A trauma egy olyan lelki sérülés, amely megzavarja személyes integritásunkat, és jelentősen befolyásolja, hogyan tapasztalunk meg bármi újat. Azt mondják, mindegyikünknek van traumája, hisz ez a mindennapi élet nagyon valószínű kockázata. Emberi reakciónk is abszolút természetes, mégis sokszor csak lefagyunk. Ilyenkor valamilyen oknál fogva nem éljük meg a velünk született ösztönös reakciót, amely menekülésre vagy harcra késztetne bennünket. Ez is olyan fontos információ, amely segít a traumatizált személynek elfogadni azt a zavart, amelyben nap mint nap találja magát. A pszichoterápia még többet tud segíteni azzal a képességével, hogy kihozza az embert a múlt tapasztalatainak fogságából, és újra átadja neki a jelen élvezetét.

Mi a trauma?

A pszichológiai trauma olyan esemény, amelyet szubjektíven nagyon erős és életveszélyes eseményként élünk meg. Leggyakrabban külső tényezők okozzák, mint például természeti katasztrófák, háború, közlekedési balesetek, invazív műtétek, de a bántalmazás vagy az alapvető érzelmi szükségletek kielégítésének tartós elmaradása is oka lehet, különösen gyermekkorban. Így a trauma lehet egyetlen esemény vagy lehet hosszú távú, lehet akut, vagy öltheti poszttraumás stressz szindróma formáját.

Mi a poszttraumás stressz zavar?

A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) egy olyan traumatikus eseményre adott késleltetett válasz, amelyet nem lehetett feldolgozni, és amely eredeti nyers formájában tér vissza a személyhez (úgynevezett flashback). Felkúszó gondolatok és traumák emlékei. Ugyanakkor az ember hajlamos elkerülni mindent, ami egy traumatikus eseménnyel kapcsolatos. Megnyilvánulhat  koncentrációs zavarként és a megnövekedett izgalom miatti gondolkodásképtelenségként is.

Honnan tudhatom, hogy poszttraumás stressz szindrómában szenvedek?

Bár úgy tűnik, hogy csak nyilvánvaló katasztrófák, például árvizek vagy tömeges katasztrófák állnak a PTSD hátterében, a traumákat gyakran olyan események okozzák, amelyek sokkal kevésbé feltűnőek, és amelyeket bárki más lényegesen kevésbé fenyegetőnek tart. Gyakran nem is figyelünk rájuk, pedig nagyon drasztikusan befolyásolták az életünket. Traumatikus lehet a szülés, és újra jelentkezhet, amikor egy nő úgy dönt, hogy nem vállal még gyereket, pedig addig talán nagycsaládról álmodozott. Akár egy párkapcsolati hűtlenség is megrendítheti a bizalmunkat, ami miatt később teljesen megváltoztatjuk a kapcsolatainkat, ha egyáltalán létrehozunk még újakat.

A poszttraumás stressz-zavar tesztek különféle változatokban érhetők el az interneten. Eredményük azonban mindig csak tájékoztató jellegű. A megbízható vizsgálatot pszichiáter és klinikai szakpszichológus végzi, akik gyakran kizárják vagy megerősítik más mentális betegség jelenlétét.

Hogyan kezelik a poszttraumás stressz zavart?

Az első vonalbeli kezelés a pszichoterápia, amely bizonyos esetekben gyógyszerekkel, leggyakrabban antidepresszánsokkal támogatható. Az idegtudomány fejlődésének köszönhetően egy kicsit többet tudunk a traumákról, különösen akkor, ha a központi idegrendszer szintjén is fel tudjuk térképezni a változásokat. Ezt az ismeretet hasznosítja például az EMDR módszer (szemmozgással történő feldolgozás és deszenzitizálás). A modern pszichoterápia alapja az ember öngyógyító képességének támogatása. Ez a kliens és a terapeuta közötti bizalmas kapcsolat segítségével jön létre. Csak ilyen biztonságos térben lehetséges a trauma fokozatos újrafeldolgozása.

Hogyan lehet megbirkózni a gyermekkori traumával?

Lehet, hogy tudsz róla, talán csak sejted. A gyermekkori trauma, akárcsak a felnőttkori trauma, többféle formát ölthet, a hosszú távú bántalmazástól a családon belüli halálig vagy a gondoskodás hiányáig. A gyermek minden életkorban eltérően kezeli a traumát, figyelembe véve fejlettségi szintjét. Azonban az mindig láthatóan befolyásolja viselkedését, és növeli kockázati tényezőit a jövőben, például a függőséget okozó szerek túlzott fogyasztásában, vagy egészségügyi problémák előfordulásában. A test az, amely gyakori hordozója traumáinknak, amelyeket gyermekkorunktól felnőttkorunkig viszünk magunkkal. Kifejezetlen energia szunnyad benne, amit arra használunk, hogy reagáljunk egy traumatikus emlékre. Később vissza kell térni egy ilyen élményhez, és utólag le kell zárni, fel kell dolgozni. A testorientált technikák, például a relaxáció vagy a légzőgyakorlatok hasznosak lehetnek. A szeretett személlyel való megosztás is a trauma enyhítésének egyik módja lehet. Megbízható segítséget és biztonságos útmutatást a pszichológus tud nyújtani, ideális esetben a hosszú távú munka keretein belül.

Hogyan segíthet a pszichológus a traumák kezelésében?

A pszichológia ma nem tekinti a traumát visszafordíthatatlan sorsnak, amely hatással van az ember életére, olyan életre, amely soha többé nem lesz a régi. A traumát egyre gyakrabban a növekedés lehetőségének tekintik, hogy képesek legyünk túllépni saját magányunkon, és együttérzést találjunk önmagunk és mások iránt. Az első dolog, amit a pszichoterápia kínál, a bizalom és a biztonság. Minden módszernek megvan a maga módja az eredeti memória megközelítéséhez. Felszínre kerülnek azok az érzelmek és gondolatok, amelyek egy ilyen eseményt kísérnek. De soha nem leszel velük egyedül. Mindig azzal a tudattal tapasztalod meg őket, hogy élsz, és megvannak a saját erőforrásaid és képességeid, amelyeket a szakember fokozatosan felfedez veled. A folyamat egy traumatikus esemény elfogadásához vezet. Ugyanezeket a lehetőségeket nyújtja az online pszichoterápia és konzultáció is. Erősítheti a biztonságérzetet, különösen az első alkalmakkor, mivel olyan helyen lehetsz, amit jól ismersz.

Egy kliens valódi története, és hogy hogyan segített neki a terápia:

„Emlékszem-e arra a napra, amikor az életem fenekestül felfordult? Az autóbalesetet nem lehet elfelejteni. Túléltem, maradandó egészségügyi következmények nélkül, de mintha már nem is én lettem volna. Körülbelül egy hónappal az ütközés után emlékfoszlányok kezdtek visszatérni bennem. Egyre nehezebb volt nem figyelni rájuk. Kezdtem félni a vezetéstől, később már csak utasként is az autózás volt a probléma. Mondanom sem kell, milyen bonyolult volt az életem. Végül a barátom győzött meg, hogy forduljak terapeutához. Nem fogok hazudni, nem volt mindig könnyű, de felbecsülhetetlen volt a megkönnyebbülés, hogy tudtam, nem vagyok egyedül. Sikerült leküzdenem a pánikot, ami éjszaka felébresztett, és fokozatosan kaptam az önbizalmat, hogy volán mögé üljek és újra vezessek.”

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna