Hogyan lehet felismerni és megoldani az étkezési zavarokat? Ne stresszeld magad

Hogyan lehet felismerni és megoldani az étkezési zavarokat? Ne stresszeld magad


Cikk megosztása

Az ételekkel és a testalkatoddal kapcsolatos gondolatok váltak a mindennapjaid elsődleges témájává? Gyere, és tudd meg, étkezési nehézséged van-e, és hogyan találhatsz belőle kiutat.

Az étkezési nehézségek ártatlanul kezdődhetnek

Nem kell traumatikus élményen keresztül menned, például túlsúly miatti zaklatáson, hogy egy étkezési zavar utolérjen. Talán sikerült formába lendülnöd, a körülötted lévők elkezdtek dicsérni, ezért egyre jobban leszűkítetted az étrendedet, és mindig több időt szántál a sportra. Minden elkezdődhet egy egyszerű életmódváltással, amely eleinte valóban egészséges, de aztán kicsúszhat az irányítás alól, ha még jobb vagy gyorsabb eredményt szeretnél.

Néha egy oda nem illő megjegyzés is elég ahhoz, hogy meggyengítse önbizalmunkat, és megzavarja kapcsolatunkat az étellel és a saját testünkkel.

poruchy_prijmu_potravy.jpg

Az étkezési zavarok típusai

Az étkezési zavarok pszichológiai problémák. Ám jellemző rájuk, hogy gyorsan kerülnek a fejből a fizikai testbe, és így testi egészségünk is megsínyli őket, ami még veszélyesebbé teszi ezeket a nehézségeket. Kísérheti depresszió és szorongás is őket.

De az étkezési zavarok messze nem csupán az étel megtagadását jelentik. Első pillantásra lehet, hogy az ember egyáltalán nem vesz belőlük észre semmit, mert ennek a szenvedésnek sokféle formája van. Ezek a leggyakoribb formák:

 • Anorexia – az élelmiszer minimálisra korlátozása vagy teljes éhezés. Anorexia esetén nagyon torz felfogásunk van saját testünkről. Bár mindenki azt mondja, hogy nagyon vékonyak vagyunk, nem látjuk magunkat annak.
 • Bulimia – ismétlődő kontrollálhatatlan túlevés, amelyet bűntudat, éhezés, hányás vagy hashajtókkal való visszaélés követ.
 • Pszichogén túlevés – itt is megjelennek a fékezhetetlen túlevés epizódjai, melyeket bűntudat és kudarcérzés kísér. A hányás vagy a hashajtókkal való visszaélés azonban már nem jellemző.
 • Ortorexia – bár nem felel meg a hivatalos evészavar kritériumainak, de mentális betegség. Ez az egészséges táplálkozás megszállottságában nyilvánul meg, amikor egész élelmiszercsoportokat törölünk ki az étlapról. Ez bizonyos fontos tápanyagok hiányához vezet.
 • Izomdiszmorfia – az ortorexiához hasonlóan ez sem hivatalos étkezési zavar, de becslések szerint a férfi testépítők akár 50%-a is szenved tőle. Ez a saját test torz észlelésében nyilvánul meg, amikor a férfiak túl gyengének és nem túl izmosnak érzik magukat. Ezért anabolikus szteroidokat használnak, amelyek súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Az étkezési zavarok leggyakrabban a tinédzser lányokat és fiatal felnőtt nőket érintik, de ők sem védettek felnőtt korukban sem, és a férfiakat sem kerülik el. Az elmúlt években megnőtt az aránya az étkezési zavarokkal küzdő személyeknek, de sokan egyedül maradnak a nehézségükkel, így nincs pontos áttekintés arról, hány főt is érint. A szakértők a közösségi hálózatokat is hibáztatják ezért a növekedésért.

PPP

Honnan tudhatom, hogy ez rám vonatkozik-e? Az étkezési zavarok tünetei

Lehet, hogy nem biztos abban, hogy jelen van-e a probléma. Végül is csak jól akarsz kinézni. De talán te is úgy érzed, hogy az étellel való kapcsolatod nem ideális.

