tünetei szorongást okoznak, az alkohol pedig rontja az alvás minőségét.
  4. Kényeztesd magad minőségi alvással – nehéz elaludni a hőségben és a hosszú nappalok során. Ha sok fény van a hálószobában, szerezz be sötétítőfüggönyt. Gondolhatsz légkondicionálóra vagy egy erősebb ventilátor beüzemelésére is. Azonnal jobban elalszol.
  5. Végezz légzőgyakorlatokat – Segítenek könnyebben elaludni, vagy csökkentik a szorongásos tüneteket, amikor azok napközben feltámadnak.

dech_edited.webp

A szorongás kezelése nem könnyű. Azonban lehet vele dolgozni, és enyhíteni a kellemetlen tüneteket. A pszichológussal, pszichoterapeutával való beszélgetés gyors megkönnyebbülést hozhat. A szakember különféle gyakorlatokat is megtanít neked, hogy segítsenek kezelni a szorongást, ha az újra előjön. Nem kell egyedül maradnod vele.

A Hedepyn könnyedén csatlakozhatsz az ülésekhez online, el sem kell hagynod otthonod. Nem baj, ha nem tudod megnevezni, hogy pontosan mi is zavar. A szakember eligazít, és együtt megtaláljátok a kiutat.

Egy rövid teszt alapján ajánlást teszünk a három, neked legmegfelelőbb szakemberre. Már holnap sor kerülhet az első ülésre. Csak tedd meg az első lépést, és indulj el a jobb mentális jóllét felé vezető úton.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna