Hogyan segíthet a pszichológiai konzultáció és a terápia az étkezési zavarokban?

Túl gyakran gondolsz az étkezésre? Szellemi éhséget tapasztalsz? Bűntudatot érzel az étel miatt, vagy attól tartasz, hogy elhízol? Az étel jobban irányít téged, mint te az ételt? Csak úgy teszel, mintha ennél mások előtt, vagy kerülöd az étkezést másokkal? Ha a fenti helyzetek nemkívánatos részei a mindennapjaidnak, tudnod kell, hogy sokféleképpen átveheted az irányítást az elméd felett, és szabadabbá válhatsz. Az egyik leghatékonyabb megoldás a konzultáció vagy a terápia.

Milyen típusai vannak az étkezési zavaroknak?

Az étkezési zavarok (ED) viszonylag széles diagnosztikai spektrumot alkotnak. Jellemzőjük az étkezéshez és a saját test érzékeléséhez kapcsolódó kóros viselkedés. Ide tartozik az anorexia nervosa (szándékos fogyás, amely az étkezés teljes megtagadásához vezethet), a bulimia (túlevés, majd az étel kihányása), a falászavar (farkaséhség), az atipikus mentális anorexia és az atipikus mentális bulimia. Gyakran előfordulhat, hogy a betegek egy ördögi körbe kerülnek (túlevés, hányás, éhezés, túlevés).

 

Mi befolyásolja a bulimiát, az anorexiát és a falászavart?

Az étkezési zavar gyakran nem az ok, hanem csak valamilyen más félelem, szorongás vagy elégedetlenség következménye. Az ebben szenvedők sokkal jobban ki vannak téve a depresszió, a szorongás, az öngyilkos viselkedés stb. kockázatának. Emellett mentális problémákkal járhat együtt: depresszió, értelemvesztés, lelkiismeret-furdalás, ingerlékenység, koncentráció hiánya, szédülés, súlygyarapodástól való félelem, önbecsülés és érdeklődés elvesztése, fáradtság stb. Az étkezési zavarok nem csak a pszichére hatnak, de sajnos gyakran testi problémákkal is összefüggenek: menstruáció kiesése, majd termékenységi problémák, könnyű zúzódások, alacsony vérnyomás, ritkuló haj stb. Végül, de nem utolsósorban társadalmi problémák is felmerülhetnek: a társadalmi elszigeteltség. a hobbik, barátok iránti érdeklődés fokozatos elvesztése vagy a magányosság érzésének megjelenése.

Ki lehet-e valaha gyógyítani az étkezési zavarokból (bulimia, anorexia stb.)?

Igen! Az étkezési zavarok általában egészen ártatlanul kezdődnek. Azonosítjuk a kliens által helyesnek tartott attitűdöket, véleményeket, és fokozatosan változtatjuk az étkezéshez való hozzáállását a neki megfelelő módon. A zavaroktól való megszabadulás azonban a kialakult viselkedések és attitűdök megváltoztatását jelenti. Kell hozzá akarat, türelem, szeretet és nem utolsósorban valaki, aki segít ebben.

internetinė terapija

Mit tegyek, ha én vagy valaki a környezetemben anorexia nervosában vagy bulimia nervosában szenved?

Fontos felismerni, hogy az étkezési zavarok a beteg elme megnyilvánulásai, és belső gyötrelem, félelem és mélyebb pszichológiai nehézségek következményei. Ha az evészavar bármely formájától szenvedsz, javasoljuk, hogy fordulj szakemberhez. Segíthet, hogy valaki meghallgat, kísér, és nagyobb elégedettség elérésében segít.

Ha közeli hozzátartozód szenved ebben a betegségben, íme néhány tipp, hogyan közelíts meg egy ilyen személyt:

  1. Az emberrel foglalkozz, ne a rendellenességgel.
  2. Ne kényszerítsd őt az evésre, inkább vond el a figyelmét magáról az ételről. Legyél türelmes.
  3. Ne adj kéretlen tanácsot.
  4. Kerüld el a testtel kapcsolatos minősítéseket.
  5. Ne az okot keresd, hanem a megoldást.

Hogyan segíthet a pszichológus az étkezési zavarokban?

A pszichoterápia az étkezési zavarok kezelésének egyik legjobb módszere. Segít azonosítani, miért alakult ki egy adott személy betegsége, megérteni, mi irányít egy személyt, megváltoztatni a hozzáállását, és megtalálni azt a stratégiát, amely nagyobb elégedettséghez vezet. Az ebben szenvedők gyakran szégyellik a betegségüket, ezért az online tér hasznos médium lehet. Az kliensek így gyakran nem félnek őszintébbek lenni. Ezenkívül találhatsz egy közvetlenül étkezési zavarokra szakosodott szakembert, és bárhonnan felveheted vele a kapcsolatot.

Egy kliens valódi története, és hogy hogyan segítette őt a terápia:

„A legnagyobb paradoxon az, hogy valójában soha nem voltam kövér, de több akartam lenni, mint csak karcsú, tökéletes akartam lenni. Ez az én világomban maximum 42 kilót jelentett. A kezelésem során rengeteg orvossal, pszichológussal találkoztam, de csak Janának köszönhetően éreztem, hogy kezdhetem megkedvelni magam. Még akkor is, ha nem futok legalább napi 25 kilométert, és többet eszek, mint joghurt egy almával. Jana pszichoterapeuta, az első, aki nem kényszerített enni, és az első, aki egészében érdeklődött irántam. Szeretném mindenkinek elmondani, hogy megérdemlik a saját Janájukat, és nem kell aggódniuk maguk miatt.”

Próbálja ki a pszichológiai konzultációt videohíváson keresztül

Vess egy pillantást az étkezési zavarokra specializálódott szakemberekre
Váczi Alexa (3000+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS ÉNKÉP KAPCSOLATOK FÜGGŐSÉG
Ellenőrzött szakmai képzés
„A hajó nem süllyed el, ha víz veszi körül. Akkor süllyed el, ha a víz a belsejébe jut. Ne amiatt aggódj, ami körülötted van. Azzal törődj, ami benned zajlik.“
17 900 HUF / ülés
Tatai Csilla (1500+ óra gyakorlat)
KAPCSOLATOK ÉTKEZÉSI NEHÉZSÉGEK PSZICHOSZOMATIKUS ÉLETESEMÉNYEK
Ellenőrzött szakmai képzés
„Segítő szakemberként empatikus odafordulással, bizalomteljes légkört kialakítva igyekszem támogatni a hozzám fordulókat.“
13 900 HUF / ülés
Bálint Emma (500+ óra gyakorlat)
DEPRESSZIÓ SZORONGÁS ALVÁSZAVAR MOTIVÁCIÓ
„Bármely korosztályt szívesen fogadom, akár pszichológiai, akár pályaorientációs tanácsadásra.“
17 900 HUF / ülés

Segítségkérésen gondolkodsz?

Ebben az esetben egy próbát megér