Ezért van egy kis tesztünk a számodra. Próbáld meg megnézni, hogy ezek az állítások igazak-e rád.

 • Szinte minden nap gondolok az alakomra és a súlyomra, néha naponta többször is.
 • Úgy érzem, az étel az ellenségem.
 • Az étellel kapcsolatos gondolatok félelmet, szégyent, szorongást, undort vagy lelkiismeret-furdalást váltanak ki bennem.
 • Teljesen kiiktattam az étlapról ételcsoportokat, pl. minden zsírt, cukrot stb.
 • Gyakran kételkedem magamban, és nem bízom magamban.
 • Nem szeretem magam és a testem.
 • Egy étterem látogatása stresszt és szorongást okoz. Ha lehet kerülöm őket.
 • Korlátozom a kapcsolatot a barátaimmal és a körülöttem lévő emberekkel, mert úgy érzem, nem értenek meg engem.
 • Szinte mindig alacsony az energiám és rossz a hangulatom.

Magadra ismertél néhányszor? Akkor valóban lehetséges, hogy étkezési nehézséged van.

Hogyan lehet kezelni őket?

Először is nagyszerű, hogy itt vagy, és megoldást akarsz találni. Ha az étkezési zavarok teljesen kialakulnak, nem könnyű megszabadulni tőlük, és élethosszig tartó küzdelem lehet belőlük.

Egyáltalán nem számít, hogy pontosan illeszkedsz-e valamelyik definícióhoz. Elég aggodalomra ad okot az a tény, hogy nem igazán szereted a tested és az ételed. Pedig tényleg nem kell minden nap aggódnod valami miatt, ami életünk velejárója. Mindig van kiút.

poruchy_prijmu_potravy3.jpg

Ne legyél egyedül

A pszichoterápia a leghatékonyabb étkezési zavarok, valamint az étkezéssel és a saját test érzékelésével kapcsolatos pszichés kellemetlenségek megoldására. Egy szakértő segít fokozatosan egészséges kapcsolatot kialakítani az étellel és önmagaddal. Nem fogja megmondani, hogy mit tegyél, de meghallgat téged, és elvezet a mentális jólléthez és egy olyan életmódhoz, amely boldoggá tesz.

A szakember nem ír fel neked gyógyszert, csak szavakkal gyógyít. Lehet, hogy csak azt javasolja, hogy keress fel egy pszichiátert, aki komolyabb problémákkal foglalkozik. Vagy akár online is részt vehetsz üléseken a szakemberekkel, hogy az étkezési nehézségeiden dolgozz. A Hedepynél több mint 150 igazolt szakembert találhatsz és akár már holnapra lefoglalhatod az első ülésed.

Tölts ki egy rövid tesztet, amely alapján a három, hozzád leginkább illeszkedő szakembert ajánljuk neked. Nem kell többé aggódnod. Csak tedd meg az első lépést.

Hogyan segíthetek egy evészavarral küzdő szerettemnek?

Az evészavarokkal kapcsolatban nagy probléma az, hogy a szenvedő nem akarja beismerni, hogy problémája van. Ne kényszerítsd a beteget az étkezésre, ne véleményezd az alakját, és ne adj kéretlen tanácsot. Érdeklődj iránta mint személy iránt, ne csak a betegsége iránt. És semmiképp ne a hibást keresd, hanem a megoldást. Cikkünk: 5 tipp arról, hogy segíts valakinek elkezdeni a konzultációt vagy a terápiát hasznos lehet számodra.

Ha próbáltál segíteni, de már nem tudd, hova fordulj, egy szakember is segíthet. Egy tapasztalt pszichológus vagy terapeuta tanácsot ad, hogy milyen további lépéseket tehetsz, és segít abban, hogy kevésbé aggódj.

Ne legyél egyedül.

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna